СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

ЖИЛИЩЕН ПАРК РОЯЛ ГАРДЪН

ИНВЕСТИТОР:

Галакси Инвестмънт Груп ООД

КОНСТРУКТОР:

"СМ Инженеринг" ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„Арнаудов билд“ ЕООД

АРХИТЕКТ:

Архитектурно бюро "Иво Петров Архитекти"

АДРЕС:

гр. Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

ЖИЛИЩЕН ПАРК 
ROYAL GARDEN
 
Инвестиционни характеристики  
Жилищен парк Royal Garden e разположен в новоизградения и развиващ се жилищен квартал „Отдих и култура“ в град Пловдив. Локацията му позволява лесна комуникация и бърз достъп към всички части на града през напълно новата пътна инфраструктура в квартала, три основни булеварда и шест линии на градски транспорт. Близостта на комплекса до знаковите градски зелени зони - Гребна база и Младежки хълм, заедно със силно изразената паркова зона, просторни зелени площи, паркови ефекти и детски площадки, поставиха основните щрихи и необходимост от създаване и развитие на една привлекателна, модерна и качествена среда на живот.  
Жилище парк Royal Garden e с РЗП 21 350 кв.м. Застрояването е подземно и наземно. Проектът включва две Г-образни жилищни сгради. Сграда 1 разположена в североизточния край на имота е с габаритни размери 40,80 x 59,82 метра. Сграда 2 разположена в югозападния край на имота е с габаритни размери 45,67 х 52,04 метра. Сградите са на 8 етажа, от които 7 жилищни и един партерен. Всяка от тях е с по три самостоятелни секции с отделени входове, осигуряващи достъпа до жилищата. 
В жилищния парк са разположени общо 118 двустайни, тристайни, четиристайни и многостайни жилища със светла височина 2,85м. Функционалните им разпределения и прави форми на помещенията позволяват усвояване на всяка част от пространството.
Между основното застрояване, на нивото на терена, е оформен вътрешен двор, чиято геопластика, не само изпълнява декоративна функция, но и дава възможност за отглеждане на различни видове растения. Те са подбрани така, че да осигурят свежест през цялата година и заедно със зелената околна среда и гледки към Младежки хълм, да създадат усещане за живот в близост до природата.    
В дворното пространство са разположени комфортни места за сядане и детска площадка.
Комплексът разполага с гаражи, достъпни от четирите улици заграждащи имота. Подземното застрояване е на едно ниво, с пряк достъп до жилищните секции. То осигурява необходимите паркоместа за обитателите, като основният автомобилен подход към него се осъществява чрез покрити рампи от  улиците разположени в западната и източната част на имота. 
Архитектура, дизайн и функционалност
Градоустройствен аспект и принос към средата. Предизвикателства и постижение при архитектурното проектиране.
Концепцията на проекта е вдъхновена от стремежа за създаване на приятна и балансирана архитектура, която да се впише безупречно в цялостната визия на квартала и да дообогати съществуващата паркова зона. Осигуряване на оптимален простор и градина с максимална площ са сред основните изисквания, които имат решаваща роля за  архитектурното решение, касаещо разположението на двете сгради. При ориентирането им една спрямо друга е взето предвид и преобладаващото движение на въздуха, за да се създаде добра климатизация на вътрешното пространство, свързано с по-голям комфорт на обитаване, и за да се постигане  синергия  със съседните сгради. Обърнато е особено внимание на връзката с околните пространства и сгради. Входовете и алеите в комплекса са проектирани така, че да предоставят лесен достъп, а светлите и спокойни земни тонове в екстериора, допринасят за безупречното вписване на жилищния парк в средата.  
До интегрирането на индивидуални елементи в архитектурното решение, доведе изискването за оптимална осветеност и естествена климатизация на жилищата. Лоджиите разположени на юг имат за цел естествено засенчване през горещите летни месеци, а разполагането на еркери на север и по-неблагоприятните изложения дават възможност за максимално ослънчаване на помещенията.
От югоизточната страна на сградите са позиционирани обширни тераси, които придават индивидуалност на обемното решение и ексклузивност на жилищата. 
 
