НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради паметници на културата, музеи, храмове > “КОНСЕРВАЦИЯ, РЕСТАВРАЦИЯ, ЕКСПОНИРАНЕ И СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ СТРУКТУРИ ОТ КЪСНОАНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ АКВЕ КАЛИДЕ ТЕРМОПОЛИС, БАНЯ НА СЮЛЕЙМАН І ВЕЛИКОЛЕПНИ И ЗАСТРОЯВАНЕ В ЗОНАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ”

СГРАДИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, МУЗЕИ, ХРАМОВЕ

“КОНСЕРВАЦИЯ, РЕСТАВРАЦИЯ, ЕКСПОНИРАНЕ И СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ СТРУКТУРИ ОТ КЪСНОАНТИЧНАТА И СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ АКВЕ КАЛИДЕ ТЕРМОПОЛИС, БАНЯ НА СЮЛЕЙМАН І ВЕЛИКОЛЕПНИ И ЗАСТРОЯВАНЕ В ЗОНАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ”

ИНВЕСТИТОР:

Община Бургас

КОНСТРУКТОР:

инж. Никола Иванов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ЕКСА АД

АРХИТЕКТ:

ЕКСА АД – арх. Константин Пеев

АДРЕС:

Бургас
ИНФОРМАЦИЯ

Проект „Консервация, реставрация, експониране и социализация на Археологически структури от Късноантичната и Средновековна Крепост „Акве Калиде – Термополис”, Банята на Сюлейман І Великолепни и застрояване в зоната за обществено обслужване” е реализиран със средства на Община Бургас, Министерство на културата и  ДОУШ ИНШААТ ВЕ ТИДЖАРЕТ АД, клон България - дарител.

Целта на проекта е чрез дискретна намеса в средата, да се експонират и социализират запазените археологически структури на „Акве Калиде – Термополис", а именно:
Късноантична римска баня и средновековна баня от Османския период, адаптирана за Музей на водата;  
Чешма за минерална вода за обществено ползване, възвърната на оригиналното й място по данни от архивна фотодокументация;
Създаване на съвременна среда за развитието на туристическите дейности по социализацията на старините, чрез изграждане на Зоната за обществено обслужване и информационен център, разположена в южната част на УПИ, прилежаща към  главния път за кв. Банево- Бургас.  

Множество исторически източници сочат, че „Акве Калиде – Термополис” възниква около топлите минерални извори още в тракийско време в І-во хилядолетие преди Христа, когато траките превръщат горещия извор в най-почитаното светилище на Трите нимфи.

Балнеокомплексът е с площ 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори Аква Калиде – Термополис е просъществувал без прекъсване векове наред. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, османската и българската епохи хората не са спрели да посещават мястото. Заради този постоянен интерес, около банята е възникнал цял античен град.

През късната античност Акве Калиде става известен като Терма или Термополис (от гръцки – топъл град). През VI век древното селище вече е с разширени бани и изградени крепостни стени.

През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата на това място и изгражда изключително модерен за времето си хамам (турска баня). Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Акве Калиде е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната й визия. Облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление.

Дейностите по реставрация, консервация, адаптация, експониране и социализиране, включват:  
   Експониране на археологически структури от античността, чрез елегантна структура от метал и стъкло, позволяваща на посетителите да разгледат уникалните находки без да има риск за опазването на оригиналните археологически структури и с възможност за безпрепядствано продължаване на археологическите проучвания на многопластовите археологически наслагвания.

  Археологически музей и реплика на  римска баня, поведено от плавна рампа с наклон 5% и дискретно рамкирано от Лапидариума- археологически образци, експонирани върху ниски подпорни стени и осветени с художествено осветление, както и подход с рампа от 5 % към руините на археологическото ниво;
   Консервация, реставрация, експониране и социализация на Средновековната баня „Сюлейман Великолепни" с експонираната археологическа структура, зона на античните структури-руините на античния бански комплекс Акве Калиде.
  Зона за обществено обслужване и отдих - богато озеленена и благоустроена паркова среда с алеи, фонтани, чешми за минерална вода, пейки и сграда, помещаваща в себе си Магазин с кафетерия, с места за консумация на открито, с поглед към Банята, Нимфеума и археологическите структури.

След изпълнението на проекта целият исторически обект се превърна в модерен културно-туристически център - атрактивна и привлекателна дестинация за туристи.  Спазени са изискванията на нормативната уредба за осигуряване на достъпна среда за лица с увреждания. Реализирането на проектното предложение допринесе за подобряването, обновяването и развиването на туристическите атракции в община Бургас и популяризирането й като място на древна култура.
Чрез мерките по консервация, реставрация, рехабилитация, експониране и социализация на историческата забележителност се осигури и повиши атрактивността и достъпността до историческия обект, който е обявена в ДВ бр. 39/1965г. за паметник на културата с категория „национално значение”.