НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Building Innovation Award > ЖК "ВАРНА СИТИ ПАРК ЮГ"

BUILDING INNOVATION AWARD

ЖК "ВАРНА СИТИ ПАРК ЮГ"

ИНВЕСТИТОР:

"Интерсервиз Узунови" АД, със собственик и Изпълнителен директор Красимир Узунов

КОНСТРУКТОР:

Др.инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"ИСУ Инвест" АД

АРХИТЕКТ:

"СТАРХ" ООД, арх. Светослав Станиславов

АДРЕС:

Варна
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционни характеристики на сградата

Варна Сити Парк ЮГ е първият в страната жилищен комплекс, използващ геотермални води за битови цели посредством сондаж с дълбочина 1,960 километра. Проектът е модел за използването на „зелена“ енергия и силно намалени емисии на CO2 за жилища в градска среда. Апартаментите са обезпечени с целогодишна климатизация, гореща и питейна минерална вода. Варна Сити Парк ЮГ е най-мащабният и иновативен жилищен комплекс реализиран във Варна през последните десетилетия.

Инвестиционната програма включва изграждането на съвременен, добре планиран затворен жилищен комплекс с максимално пространство между жилищните сгради, достигащо до 70 м. Реализирани са просторен зелен парк с велоалеи, детски кът, беседки за отдих и целогодишен басейн с минерална вода, както и апартаменти, предоставящи всички удобства за едно съвременно градско жилище.

Комплексът е ситуиран в бивш индустриален имот, който не функционира от края на 90-те години, като чрез инвестицията се дава нов живот на мястото. Локацията – един от основните булеварди на града, добрата транспортна обезпеченост, географската ориентация на сградите, изгледа към Варненския залив и езеро и иновативния архитектурен образ на комплекса са част от характеристиките, които го превръщат в атрактивен инвестиционен проект. Уникална инженерна инсталация осигурява екологично чиста вода с помощта на пречиствателна станция от шесто поколение. В имот с площ от 25 919 кв.м  е организиран изцяло затворен жилищен комплекс от четири дванадесет етажни сгради с общо 455 апартамента. Подземен гараж с площ 21 637 кв.м обезпечава комплекса с паркоместа и гаражи. Разгънатата застроена площ на целия комплекс е 67 173 кв.м.

Варна Сити Парк ЮГ е продължение на успешния, реализиран в периода 2013-2016г. инвестиционен проект Варна Сити Парк.

 

Архитектура, дизайн, функционалност

 

Варна Сити Парк ЮГ е ситуиран в близост до бул. Владислав Варненчик, една от основните пътни артерии на гр.Варна, което обезпечава инфраструктурно комплекса с удобни и бързи транспортни връзки с всички части на града. В непосредствена близост са Мол Варна, Гранд Мол Варна и Делта Планет Мол, a на пешеходно разстояние се намират Лидл и Кауфланд. Функционалната организация целенасочено не предвижда съпътстващи функции на жилищата, които да нарушават спокойствието и комфорта на обитателите.

 

В основата на  обемно-пространствената композиция е елипсовидната форма на парка и застрояването около него, което създава усещане за уютно пространство, „гнездо”, като в центъра на всичко стои зеленината, парковата среда и водата.

Сградите оформящи „гнездото“ са решени в меки органични форми, както всичко в природата. Липсата на ръбове в сградите формира най-малко съпротивление в средата и подсилва хармонията на пространството. Контрастът между белите хоризонтали и потъналите навътре тъмни елементи създава усещането за левитация. Белите линии са деликатно разместени във всяка сграда, създавайки впечатление за плавно движение.

 

Жилищата са с големина, отговаряща на търсенето на целевата група, към която са насочени, с една, две и три спални с оптимални светли пространства. Разпределени са в четири сгради с по два входа, всички с удобна връзка с подземния гараж. Всеки вход разполага с по два асансьора, доставени от един от лидерите в бранша - Schindler. Апартаментите на първия етаж са обезпечени със собствен двор. От по-високите етажи се разкрива просторна гледка към залива и града. В парка са предвидени детска зона и собствен открит басейн с целогодишно топла минерална вода. В подземния гараж са предвидени 561 паркоместа и гаражи, включително паркоместа за електромобили със станция за зареждане, така че надземната площ да бъде максимално зелена и просторна. Паркът е проектиран като пространство за активна игра и почивка, място за комуникация и отдих, без физически прегради между зеленината и алеите.

 

 

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

 

Иновативна инженерна инсталация в комплекса осигурява чиста от химикали и хлор вода, посредством сондаж с геотермална минерална вода с температурата на извличане 47оC с дълбочина 1,960 километра. Минералната вода се използва за питейна трапезна вода и битова гореща вода. Озонираната минерална вода e без наличие на хлор и сероводород, годна за ежедневна продължителна консумация при нулев риск за човешкото здраве.

 

Обеззаразяването с озон избягва един много важен недостатък, срещан при използването на хлорни препарати – образуване на токсични  съединения с неприятен мирис. Водата във Варна Сити Парк ЮГ е екологична и здравословна, поради факта, че е обогатена с кислород и към нея не са привнесени химични вещества.

 

В основата на отоплението и охлаждането на комплекса стои отново водата, като всеки апартамент е оборудван с най-модерна и икономична система с индивидуално отчитане на вода и топлоенергия. Термопомпа замества изцяло климатик и парно при охлаждане и отопление на жилищата. Сградите са сертифицирани с енергиен клас А. Зелената енергия директно от природата ще намали значително сметките за бита на апартаментите в комплекса.

 

Площ на УПИ:                                      25 919 кв.м

Плътност на застрояване:                    14,22 %

Коефициент на интензивност:             1,76

Коефициент на озеленяване :             46,9 %   

Застроена площ:                                   3 684,92 кв.м

Разгъната застроена площ:                 67 173,33 кв.м

 

Апартаменти:                                         455 бр.

Паркоместа:                                          608 бр.

 

Инвестицията дава нов живот на бивш индустриален имот, който не функционира от края на 90те.

Иновативна инженерна инсталация осигурява в комплекса чиста от химикали и хлор вода, посредством сондаж с геотермална минерална вода с температурата на извличане 47о С с дълбочина 1,960 километра. Геотермалната вода е в основата на отоплението и охлаждането на комплекса.

Иновативна архитектура, просторен зелен парк и зелена енергия от природата добавят стойност на проекта.