СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

КОМПЛЕКС "КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА"

ИНВЕСТИТОР:

Миг Маркет ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Йордан Янакиев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Миг Маркет ООД

АРХИТЕКТ:

СТАРХ ЕООД, арх. Светослав Станиславов

АДРЕС:

гр. Варна
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционната програма на жилищен комплекс „Константин и Елена“ включва изграждането на ансамбъл от две съвременни сгради осигуряващ спокойствие и комфорт характерни за крайградска зона в близост до град Варна. Локацията на комплекса е в Св. св. „Константин и Елена“, един от най-старите и богато озеленени курорти, на 500 метра от морето. През последните години част от територията на к.к. Св. св „Константин и Елена“ се припознава за алтернативно място за целогодишно обитаване. В курортния комплекс са изградени училище, църква, спортни съоръжения, тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни. Едно от най-важните условия за развитие на комплекса е наличието на 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слобоминерализирани и извират на дълбочина от 2000 метра под земята с общ дебит 175 л/сек. 
 
Жилищният комплекс е ситуиран в тих, преобладаващо равнинен имот с минимална денивелация от северозапад към югоизток. Замислен е за постоянно обитаване в спокоен район в близост до града. Състои се от две отделни едносекционни сгради с пет надземни етажа наименувани Блок А и Блок Б. Сградите са изцяло жилищни, с по четири надземни етажа и по един терасовиден. Блок А съдържа 25 апартамента, а Блок Б – 28 апартамента. Всички апартаменти са с благоприятно географско изложение. Общият брой на жилищата в комплекса е 53 броя, от които 25 са двустайни, 12 - тристайни, един – четиристаен и 15 къщи-мезонети.  
 
Характерно за проекта  е прилагането на  иновативната архитектурна концепция „къща в къща“,  при която първите два етажа от сградите са обособени като отделни къщи с независим вход от към двора. Белите ивици на фасадите маркират обема на къщите. На трети, четвърти и пети етаж са ситуирани апартаменти с различна големина в зависимост от нуждите на бъдещите клиенти. Ниската плътност на застрояване позволява да не се проектират подземни етажи, като паркирането е обезпечено по периферията на имота, така че да остане достатъчно място за дворове, градина и зеленина. Дизайнът на сградите следва функцията, подчертавайки отделните зони във фасадата чрез белите ивици. Вертикалите от алуминиеви рамки с дървесен декор дават характерен завършващ щрих на сградите.
 
Комплексът е изпълнен със следните системи и материали:
Cortizo Milenium 70, Cortizo Cor 70 Ind – Входни врати и прозорци на къщите-мезонети
Salamander BluEvolution 82- Дограма
Saint Gobain Planitherm 4s Evolution, Planitherm xn  - Стъкло и стъклопакети
Schindler Electric - Ел. инсталация  
Енергиен блок ЕБ 25 strong - Многокамерни керамични тухли
Knauf - Гипсокартон и шумоизолационна вата по система 
Terazid - Топлоизолационна фасадна система
Alkorplan Renolit – Хидроизолация - PVC мембрана
 
Площ на УПИ: 3 645  м2
Плътност на застрояване: 29.9 %
Коефициент на интензивност: 1.49
Застроена площ: 1 089 м2
Разгъната застроена площ: 5 458 м2
 
Иновативна архитектурна концепция „къща в къща“ за имплементиране на еднофамилни сгради в многофамилна жилищна сграда.
 
Актуален проект по отношение на пандемията от Covid-19, предоставящ възможност за спокоен и здравословен живот извън централното ядро на града, в крайградска зона с много зеленина, в близост до морето.
 
Концепцията за целогодишно обитаване в периферията на града оказва положително въздействие върху урбанистичното насищане на централната градска част.