СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

КОЛАЙДЕР АКТИВИТИ ЦЕНТЪР

ИНВЕСТИТОР:

Уолтопия АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Уолтопия АД

АРХИТЕКТ:

арх. Васил Шарланов

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Предистория

      Walltopia е българският пример за сбъдната американска мечта, основана през 1998 година, днес Walltopia е световният лидер в  дизайна, инженеринга и производство на катерачни стени и спортно-развлекателни съоръжения. От тогава досега са изминали почти 20 години, а в портфолиото на компанията вече има близо 2000 проекта в повече от 50 държави на 6 континента.

С бързото развитие на компанията през последните години и ръст на оборота със средно 30% на година, дойде и необходимостта от „нов „дом“. Така през есента на 2012 година стартирахме международен конкурс, който се оказа най-големия архитектурен конкурс организиран някога в България и може би най-впечатляващия на международно ниво в периода 2012-2013 година. В конкурса се регистрираха 566 екипа от 79 държави, от които 369 екипа от 63 държави предадоха проекти.

Журито, в състав от арх. Райнард Йокс (Foster + Partners), арх. Жорж Хайнц (Heintz Kehr et associes), арх. Пол де Фроум (DKV Architecten), арх. Хеле Юл (Juul | Frost Arkitekter), арх. Андрю Йоман (Tower 151 Architects), арх. Андрей Черников (Chenikhov Studio), арх. Георги Станишев (Projects GS), арх. Атанас Панов (LP Group), арх. Анета Василева ( WhAT Association), арх. Васил Шарланов (Walltopia) и Ивайло Пенчев (CEO Walltopia) имаше тежката задача да отсее най-добрите проекти.

След индивидуални срещи с петте финалиста, за победител бе избрана идеята на арх. Невил Марс, който в продължение на една година (март‘13 – март’14) работи съвместно с екипа на Walltopia за доразработване на концепцията.

Локацията

София Тех Парк е проект, който има амбициозната цел да събере на едно място най-иновативните компании в България, където те заедно ще могат да развиват и създават нови продукти, обменят опит и споделят високо-технологични лаборатории и техника. Така в началото на 2014 Walltopia инвестира в парка и стана част от тази концепция.

Името на сградата, Collider Activity Center, или сградата, където се „сблъскват“ множество активности и дейни хора, както и препратката към големия адронен колайдер (ускорителят на частици в ЦЕРН) не е случайна - управителя на Walltopia, Ивайло Пенчев, e теоретичен физик по образование.

Архитектурен образ и концепция

Едно от нещата, които грабват с оглед цялостния архитектурен образ на сградата е агресивния устрем, който излъчва. Затова беше важно да се открои категоричния силует на сградата, който се вписва с решителността на компанията да покорява нови върхове. Друга съществена част от общото обемно-пространствено решение е разбира се катерачния център, който е „сърцето“ на цялата сграда. Той се помещава в три големи атриума, които са „разцепили“ на части югозападната и североизточната фасада на сградата и ясно обозначават главните подходи към сградата. Трите атриума са остъклени в покривната си част и така позволяват в тях да навлезе естествена светлина, която да проникне и в най-вътрешните части на сградата. Друг търсен ефект е и преплитането с офис частите, които имат директен изглед към катерачните атриуми, а отделните офис зони са свързани чрез мостове, преминаващи през високите обеми на сградата. По този начин именно катеренето се превръща в обединяващата и свързваща тъкан на цялата сграда.

Не на последно място е редно да се спомене и покривната градина, която е естествено продължение на зелените корони на дърветата в парка.

Фасадата

По оношение на фасадата се спряхме на решение изцяло от структурно остъкляване, което дава максимален простор и видимост на офисите като заложихме на трислоен стъклопакет с високо селективно стъкло, което да ни пази от прегряване в летните месеци. В допълнение  самият наклон на сградата от юг допринася офисните етажи да са в сянка при високото лятно слънце.

За да запазим идеята за триъгълна фрагментация на фасадата, която да наподобява катерачните стени на Walltopia оставихме видима метална решетка пред основния стъклен слой на фасадата.

Функционално разпределение

Освен спортно-развлекателния център, офис площите и развойният център на Walltopia в сградата съжителстват и други компании, работещи в сферата на технологиите и IT индустрията.

 

Функционалното решение на сградата се дели на един подземен паркинг етаж, партерен етаж с преди всичко публични функции и горни етажи с офис площи. Освен залата за катерене на партера се намира и ресторант Raffy, кафе Morro и банков клон на Cibank, които допълват сградата с полезни обществени функции, подпомагащи офис частите. Като дългогодишен партньор на Заедно в час, които имат задача да подобрят качеството на българското образование, Walltopia безбъзмездно предостави част от партера за техен централен офис.

На следващите два етажа са поместени офисите на двете най-големи немски IT компании: Software AG и SAP, а на трето и четвърто ниво над партера са поместени основните офис площи на Walltopia.

Поради наклона и формата на сградата горните етажи постепенно намаляват и петото ниво помества единствено офиса на изпълнителния директор на Walltopia, a последното шесто ниво е открита панорамна покривна тераса с инфинити басейн.

Заключение   

Към днешна дата в новият дом на Walltopia работят над 700 души, а удоволствието да работим в сграда, която сами сме замислили, проектирали и изпълнили, както и да я виждаме да еволюира и да се подобрява всеки ден е несравнимо.

ПРИЛОЖЕНИЯ: