СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

СОФИЯ РИНГ МОЛ

ИНВЕСТИТОР:

София Саут Ринг Мол ЕАД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

“Главболгарстрой” АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Полин Михайлов

АРХИТЕКТ:

Л 35, Архитектурно студио Скица

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

"София Ринг Мол" е търговски център от ново поколение, който  дава заявка да  трансформира ритейл сектора в страната.
Концепцията акцентира върху местата за забавление и прекарване на свободното време и се реализира благодарение на фактори като архитектурата на комплекса и местоположението му между планината и града. Няма друг търговски център в страната, който да предлага на посетителите си толкова големи отворени пространства, широки тераси с изглед към планината, много естествена светлина във вътрешността и зелени площи, простиращи се на над 28 000 кв.м. Посетителите могат да комбинират шопинга и атракционите в мола с разходка до Витоша поради близостта на лифта до планината.
 С откриването на "София Ринг Мол" отваря врати най-големият увеселителен център на закрито в страната – FUNTASY Ring Park върху 6000 кв.м със забавления за деца на всички възрасти, както и най-голямата картинг писта на закрито разположена на 7500 кв. м.
Автор на концепцията е испанската L35, българските й партньори са "Скица студио".
Схемата на "София Ринг Мол"  е класическа с вътрешен пасаж, изцяло с горно остъкляване, като входовете са подчертани. Поради големия размер на сградата архитектите са търсили чрез врязване на отделните входове обособяване на по-малки обеми. За довършителни материали по фасадата са използвани каменни облицовки и алуминиеви композитни панели. Ресторантите, обърнати към юг, имат естествено осветление. Площта на терена е 64 500 кв.м; РЗП е приблизително 175 000 кв.м, търговската площ е 69 000 кв.м, паркингите за посетители са с обща площ 63 000 кв.м., паркоместата са общо 1775.
Търговският комплекс "София Ринг Мол" е част от цялостен устройствен проект за развитие на зоната между Околовръстен път и станция на лифта Симеоново. Според градоустройствената концепция територията на проекта (около 280 дка) е разделена на четири зони: търговска, смесена, паркова и жилищна. Разположението на търговската зона в непосредствена близост до основните пътни артерии осигурява удобен автомобилен достъп до подземните паркинги, като едновременно представлява естествена преграда за шума от околовръстното на София. Голямата денивелация на терена по естествен път подсилва функционалното разделяне на комплекса – към Околовръстен път остава зареждането на мола, както и основните автомобилни входове, а към Витоша и ИКЕА се развиват пешеходните пространства с големи тераси на ресторантите и кафенета.