ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ
GRAND HOTEL MILLENNIUM SOFIA
ИНВЕСТИТОР:
НИКМИ АДКОНСТРУКТОР:
ЕКСТРИЙМ ИНЖЕНЕРИНГ ГРУП ООД, инж.Борислав ВасилевИЗПЪЛНИТЕЛ:
НИКМИ АДАРХИТЕКТ:
АМФИОН ЕООД арх.Борислав БогдановАДРЕС:
гр. СофияИНФОРМАЦИЯ
СИТУАЦИОННО РЕШЕНИЕ – Сградата е ситуирана на уличната регулация към бул. „Витоша“.
ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ - До шести етаж застрояването е с широкоплощно, планировъчно решение. Над този етаж строежът продължава в три свободно стоящи тела.
Сградата е с пет сутерена, въведени в експлоатация с Разрешение за ползване №СТ–05-619 от 31.05.2017г. Поради денивелация на терена 5-те сутерена са изцяло подземни от страна на бул. „Витоша“, а ІV-ти и V-ти са подземни от югоизток. От югоизток е и основният подход към подземните гаражи. Достъпът се осъществява чрез два броя двулентови еднопосочни рампи.
На партерния етаж на хотелската част от многофункционалната сграда /±0,00/ са разположени фоайе хотел, рецепция конферентен блок, помещения за обслужване гостите на хотела, два офиса, две зали за срещи, 4 броя магазини за промишлени стоки, технически помещения, сервизни помещения и ресторант за 150 човека с подготвителни, миялни и складови помещения.
На мецанина, представляващ полуетаж между партера и първия етаж на кота +3,50м, са обособени четири зали за срещи, лоби бар, магазин за промишлени стоки в южната част на фоайето. За обслужващите дейности са обособени технически и складови помещения.
На втори етаж на кота +7,75м е разположено казиното, включващо основна зала със сцена и обслужващите я помещения, зали за залагания, игрални зали, конфиденциални зали, зали за покер, спортен бар, ресторант за 100 човека и ресторант за 80 човека с кухни, складове и обслужващи помещения, шоу кукинг, барове, VIP зала, офиси за мениджмънта на казиното, битови помещения и столова за обслужващия персонал, технически и сервизни помещения.
Спа центърът е разположен на третия етаж /кота +11,25м/. Спа зоната включва фитнес зала с рецепция, офис, зала за групови тренировки, съблекални, дерматологични кабинети, помещения за козметични процедури на лице и тяло, помещения за масаж, включително тай масаж, помещения за лазерна епилация, за антицелулит процедури, витаминен бар, помещение с плодово наргиле, био камина, фризьорски салон с помещение за педикюр, съблекални, душове, сервизни и техниче ски помещения.
В термалната и релакс зона са разположени сауна с инфрачервени лъчи, морска баня, солна хало стая, арома сауна, финландска сауна, душ феерия, парна баня, басейни за рекреация, хидромасажен басейн и помещение за хидромасаж, помещение за релакс с водни легла с цветотерапия, хамам, един VIP апартамент за ТАЙ и два СПА VIP апартамента. За зоната са обособени сервизни помещения с душове и WC, съблекални, битови и технически помещения.
Конгресният център е разположен на IV-ти/кота +14,25м/ и V-ти/кота +18,50м/ етаж. Според изискванията на клиентите, на четвъртия етаж може да се конфигурират конферентни зали за 16, 56, 65, 115, 120, 132, 185 и 197 броя участници. Във фоайето е осигурен гардероб. Обособени са бар със студена и топла кухня, обслужващи помещения за кухните – за хладилни камери, умивални, складове. На етажа са осигурени обособени 14 броя офиса, зала за видео наблюдение-ВМS, сървърно помещение, зали за преводачи, технически помещения и помещения за инвентар.
На петия етаж конферентните зали са за 110, 150 и 103 броя участници. Обособени са гардеробна във фоайето, зали за закуска за 30, 46, 60, 64 и две за 20 броя посетители, ресторант за 200 броя посетители, бар и снек бар. За функционирането на основните помещения, на етажа са разположени технически помещения, помещения за инвентар, студена и топла кухня, хладилни помещения, миялни и сервизни помещения.
Шести етаж /кота +22,75м/ е първият хотелски етаж. Тук са разположени 12 броя хотелски стаи, помещения за обслужване на стаите/room service/, помещения за камериерките, помещения за помощен инвентар и технически помещения, многофункционална зала за 150 броя посетители, бар, гардероб, разливно помещение и миялно към него.
