СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Хотели и ваканционни комплекси > КАТЕГОРИЯ ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ: AQUA PARADISE RESORT & AQUA PARK

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

КАТЕГОРИЯ ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ: AQUA PARADISE RESORT & AQUA PARK

ИНВЕСТИТОР:

Парадайз Тур Инвест ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Тодоров и син 99 ООД

КОНСТРУКТОР:

Profis Group Ltd, инж. Йордан Янакиев

АРХИТЕКТ:

Miodesign

АДРЕС:

гр. Несебър
ИНФОРМАЦИЯ

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА
Хотелски комплекс Aqua Paradise Resort е разположен в обширен парцел (35 515 м2) в пространството заключено между градовете Равда, Несебър и участъка на Европейски път I-9, свързващ Бургас и Варна. Заедно с едноименния аквапарк той е най-мащабният многофункционален и атракционен комплекс в България и най-големият инвестиционен проект в този сегмент, реализиран в страната ни за последните години.
На разгъната застроена площ  47 266  м2  са реализирани 432 хотелски единици и разнообразни, дисперсно разпръснати в комплекса обслужващи зони. В Аквапарк Парадайз на площ 55 000 м2 са разположени 60 атракции сред 10 млн. литра вода.
Иновативният подход в реализирането на комплекса е търсен на много нива – запомняща се и индивидуална визия на материалната среда, зелена архитектура и инженеринг, прилагане на ноу хау в концепцията за българския хотелиерски бизнес, мениджмънт и мониторинг. 
Екипът на Миодизайн е автор на цялостната концепция- градоустройство и ландшафт, архитектура и инженеринг, интериор, дизайн на всички изделия, логото и цялостната корпоративна идентичност на Aqua Paradise Resort.
В запомнящата се трилъчева концепция на основното хотелско тяло и радиално кръгово решение на целия комплекс са вплетени философията на устойчивостта и безкрайността на триединството, силата на постоянството на морските вълни и красотата на стилизирана Самоковска шевица с носещите в себе си символи за семейство, обич, слънце, живот. Този сложен микс от символи и послания кодира матрицата, дефинираща едновременно локална идентичност и мултикултурност  на български хотел от ново поколение.
Хотелски комплекс Aqua Paradise Resort е насочен предимно към all inclusive семеен туризъм, но в постигнатата сепарираност на пространствата еднакво добре и едновременно пребивават и туристите, търсещи спокойствие и релакс, по-висок клас обслужване, здравословен начин на живот, бизнес и конферентен престой. 
 
ГРАДОУСТРОЙСТВО, АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН
Хармоничното вписване на хотелския комплекс в прилежащата равнинна среда е постигнато чрез обтекаемо, ниско етажно застрояване с намаляваща височина към периферията на парцела и с помощта на богато озеленяване. Пулсиращата планова схема е вдъхновена от допира на капката с водната повърхност, а затихващата материалност на сградите напомня за морските вълните, пристигащи умиротворени до брега. 
Неконвенционалната архитектурната идея в решението на Aqua Paradise Resort е трилъчев подчертано хоризонтален обем на основното хотелско тяло със силно изявени вертикални акценти- атриумно пространство и светещи фасадни пана от HPL с фрезовани върху тях мотиви от самоковска шевица. В атриума – едновременно сърце и композиционен център на целия комплекс играта на светлини и сенки от горното остъкляване и арт инсталация от линейни осветители осигурява денонощна динамика на внушения и настроения. 
Всеки от лъчите на хотела (коридори с двустранно организирани хотелски единици) заедно с допълващото ниско застрояване обособяват три двора, които изолират гостите от шума и околната необлагородена среда. В двата големи двора са разположени по два басейна, по един външен бар, два тематичен ресторанта. Южният двор е приемното пространство, където сред богата зеленина, под ветрилообразна ажурна козирка се посрещат  и изпращат гостите.  Източният двор е организиран за по-динамични и шумни забавления, докато западният двор е по-тих, с по- луксозна и релаксираща атмосфера.
От трилъчевия обем на основната сграда и осъзнатата значимост на водата за жизнеността на Aqua Paradise Resort инспирирахме и създадохме логото на комплекса. Подбрахме шрифт, осъвременихме самоковска шевица, проектирахме пиктограми, селектирахме изображения и брандирахме всяко изделие- част от комплекса вярвайки, че единната корпоративна идентичност на всеки обект е не само негова визитка, а и отличаващо го характеристика.
 
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ИНОВАЦИИ
Мащабността, както и високите експлоатационни разходи на всеки голям хотелски комплекс в това число и на Aqua Paradise Resort още в проектна фаза поставиха като приоритетни решенията свързани с разумно и целево финансиране в посока: пълна автоматизация на сградата и съоръженията (BMS), използване на иновативни, екологични и рециклируеми материали (HPL, керамика), енергоефективни системи (ВиК, ел, ОВК съоръжения, трасета и крайни елементи), възобновяеми и ниско емисионни източници на енергия, рекооперативност (пълно оползотворяване на отпадната топлина от ОВК съоръженията; чистата дъждовна вода се събира в резервоар и се използва за напояване), осигурени възможности за спорт и здравословно хранене (локални кухни за приготвяне на здравословна и специална храна, използването на биопродукти от български производители и частичното отглеждане на плодове, зеленчуци, подправки в градината, част от озеленяването на комплекса).  
 
ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ
Площ на имота: 35 515,14 м2
Обща Застроена площ: 5 799,71 м2
Обща Разгъната застроена площ: 47 266  м2
Обща Озеленена площ: 18 809,42 м2
Общ брой хотелски единици: 432 бр.
Заведения за хранене: Ресторанти - един основен (560 места), два тематични-Италиански и Фюжън (общо 400 места); шест бара-два вътрешни, три външни, един в нощен блок (площ 740 м2)
Зони за забавление: три плей зони (общо 340 м2), нощен блок (четирипистов боулинг, бар, караоке бар - общо 600 м2), две детски анимации на закрито (закрита и открита част - общо 240 м2), две открити детски площадки
Басейни с обща площ 1 952 м2: четири външни басейна (детски басейн с размер 15/23м, голям - 15/50 м, среден - 12/35м и релакс - 12/18 м), два вътрешни басейна (голям - 10/20м, детски - 4/4м и хидромасажен - 4/4м), един в СПА зона 4/4м
Спорт: на открито (2 000 м2), на закрито - фитнес зала (160 м2 )
СПА център (800 м2), салон за красота (60 м2)
Амфитеатър на открито: 450 места
Конферентен блок: 360 места (680 м2 )
 

ПРИЛОЖЕНИЯ: