СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради образование > ДЕТСКА ГРАДИНА ПИНОКИО

СГРАДИ ОБРАЗОВАНИЕ

ДЕТСКА ГРАДИНА ПИНОКИО

ИНВЕСТИТОР:

ОБЩИНА Бургас

КОНСТРУКТОР:

МПГруп, инж. Адриан Маринов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Планекс ЕООД

АРХИТЕКТ:

Иво Петров – архитекти ООД

АДРЕС:

ж.р. Меден рудник, Бургас
ИНФОРМАЦИЯ

Пълно наименование на обекта:

Сграда за детска градина за 3 градински групи с по 26 деца всяка и за една яслена група с 20 деца, стопански и обслужващи помещения, котелно с котел с комбинирана горелка, 3 броя асансьори, 4 отделни детски площадки за всяка група, игрище за мини футбол и баскетбол, опитна зеленчукова/цветна градинка, газово стопанство, ажурна ограда с височина 2 метра, озеленяване, площадкови ВиК и ел.мрежи и сградни ВиК отклонения.

 

Кратко описание на обекта:

ДГ "Пинокио" е иновативното детско заведение, изградено от Община Бургас със средства от Оперативна програма "Региони в растеж". Тя се намира в районния център на комплекс "Меден рудник" до закрит плувен басейн. Детското заведение е първото по рода си детско заведение в гр. Бургас, което се характеризира с висок клас на енергийна ефективност, с минимално потребление на енергия и много ниски разходи за отопление.

 

Сградата представлява детска градина от нов тип, като основната цел е създаването на обеми и вътрешни пространства, провокиращи развитието на различен вид пространствено мислене при децата и избягване на утвърдената унификация при изграждане на подобен вид сгради. Обемите на сградата са така разположени един спрямо друг, че в максимална степен осигуряват конфорт на обитаване.

 

Строежът е свободно стояща монолитна сграда, състояща се от 3 двуетажни тела, свързани с общо тяло. Тъй като по време на втория етап от изпълнението ще се изпълни още едно тяло – само със спани, дневни и санитарни помещения, то всички обслужващи помещения са изпълнени в настоящия етап. Функционално сградата съдържа: дневни и с пални помещения, кухненски блок със стеририлизатор, санитарни възли към всяка дневна зона, стопански помещения, миялно помещени, склад за отпадъци, разливочно, складове за спално бельо – мръсно и чисто, лекарски кабинет, други обслужващи помещения – охрана, касиер, библиотека, учебен кабинет, фикултурно-музикален салон, административни помещения.

 

Освен газова отоплителна инсталация е предвидена и модерна соларна инсталация, окомплектована с необходимата автоматика. Пред фасадите на сградата е разположена метална конструкция с дървени жалузи, които имат слънцезащитна и екологична функция.

Съвременното оборудване и обзавеждане на спалните помещения, занималните, физкултурно-музикалния салон и другите помещения за занимания по интереси предполага иновативна организация на преподаване и учене.

 

На двора има "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: черна, за писане с тебешир; бяла, за рисуване с боички; дъска, върху която се лепят магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват боси. За имота е изпълнена система за напояване на зелените площи и градинки. Водата за напояване идва от резервоар, в който се събира част от дъждовната вода.