От седми до осемнадесети етаж /коти +25,95, +29,15м, +32,35м, +35,55м, +38,75м, +41,95м, +45,15м, +48,35м, +51,55м, +54,75м, +57,95м и +61,15м/, са обособени с по 18 броя хотелски стаи на всяко ниво, помещения за сервизно обслужване/room service/, помещение за камериерки и техническо помещение.
От деветнадесети до двадесет и пети етаж /коти +64,35, +67,55м, +70,75м, +73,95м,+77,15м, +80,35м и +83,55м/, са обособени по 2 броя хотелски апартамента и по14 броя хотелски стаи, четири от които могат да се обединят две по две. На тези етажи има помещения за сервизно обслужване/room service/, помещение за камериерки и техническо помещение.
На двадесет и шести етаж /кота +86,75м/ са разположени 10 броя хотелски стаи и 3 броя апартамента, като двете спални на единия от тях могат да се ползват и самостоятелно. Има помещения за сервизно обслужване по стаите/room service/, помещение за камериерки и техническо помещение.
На двадесет и седмия етаж /кота +89,95м/ са разположени 14 броя хотелски стаи като шест от тях могат да се обединят със съседната стая, а четири в апартамент. На етажа има и 2 броя апартаменти, аусгус, помещение за инвентар, техническо помещение, помещение за персонала и помещение за обслужване на стаите/room service/.
На двадесет и осмия етаж /кота +93,15м/ е разположен основният ресторант, гурме ресторантът, залаVIP закуски, и спомагателните помещения като сервитьорският офис, топлата и студена кухня, помещенията за кухненски инвентар, миялни и хладилни помещения, както и сервизни помещения, включително WC за инвалиди.
На междинния етаж на кота +96,35м е сладкарската работилница, помещението за кухненски инвентар, помещението за хранене на персонала, битовите помещения за персонала, помещения за инвентар и технически помещения, сервизно помещение.
Скай барът е разположен на двадесет и деветия етаж/+99,55м/. Към бара има кухня, миялно, помещение, помещение за инвентар на бара, помещение за персонала, технически помещения, помещение за чилър и сервизни помещения, включително WC за инвалиди.
На терасите на кота + 102,75 м са монтирани чилърите.
На кота + 105,95 м е разположена VIP залата с ограничен достъп
На кота + 112,15 м е разположена хеликоптерната площадка.
Вертикалната комуникация в сградата се осъществява чрез две основни стълбищни клетки, асансьори и ескалатори.
Асансьорите, които обслужват в хотелска част са следните:
Между оси 8‘-9 и В-Г: Два асансьора от ниво -3 до етаж 29 – за служебно ползване
Между оси 11-12 и В-Г: Три асансьора от ниво -3 до етаж 28 – за гости на хотела
Между оси 12-13 по ос Б: Панорамен асансьор от партер до етаж 30 – за гости на хотела
Между оси 13-14 и В-Г: Три асансьора от партер до етаж 28 – за гости на хотела
Между оси 10-11 и Д-Е: Два панорамни асансьора от партер до етаж 3 – за гости на хотела
Между оси 14-15 и Г-Д: Два асансьора от ниво -3 до 1-ви етаж – за гости на казиното
Между оси 16-17 и В-Г: Един асансьор от ниво -3 до етаж 29 – за служебно ползване
Между оси 13-14 по ос Ж: Два асансьора от ниво -3 до етажи 3 и 4 – за облужване на конферентни етажи
Ескалаторите са монтирани в следните зони:
По ос 12 между оси Е и Л: Двойка ескалатори от партер до мецанин – за гости на хотела
Между оси 14-15 и Е и Л: Двойка ескаталтори от партер до етаж 1 – за гости на казиното
Между оси 13-14 и Д-Е: Двойка ескалатори за вътрешно ползване на полунива казино
Атриумното пространство е разположено между оси „9“ - „11“ / „Д“ и „Ж“, като започва от партерния етаж и достига до кота +19,40 м
Фасадата в зоната на широкоплощното застрояване е структорна, а по трите свободно стоящи тела е елементна. Елементите и са монтирани на закласни части, директно разположени върху стоманобетонната конструкция. Стъклопакетът е троен, като за по-голяма сигурност средното стъкло е триплекс.
Необходимите паркоместа са осигурени на подземните нива и са въведени в експлоатация с Първи етап
Достъп за хора в неравностойно положение
Всички нива са достъпни с асансьор, входът на сградата е на нивото на уличния тротоар. Всички асансьори са пригодени за използване от хора в неравностойно положение. За хората в неравностойно положение са осигурени и санитарни помещения на 5, 6 и 7 хотелски етажи, както и на всички други етажи с общи помещения.
До входа на хотелския комплекс, на бул.“Витоша“, е осигурен подход и за леки автомобили.
