СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ НАД 10 000 РЗП

A3 ADVANCED ARCHITECTURE APARTMENTS

ИНВЕСТИТОР:

Софбилд ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Аргогруп Екзакт ООД

КОНСТРУКТОР:

АЕС ЕООД, Инж. Илия Алашки

АРХИТЕКТ:

Старх ЕООД, Арх. Светослав Станиславов

АДРЕС:

София, бул. България
ИНФОРМАЦИЯ

A3 - Advanced Architecture Apartments е вълнуваща жилищна сграда, хармонично вписана в контекста на средата, в която е ситуирана, а именно една от най-съвременните зони на град София – бул. „България”. Локацията позволява бърз достъп както към централната градска част, така и в посока излизане от града през Околовръстен път в посока автомагистрали Хемус и Тракия, а също и автомагистрала Люлин.
Сградата е разделена на пет отделни тела, по едно за всеки от петте жилищни входа. Партерните нива са предвидени с търговски площи, а паркирането е осигурено посредством две подземни нива. В план формите са правилни и ортогонални, дневните пространства са просторни, ориентирани на изток - югоизток, а броя на бани и тоалетни е съобразен с броя на спалните, така че да бъде осигурен максимален комфорт на живущите. На всеки етаж са разделени по два или три апартамента в различните входове, като сградата е с отлични технико–икономически показатели – 11% общи части. Площта на коридорите е минимална и с бърз достъп до високоскоростните асансьори, проектирани и произведени специално за сграда А3 от световен лидер като OTIS. Усещането за елегантност на сградата е подчертано и от използваните във фасадата материали - стъкло и стъклофибърен бетон с марката Fibre C. Изцяло окачената стъклена фасада от изток е изградена от алуминиева конструкция REYNAERS и стъкла с изключително завишени характеристики, преминали изчисления и осигуряване срещу високи топлинни и ветрови натоварвания.
Сградата е изпълнена като монолитна стоманобетонова конструкция без деформационни фуги, използваните материали са високоякостни бетони С30/37 и армировъчна стомана В500. Фундирането е решено с обща фундаментна плоча с дебелина 180 см, а етажните плочи са с дебелина 25 см, което допълнително допринася за добрата шумоизолация между етажите.