СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА - СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ И СПОРТ

КАТЕГОРИЯ СПОРТ: СПОРТЕН ЦЕНТЪР GARITAGE PARK

ИНВЕСТИТОР:

София Парк АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ДЖИ ПИ БИЛД

КОНСТРУКТОР:

БИАС-М, Маньо Манев

АРХИТЕКТ:

Стивън Джордж Интернешънъл – София, България

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

СПОРТЕН ЦЕНТЪР„GARITAGE PARK“
 
 
Инвеститор: София Парк АД
Изпълнител: Обединение „Джи Пи Билд“
Архитект: Stephen George International
Конструктор: БИАС-М, Маньо Манев
Адрес: София 1766, ул. Донка Ушлинова №2
Фотограф: Александър Тодоров
 
Инвестиционни характеристики на сградите 
 
Спортен център Garitage Park e част от първия етап от развитието на едноименния комплекс. Garitage Park е единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен e върху площ от 167 000 м2, от които 90 000 м2 паркова среда. Проектът се реализира поетапно, като в напълно завършен вид ще включва още 95 000 м2 офиси, 60 000 м2 жилища, основно училище за 500 деца, 4500 парко-места, детски и спортни площадки, спортна зала и редица търговски площи.
Спортният център се вписва прекрасно в концепцията на Garitage Park, според която основният фокус са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват част от свободното си време в комплекса.  Центърът, заедно с редицата други удобства, способства за създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват уютно и комфортно – с две думи „на място“. 
Спортният център Garitage Park се намира в район с директен достъп от Околовръстен път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, а откритият паркинг  пред него разполага с капацитет от над 200 паркоместа за посетители. В непосредствена близост до комплекса е осигурен автобусен транспорт и метро. За по-лесен достъп, в близост до спортния център, бяха осъществени редица инфраструктурни подобрения, като разширяване на локалата на Околовръстен път и ул. Рачо Петков Казанджията с две платна, както и построяването на кръгово движение. 
Спортният център е разположен върху площ от 3 500 м2 и включва 645 м2 фитнес зона c оборудване от най-висок клас, 330 м2 зона за СrоѕѕFіt, 25-метров плувен басейн c 5 коридора, два по-малки басейна - за бебета и за рехабилитация, SPA център, три зали за групови тренировки, 45м вътрешна и външна писти за бягане, център за физиотерапия и рехабилитация, просторни cъблeĸaлни и протеинов бар. 
 
Архитектурен дизайн и функционалност  
 
Стратегически позициониран между първите две офисни сгради, Спортният център е с лесен достъп от север през фоайето на Офис сграда 2. Пространството, в което е интегриран е почти изцяло с южна осветеност, което спомага за балансираното естествено осветяване на помещенията. Функционалната схема е определена спрямо специфичните спортни дейности.  Рецепцията пространствено е разположена на междинно ниво спрямо двата основни етажа, в които е развит центъра. 
На по-ниското ниво са три основни функционални зони: Фитнес и CrossFit зона, заедно със зала за групови занимания, Плувен басейн и СПА зона и Център за физиотерапия и рехабилитация, като те имат достъп към външен двор за тренировки на открито. На второто ниво,  огледално на рецепцията са разположени мъжка и женска съблекалня, като в близост до женската  са предвидени и две зали за групови занимания. Интериорният дизайн допринася за ясното визуално отделяне на различните функционални зони чрез индивидуални цветови акценти за всяко помещение. Пространствата са с видими инсталации, боядисани предварително в съответния акцентен цвят. Индустриалната визия е изявена и от детайла на стълбите -  стъпала и площадки от натурален дъб, затворени от елегантната равнина на плътен тъмен метален лист. Знаков елемент за мястото е и тапетът в зоната на басейна, изработен по индивидуален проект с изобразени известни и значими обекти в столицата. 
Характерна фигура и символ на движението, изявена в интериора е равнобедреният триъгълник, който е интегриран в дръжките на вратите, детайл по шкафчета и  знаци по стените. „Закачлив“ елемент са изрисуваните плочки по стените на тоалетните на съблекалните, представящи с детски почерк цветни фигури на момченца и момиченца. Индустриалният подход в интериора, използваните естествени материали и ярки цветови акценти в симбиоза, изразяват заложената концепция за имплементиране на градa като динамичен, пъстър и неповторим организъм в пространството на Спортния център.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
 
Съществена част от концепцията на комплекса Garitage Park е устойчивостта във всичките й аспекти. Garitage Park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост. 
 
В отговор на изискванията на стандарта BREEAM при проектирането на Спортния център, изначално са заложени две фокус точки: осигуряване на устойчив комфорт и ефективност при експлоатацията. 
Конструктивното решение на Спортния център е базирано на ортогонален модулен стоманобетонен скелет, което допринася за оптимизиране на строителните процеси и ефективност при изпълнението. Изцяло остъклената южна фасада и светлинни отвори, както и светлата височина от 6м, осигуряват комфорт от голямо количество естествена светлина. Предвидена е висококачествена удароустойчива настилка KRAIBURG SPORTEC, а всички части на спортния център (спортни зони, басейн, зали за групови тренировки, съблекални и общи помещения, включително и рецепция) са обработени с акустични елементи, които спомагат за комфорта на ползвателите. Благодарение на акустичния анализ в помещенията се формират различно озвучени зони, като музиката не се резонира и не дразни спортуващите.
Заложени са системи с постоянен обмен на пресен въздух, изчислен за максимална ефективност във всяко пространство, подово отопление, специализирани пречистващи системи за водата на басейните чрез солна електролиза, соларни панели и термо помпи за акумулиране на енергия.  За постигане на по-висока енергийна ефективност и редуциране на разходите за експлоатация, предвидената система за отопление на въздух, както и на водата за душове и басейни, черпи отпадна топлина от други части на сградата.  Вместо да се изхвърля директно в атмосферата, тази отпадна топлина преминава през система от хидромодули, които я превръщат в източник за подгряване на вода и въздух, за нуждите на спортния център.
Оборудването във фитнес и CrossFit зоната e осигурено от водещите световни производители Atlantis Strength и Rogue, а треньорският екип е от Functional Bodies® и CrossFit CFL1 и CFL2 лицензирани инструктори.
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена  - избройте три ключови качества, на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
 
- Устойчива - използваните устойчиви материали и архитектурни похвати, които категоризират сградата като добър пример за енергоефективна архитектура. 
- Интегрирана - обемно-пространственото ѝ решение е хармонично интегрирано в градоустройствения контекст на комплекса и заобикалящите ги основни пътнотранспортни връзки и сгради . 
- Естетика – използване на пропорции съобразени с човешкия мащаб, естествени материали и хармонично обемно пространствено решение.
 

ПРИЛОЖЕНИЯ: