СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни сгради > МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА "SUNRISE"

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА "SUNRISE"

ИНВЕСТИТОР:

Менатуорк ПроджектАД

КОНСТРУКТОР:

инж. Анастас Гонов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Елит Хоум ЕООД

АРХИТЕКТ:

арх. Явор Стоянов

АДРЕС:

гр. Варна
ИНФОРМАЦИЯ

МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА SUNRISE - "Многофамилна жилищна сграда с гаражи и допълващо застрояване -гараж“, гр. Варна, УПИ -  V-11,15, кв.546 по плана на 14-ти м.р. на с идентификатор 10135.1030.376 по КК на гр.Варна. 
1.Инвестиционни характеристики на сградата:
Многофамилна жилищна сграда SUNRISE  е леснодостъпен, актуален и ефективно съобразен архитектурен шедьовър. Множеството малки детайли правят сградата уникална сама по себе си. Инфраструктурната обезпеченост осигурява лесна и бърза комуникация с всички части на града, посредством удобна връзка до всички градски артерии и транспорт.
Идеята за създаване на жилищна сграда SUNRISE  е да предостави на обитателите си уют и възможност за релакс в динамиката на градската среда, свеж полъх от умелото съчетание на съвременни фасадни материали и естествено озеленяване, нов комфорт, заложен още проектиране и постигнат при реализация на всички сградни инсталации, с възможност за надграждане.
Парцелът е ъглов с големина 268кв.м. Сградите са със свързано застрояване от две страни към вътрешно-регулационните си граници. С богато вертикално фасадно озеленяване и ефектно иновативно фасадно осветление. Достъпността на първия надземен етаж към двете улици създава пространство между допълващото застрояване и тротоара, позволяващо свободно паркиране, без това да възпрепятства пешеходното движение по тротоара. 
Сградата е с изцяло югоизточно изложение и се състои от 10 тристайни апартамента с прилежащите им избени помещения, разположени на 5 жилищни етажа, с 8 гаража и 8 паркоместа, разположени на партерен и подземен етаж с обща разгърната застроена площ от 1538.10кв.м. и нетна площ 1272 кв.м. 
 
2. Архитектура, дизайн, функционалност:
Проектирането на сградата е с определен режим на застрояване, като са спазени точно изискуемите застроителни граници както в план, така и във височина. Изпълнен е изискуемия силует. Сградата е изпълнена в квартал със средно високо сключено застрояване, като съществуващите сгради са строени по различно време-някои са строени през 70-те, 80-те години на миналия век, други са строени в началото на 90-те години. Контраста между многофамилна жилищна сграда SUNRISE и заобикалящата я архитектурна среда е силно осезаем, като това е и търсения ефект. Отправихме архитектурно предизвикателство към отношение на проектанти и строителни компании, реализиращи проекти за естетичност, функционалност и комфорт.  
Парцелът е с правоъгълна форма, ориентиран с дългата си ос на североизток-югозапад. Обслужващите улици са на югоизток и североизток, от където са потърсени пешеходен и автомобилен подход към парцела и подземния паркинг. Сградата има правоъгълна форма в план и е ориентирана спрямо географските посоки на имота за по - доброто ослънчаване; функционалната организация с оглед на експлоатацията на сградата. Основният пешеходен вход е разположен от североизточната фасада, което осигурява възможността за паркиране на партерно ниво на сградата. Непосредствено до пешеходния вход е разположен автомобилен подемник, водещ до подземните паркоместа.
 
Технически показатели:
Площ УПИ: 268 м²
Плътност на застрояване: 53%
Застроена площ: 222,70 м²
Разгъната застроена площ: 1 538,10 м²
Апартаменти: 10 бр.
Гаражи и паркоместа: 16 бр.
 
3. Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели:
В строителството жилищна сграда SUNRISE  са използвани керамични блокове, осигуряващи максимална топлоизолация и възможност стените да дишат за баланс  в микроклимата на помещенията. Ниско енергиен дом сме постигнали с 10 см топлоизолация по цялата фасада на сградата, обработена с високо качествени фасадни покрития в комбинация с Еталбонд и естествен камък. Настилките на подземен паркинг и гаражите са  полимерни, осигуряващи лека поддръжка при замърсяване. Достъпът до парко местата в подземен етаж е осъществен с енергоефективна автомобилна платформа. В сградата е монтиран електрически, иновативен дизайнерски асансьор висок енергиен клас. Всички апартаменти са газифицирани и отръбени за водно парно, климатизирани с инверторни термопомпени агрегати с изнесено WiFi. Външните  климатични агрегати  са дискретно монтирани на покрива и в горната част на автоплатформата, за да не нарушават фасадата и да не отнемат вътрешният  обем на жилищната  площ. Сградата  разполага с контрол на достъп, видеонаблюдение на общи части и домофонна звънчева система. СОТ, ТВ и интернет инсталациите са съобразени  с всички възможни доставчици. Изклюително ефектно фасадно осветление. Общата мощност на фасадното осветление и осветлението на общите части е 1000W. Предвидените енергоефективни  инсталации и уредби са много важни за собствениците на имоти с ниският си разход на ел. енергия. Алуминиеви парапети от триплексово стъкло. За по-голям комфорт и нисък разход на електроенергия е монтирана седем камерна PVC дограма марка с троен стъклопакет 44 мм със специални високи коефициенти на пропускливост на UV лъчите, с топъл край. Дограмата  е монтирана с монтажни котви. Външните тераси  са изпълнени с релакс – дизайн настилка гранитогрес, имитираща тиково дърво и бордови естествен камък-варовик, умело съчетан с монолитни кашпи с дренажна система с вечнозелени растения, присъстващи в ансамбъла на фасадното осветление по цялата сграда. 
 
4. Защо сградата трябва да бъде отличена:
- Нов облик на ограждащата ни среда.
- Нов комфорт и уют, създаващ спокойствие и топлота.
- Нов почерк в инженеринга, заложил хитрите екстри за комфорта на живущите.
 
Жилищна сграда SUNRISE  е времева капсула, различаваща се от цялостния облик на района и пренасяща обитателите й в един модерен и красив континуум.