НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради социална инфраструктура > САМОСТОЯТЕЛНА ДЕТСКА ЯСЛА № 128 „СЛЪНЦЕ", РАЙОН „ЛЮЛИН", СОФИЯ

СГРАДИ СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

САМОСТОЯТЕЛНА ДЕТСКА ЯСЛА № 128 „СЛЪНЦЕ", РАЙОН „ЛЮЛИН", СОФИЯ

ИНВЕСТИТОР:

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

КОНСТРУКТОР:

Инж. Христиан Райчев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ДЗЗД СДРУЖЕНИЕ ЛЮЛИН 2015

АРХИТЕКТ:

СТУДИО ИДЕЯ 8 ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

ДЕТСКА ЯСЛА № 128 „СЛЪНЦЕ“ се отличава със своята богата история –  през периода на своето съществуване е функционирала като обединено детско заведение (бивше 33 ОДЗ) и начално училище, а днес е най-голямата самостоятелна детска ясла, отваряла врати през последните 20 г.

Проектирана е за осем яслени групи с общ капацитет 200 деца.

Разположена е в 3-ти микрорайон в столичния ж.к. „Люлин“ - локация с налична образователна и социална инфраструктура - 33 ОУ „Санкт Петербург“, организирани транспортни връзки, включително и удобна връзка с метрото.

Сградата е построена през 1977 г., с РЗП = 2106,70 кв.м., върху терен с площ 7561 кв.м., находящ се в УПИ I – за ОДЗ, кв. 41, м. „Люлин 3 м.р.“.

Като част от целенасочената политика на общината за осигуряване на по-добро качество на живот и осигуряване на съвременни условия за децата, в най-ранният етап на тяхното личностно развитие, през 2015 г., чрез реализацията на настоящия проект, са изпълнени ремонтно-възстановителни работи за конструктивно укрепване на сградата, подмяна на всички фасадни панели със зидария и на вътрешните панели с леки преградни стени от гипсокартон на метална конструкция.

В рамките на проекта, също така,  са подменени ВиК, ОВК и ЕЛ инсталациите и е изпълнен пълен пакет мерки за енергийна ефективност.

Конструкцията на сградата е скелетно-безгредова от стоманобетонни елементи.

Сградата се състои от осем едноетажни и двуетажни корпуса (павилионен тип), отделени помежду си с фуги.

Притежава удобно и максимално опростено функционално разпределение в интериор, което предвид възрастта на обитателите, е важно изискване за всеки обект с такова предназначение.

Обособени са две нива като на първо ниво са разположени четири яслени групи, физкултурно-музикален салон, кухненски блок, а на второ ниво са останалите четири яслени групи, директорски кабинет и медицински кабинет с изолатор.

Помещенията за всяка яслена група разполагат със съблекалня, санитарен възел, разливна, занималня и спалня. Осветлението е естествено и изкуствено.

Фасадите са изпълнени със силикатна мазилка в различни цветове, като топлоизолационните материали са съобразени с действащите нормативи и осигуряват максимално добро топлосъхранение и икономия на енергия.

Правоъгълните форми и обеми, в съчетание с използваните съвременни материали, придават изчистен облик на сградата, а приложените цветови решения на фасадите в пастелно жълт и зелен цвят, допринасят за нейния привлекателен архитектурен завършек, открояващ яслата от сградите наоколо.

В интериорно отношение е създадена уютна атмосфера, допринасяща за по-лесното адаптиране на детето към заобикалящата го среда и спомагаща за неговото щастливо развитие и възпитание.

Творческият подход при разнообразните цветови съчетания на синьо, розово и лилаво в отделните помещения, създава колорит и засилва усещането за приятна атмосфера във вътрешността на цялата сграда.

Особено внимание е обърнато и на обзавеждането за бъдещите ползватели: цветни легла, кошарки, масички и столчета за хранене, тематични кътове за игра, цветни гардеробчета и пейки в съблекалнята и дидактични шкафове.

 Отделните елементи на обзавеждането са съобразени със специфичните особености на възрастовата група и допринасят за постигането на среда близка до семейната.

Сградата разполага с просторен и оборудван фузкултурен-музикален салон, който осигурява възможност за провеждане на разнообразни занимания с децата, насочени към тяхното физическо, културно и социално развитие, за да се чувстват спокойни, обичани и щастливи. 

Екипът проектанти-изпълнител-възложител е създал благоприятна среда с подходящи и безопасни условия за активности с децата на открито.

В обширното дворно пространство са изградени осем детски площадки (за всяка група по една) с разнообразни детски съоръжения - пързалка, тунел, сенник с декоративни пана.

Малчуганите ще се радват на различни тематични игри, пързаляне, катерене и балансиране, както и на клатушка за люлеене и равновесие.

За завършеност на екстериора са изградени нова вертикална планировка - тротоарна настилка около сградата, асфалтирани алеи, дворна канализация и нова ограда от две части – плътна стоманобетонна част и ажурна част от метални пана.

                             

Технически показатели:

  1. Площ на УПИ – 7561 кв. м;
  2. Обхват на проекта – конструктивно укрепване на сградата, подмяна на етернитовите панели със зидария от итонг, подмяна на инсталациите, мерки за енергийна ефективност, нови детски площадки и ограда по регулационни граници;
  3. Застроена площ на СДЯ №128 - 1152,40 кв. М;
  4. РЗП на СДЯ №128 – 2106,70 кв.м;
  5. Площ сутерен – няма сутерен;
  6. Обем на сградата – 4922 куб. м.