СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ

ИНВЕСТИТОР:

Санта Марина АД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Борис Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Планекс Бургас ООД

АРХИТЕКТ:

Арх. Асен Милев, Арх. Ангел Захариев, А и А Архитекти ООД

АДРЕС:

Ваканционно Селище Санта Марина, гр.Созопол
ИНФОРМАЦИЯ

КОНЦЕПЦИЯ и МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Вива Маре Бийч Хотел е най-новият хотел в Созопол, естественото допълнение в развитието на уникалното Ваканционно селище Санта Марина. Разположен в южната част на селището, в непосредствена близост до плажа на Марина Бийч Бар и само на 15 минути пеша от стария град в Созопол, първият хотел в Санта Марина предлага настаняване в 80 модерни стаи и апартаменти. Изцяло в унисон със зелената идея, която представлява Ваканционно селище Санта Марина, архитектурата на хотела умело се вписва в парковата среда, формирайки ансамбъл с китните вили в градчето. С морските си цветове, светли тонове и функционалност, интериорния дизайн в хотела предразполага към безгрижна почивка. Смарт стаите предлагат съвременни интелигентни решения съчетани с лукс, комфорт и прекрасни гледки към парка и морето.
В разработването на концепцията на хотела са следвани няколко главни цели:
• Хармонично вписване на обема на сградата в средата, оставяйки свободно пространство
за озеленяване и рекреация;
• Създаване на максимален комфорт и неповторимо преживяване за гостите на хотела
чрез интеграцията на високотехнологични решения за управление на стаи за гости, по-
добра ефективност на рецепцията, по-бързо настаняване/напускане и безконтактно
управление на стаите;
• Създаване на функционално и ефективно оформление на външното и вътрешното
пространство;
• Създаване на съвременна архитектура, уединеност, уют и спокойствие на гостите, в синхрон с духа на средата и изцяло кореспондирайки със съществуващите сгради във Ваканционно селище Санта Марина. В хотела са интегрирани висококласни модерни решения на Legrand, които са изцяло фокусирани към клиента, не натоварват персонала, оптимизират редица разходи, осигуряват непрекъснатост на обслужването, спестяват енергия, и включват различни сценарии за управление на цялото оборудване с уникални и персонализирани потребителски интерфейси в стаите на Вива Маре Бийч Хотел. В допълнение, за първи път, Legrand си партнира успешно с българската start-up компания BIODIT, осигурявайки решение за бърз и лесен достъп на гостите до хотелските стаи чрез използване на индивидуален ключ (пръстов темплейт). Благодарение на интеграцията между системите на Legrand и BIODIT, гостите имат възможността да управяват и персонализират функциите в хотелската стая: виртуална ключ карта, управлние на различни сценарии за осветление, завеси и др. Удобство, комфорт, сигурност, лесен достъп и пълна автоматизация са ключовите елементи, които внедрените умни решения осигуряват на гостите на хотела.
АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН и ФУНКЦИОНАЛНОСТ
Вива Маре Бийч Хотел е разположен в една сграда за целогодишно ползване. Обемът представлява две сключени тела, в ядрото на които са предвидени вертикалните комуникации. Поради предизвикателния многоскатен терен с голяма денивелация от 7 м, се образуват 1 частично подземен и частично полуподземен етаж – сутерен, три типови етажа - ниво 0, етаж 1 и етаж 2, както и един подпокривен етаж, отдръпнат навътре – етаж 3.
Хотелът разполага с:
• Двойни стаи : 70 бр.;
• Двойни стаи с капацитет за трима души, с допълнително единично легло: 8 бр.;
• Апартаменти с капацитет за трима души: 2 бр.
Сградата е с централно разположено вертикално комуникационно ядро, което се състои от стълбищна клетка и асансьор. По периферията му са разположени камериерски офиси и технически помещения на всяко ниво. Към входа на сградата има осигурен достъпен маршут без стъпала. Общите части, асансьорната кабина, както и санитарния възел във фоайето на хотела, отговарят на условията за достъпност и могат да се ползват от хора с увереждания и хора в инвалидни колички. Хотелът разполага и с два леснодостъпни апартамента, които са оразмерени за хора в инвалидни колички. Интериорният дизайн в стаите е решен с модерна визия в меки, морски тоналности, като опорна точка при разработката им е комфорта на госта. Светлата височина в стаите варира между от 3.05м до 3.30м. на долните етажи и от 2.65м до 2.90м. на горните етажи. Всички стаи разполагат с тераси, както и с големи отваряеми прозорци, разкриващи прекрасни гледки към морето или парка. Всяка стая разполага със самостоятелна тоалетна, душ кабина, кът с умивалник и огледало и кът за отдих. Това разпределение оптимизира пространството и позволява максимална функционалност на стаята. В интериора са използвани висококачествени материали като: керамични плочи, мебели от MDF, естествен текстил -–памук и лен, дишаща антибактериална боя. В мокрите помещения е интегрирано подово отопление, което осигурява допълнително удобство на гостите. Леглата в хотела са оборудвани с матраци FPI Special Edition, специално конструирани и разработени от Happy Dreams по американска технология. Моделът е с хибриден тип конструкция, премиум височина и предлага отлична ортопедична опора в зоната на раменете и гърба, съчетана с комфортно усещане в повърхностния слой пяна. Стаите са оборудвани с всичко необходимо за незабравим комфортен и уютен престой на гостите - 50‘ телевизор, бюро и гардероб, мини-бар, сет за гладене, блекаут завеси и т.н. Умните решения предлагат управление чрез функциите на виртуална клавиатура: гостът вече може да използва сценарии за безконтактно влизане и напускане на стаята, да контролира осветлението, завесите, знаците „Моля почистете“ и „Не безпокойте“ само чрез контролите, интегрирани в дизайнерските електрически ключове и контакти и благодарение на SCS bus технология (комуникационна шина).