Функционални решения, разпределения, общи части и зони
Сграда 1 и Сграда 2 са с по три жилищни секции. На партерния етаж на сградите са позиционирани обслужващи помещения за всяка секция, обслужващи помещения за комплекса – офиси на охрана и  управител и гаражи. 
Всяка от жилищните сгради има самостоятелна стълбищна клетка и асансьор, като до тях е осигурен достъп без стъпала и прагове. Всички фоайета са просторни и високи. Пространствата за общо ползване са с  възможност за маневри на човек в инвалидна количка, а пред вратите на всеки асансьор е осигурено пространство със светли размери по-големи от 150x150см. Вътрешните настилки са с минимална степен на хлъзгане.
Сграда 1 разполага с 64 апартамента: 25 апартамента във вход А, 19 апартамента във вход Б и 20 апартамента във вход В.
Сграда 2 са обособени  54 апартамента, разпределени по входове, както следва: вход А – 10 апартамента, вход Б – 24 апартамента и вход В - 20 апартамента.
Всички апартаменти разполагат с просторни дневни съобразени с общата квадратура на жилището и складови и обслужващи помещения.  Апартаментите с две и повече спални имат собствени бани към големите спални.  Големите апартаменти в Royal Garden са разположени на по-високите етажи, имат красиви и просторни тераси и 360 градусови гледки. Най-големите от тях са с площи от 300 до впечатляващите 534 кв.м. 
Комплексът разполага с подземен паркинг с 90 паркоместа и 21 гаража. Нивото е достъпно чрез автомобилна рампа с подгряване за зимните месеци. Осигурени са топли връзки към двете жилищни сгради. На партер са позиционирани 36 двойни и единични гаражи за 56 автомобила. За любителите на велосипеди са осигурени  велосипедни стойки.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
Естетика и качество са заложени във всеки елемент от строителството на Royal Garden. Конструктивната схема на сградите е скелетна – безгредова с плоски покриви, строителството е монолитно. Външните ограждащи стени на сутерена са изпълнени от водоплътен бетон, зидарии с дебелина 25см от тухли Wienerberger, вътрешните преградни стени са с дебелина 12см. Използвани са ефективни топлоизолационни материали и такива с клас на реакция на огън, нормиран за съответната степен на пожароустойчивост.
Фасадната топлоизолационна система е от лидера в бранша Baumit, а последните два етажа са изпълнени с вентилируема фасада с HPL в земни тонове от водещата Холандска фирма Trespa.
Дограмата е шесткамерна - Rehau Synego, с алуминиева капачка, висок клас 80мм система гарантираща топлоизолация и стабилност при големи размери. За редуциране на енергията за отопление на сградата, както и за оптимална  шумоизолация, е избран троен стъклопакет с вътрешно нискоемисийно стъкло, газ аргон между камерите и външно 4 сезонно стъкло.
Комплексът е свързан към ТЕЦ, като за дистрибуцията на топла вода е изградена централна система от абонатна станция за всяка сграда и допълнителна възможност за резервирано захранване с индивидуални бойлери. 
За спокойствието и удобството на собствениците, до всеки апартамент в комплекса са изградени оптична връзка и видеодомофонна система за контрол на достъпа. Избраното електрооборудване е на Legrand Франция. 
Асансьорите в жилищния парк са висок клас на световния лидер – Orona, Испания.
Фоайетата на Royal Garden са с впечатляващата височина от 4,60 метра. За реализацията на интериорното решение са използвани материали, които да създават у живущите усещане за комфорт и уют още при влизането в комплекса. Стените са облечени с МДФ с естествен фурнир, който достига до тавана или преминава към дизайнерски оформени пощенски кутии. Осветлението е решено със множество висящи сферични тела с различни размери. Допълнителна светлина добавят и деликатно осветените обемни лога и форми. Декоративни елементи, обшивки и ефектно осветление присъстват на всички жилищни етажи. 
В общите части на комплекса и фоайета са инсталирани 97 абстрактни репродукции.
На ниво сутерен на Royal Garden се достига чрез автомобилна рампа с подгряване, която осигурява удобство в студените зимни месеци. Гаражните врати са секционни с автоматизирано дистанционно управление на водещият немски производител Novoferm.
Предвид развитието на технологиите и опазването на околната среда, на подземно ниво са предвидени 5 броя станции за зареждане на електроавтомобили.
Жилищния парк е от затворен тип с професионален пропърти мениджмънт. За спокойствието и сигурността на своите обитатели той разполага с 24-часова охрана и контролиран достъп. Специализиран екип е ангажиран с поддръжката на общите части и градината. 
Комплексът е създаден в градска среда с отличен достъп, нова инфраструктура и комуникации с изключително добре поддържани и обширни зелени площи. Възможността за презастрояване в квартала е сведена до минимум, което подобрява качеството на живот в средата и минимизира вредните влияния.
 
Ключови качества
Комфортна среда на живот
Комплексът е планиран и реализиран, за да служи по най-добрия начин на своите обитатели.
Впечатляваща вътрешна и външна архитектура
Единствени по рода си многостайни апартаменти в градска среда с големи квадратури и 360 градусови гледки. Стъпаловидно разположени тераси, които да допълнят зелената среда във височина. 
Устойчиви решения
Устойчивите архитектурни, технически и екологични решения вложени в реализацията на комплекса не само ще запазят, но и ще повишат стойността му във времето.