Хотелският комплекс разполага с мулти функционални кухни, обурудвани с най-модерна , ефективна и високопроизводителна техника.
Ресторант Медитера е разположен на партерния етаж, е с кулинарен профил-Средиземноморска кухня, храна и вина.
Кухнята е тип -шоу и е разположена на три кухненски блока, секции с презентация на приготвяне на ястия -видимо, от салона на ресторанта. Топлиното обурудване е високо технологично кухненско обурудване, с индукционни плочи, джоспер грил, конвектомати, пица пещ, като всички уреди използват ел.енергия.
Хладилната техника се състои от хладилна камера, ниско стоящи хладилни работни маси, хладилна витрина за зреене на меса, хладилна витрина за съхранение на сирена и колбаси, за шоково охлаждане на хранителни продукти.
Кухненската вентилащия е с ветилационни чадъри, с ултравилолетово изгаряне на мазнини и миризми, и автоматичен режим на работа
Основната банкетинг кухня е на кота +14,25 м и обслужва всички банкетни събития-конференции, бюфетни обяди, гала вечери, коктейли, лични събития, сватби и абитуриенски балове.
Кухненското обурудване е мултифункционално. Конвектоматите работят на различни режими пара-печене, с нискотемпературно приготвяне на храна. Оборудвана е с парни казани за приготвяне на бульони и сосове. вакумна техника-вакумна машина. вентилациони кухненски чадъри и е идентичен по функции на р-т Медитера.
Хладилната техника се състои от хладилни камери, шоково охлаждане, хладилни работни маси, и ледогенератори.
Неотралното обурудване е от високо качествени метални материали. Осигурено е миялно помещение за ослужване на кухненския инвентар.
Ресторант със сладкарница Виена е на кота +19,40м. Презентира класическа европейска и австрийска кухня, брънч мероприятия и организирани бюфетни презентация на ястия.
Топлонните уреди са конвектомати, индукционни котлони, солид топ ,скара, плоча,грил саламандер, топлинни транспортни колички. вентилационен кухненски чадър - индетичен като в банкетинг кухнята.
Хладилната техника се състои от хладилни камери, шоково охлаждане, хладилни работни маси.
Кухнята е оборудвана с вакумна техника - вакум машина, високо технологичен вентилационнен кухненски чадър с ултра виолетово изгаряне на мазнини и миризми.
Неутралното обурудване е от високо качствени метални материали.
Кухнята на хотела за закуски също е на кота +19,40 м. Подготвя и обслужва хотелските закуски, банкетинг обядите и вечерите, рум сервиза.
Топлинните уреди са конвектомати, индукциони плочи, топлинна скара, саламахдър. топли бюфетни секции. Оборудвана е с вентилационен кухненски чадър-индентичен като в кухня банкетинг
Хладилната техника се състои от хладилни камери, хладилни работни маси, шокоив охладители. охлаждаеми бюфетни секции
Вакумната техника е вакумна машина.
Неотралното обурудване е от високо качествени метални материали.
Кухнята разполага и с миялно помещение
Ресторант Галери и Спектрум са разположени на +93,15 м.
Кухня ресторант Галери е за файн дайнинг гурме ястия
Ресторант Спектрум е за българска кухня, близко източна ориенталска кухня и зиатска кухня.
Топлините уреди на кухненското оборудване е разделено на две секции и се състои от конвектдмати, солид топ,скара плоча, саламандър,фритюрник, топлинни шкафове за порцелан. Оборудване за ниско температурно вакумно приготвяне на храна.
Хладилната техникасе състои от хладилна камера, работни хладилни маси, шоково охлаждане.
Миялното помешение е разделено за обслужване на кухненски инвентар и сервизен инвентар.
Сладкарският цех е на +96,35 м и произвежда десерти и печива, сладолед и шоколадови изделия, бисквити, хляб за всички ресторанти, банкетинг мероприярия и закуски .
Топлиното обурудване е конвектомати и индукциони котлони.
Хлаилната техника се състои от хладилни камери, хладилни маси, шоково охлаждане, сладолед машина,
Миялното помещение обслужва инвентара на сладкарския цех.
Неотралното обурудване е мраморни плотове, иноксова секция и шкафове
Оборудвано е вентилационен кухненски чадър
Клуб Озон е разположен на кота +99,55 м. Типът кухня е суши секция и сандвичи ястия от интернационална кухня.
Кухненското обурудване е мери шеф, векторна фурна, фритюрник, индукционен котлон
Хладилната техника се състои от хладилна камера, хладилни работни маси,салатен хладилник, фризер, хладилна суши витрина.
Миялното помещение е за кухненския инвентар и ресторанския инвентар.
Вентилацията е посредством вентилационен кухненски чадър.