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ и ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ 
В строителството на хотела са използвани естествени, висококачствени и високотехнологични, материали, с цел постигане на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизиране на енергийните разходи, както и намаляване отпечатъкът на сградата върху околната среда. Хотелът има монолитна, стоманобетонна, безгредова констуркция, с габаритни размери 50 м дължина и 20 м ширина. Подборът на фасадните материали е съобразен със съществуващите къщи в комплекса с цел постигане на диалог между архитектурните образи и създаването на общ архитектурен ансамбъл в селището. Използвани са минерална мазилка и каменна облицовка. Дървени пана от вертикални елементи служат за слънцезащита. Прозоречната алуминиева система Schüco AW CT 72, използвана в хотела, представлява иновативната система с балансираното съотношение между изчистени форми, големина на профила и U-стойност за топлопреминаване. В системата е имплементиран надежден и износоустойчив обков Schüco CoreTec, който е разработен специално за Schüco AW CT 72. Визията на системата и обковът се допълва с добре познатия дизайн на дръжката Schüco. Използваната прахова боя е с по-дебел слой на нанасяне, за да гарантира по висока устойчивост на влиянието на агресивната морска среда. По периметъра на всеки модул са монтирани специални профили Purenit (иновативна патентована технология, базирана на 100% рециклирани материали) и „дишаща“ мембрана от Sika, които придават завършеност и конструктивен преход между модулите на дограмата и вентилируемата фасада. Високоенергийният стъклопакет със специално покритие, отразяващо силните слънчеви лъчи в комбинацията от профилна система AW CT 72 и обков Schüco CoreTec, постигат целогодишно оптимална енергийна ефективност и комфорт в сградата. Вътрешните преградни стени в хотела са от керамични тухли. Подовата настилка в общите части и стълбището е от гранитогрес и мокет, а финишните настилки в хотелските стаи са от гранитогрес в мокрите помещения и антибактериална дуракоустойчива PVC настилка с модерна визия в стаята. Покривът на хотела е плосък, със стоманобетонна конструкция, с топлоизолация 20 см XPS, бетон за наклон и хидроизолационен слой. В южната част на покрива е инсталирана соларна система за производство на битово горещо водоснабдяване. Слънчевата система изцяло покривва нуждите от топла вода на гостите в хотела, дори при 100% заетост през високия сезон. Хотелът разполага и с отделна дъждовна канализация, чрез която се събира дъждовната вода в 20 м³ резерваор. Събраната дъждовна вода се изпозлва за поливане на зелените площи около хотела.
КЛЮЧОВИ КАЧЕСТВА НА СГРАДАТА
Най-големите предизвикателства на този проект са и неговите ключови качества:
- Хармоничното, вписване на обема на сградата на първия хотел във Ваканционно селище Санта Марина; успешното съчетание на модерна архитектура с духа на селището и къщите му, издържани в духа на стария Созопол; изключителната ефирност на сградата; - Интеграцията на умни решения, които осигуряват максимален комфорт и безопастност на гостите, безконтактно потребителско изживяване, подобрена ефективност на работа и не на последно място оптимизация на редица разходи; - Функционалност и пасивност на сградата, които нямаляват отпечатъка й върху средата.
ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ САНТА МАРИНА
Разположенено само на 2 км северно от Созопол, Ваканционно селище Санта Марина се състои от 80 вили с 1 500 апартамента и предоставя широка гама от услуги и развлечения. 70% от площта на Санта Марина от около 110 000 кв.м e посветенa на градините, парковите алеи, паркингите и обслужващите обекти. Разполага с богата колекция от повече от 330 местни и чуждоземни дървесни и храстови видове, които заедно с формовото разнообразие наброяват около 400 таксона. Този факт нарежда градините на селището по видово разнообразие до Университетските Ботанически градини в град Балчик и град Варна. На разположение на гостите са 2 плажа, 5 плувни басейна, 4 детски басейна, слънчеви тераси, рецепция, 4 тематични ресторанта, детски кът и анимационна програма на три езика, 2 супермаркетa, 3 пул бара, кафе-сладкарница, различни магазини, СПА център, медицински център, тенис център с 8 тенис корта, игрище за футбол, перално и химическо чистене, вътрешен транспорт с електрически автобуси, електрически станции за зареждане на автомобили и много други. Ваканционно селище Санта Марина е носител на множество престижни награди, вкл. Награда "Сграда на Годината" от 2006 г., и е първият български носител на престижната световна награда FIABCI Prix d’Excellence Golden Winner от 2014 г., известна още като „Оскарът на недвижимите имоти“.