СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

АДВАНС БИЗНЕС ЦЕНТЪР II

ИНВЕСТИТОР:

Адванс Бизнес Център ЕАД

КОНСТРУКТОР:

д-р. инж. Илия Алашки, ”АЕС” ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"Калистратов Груп ООД,дипл. инженер Камен Наумов "

АРХИТЕКТ:

"Планинг" ЕООД , арх. Илиан Илиев

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Бизнес комплекс ADVANCE BUSINESS CENTER, Сграда 2
Комплексът Advance Business Center се намира в кв. "Младост-4", гр. София, непосредствено до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул.“Самара“. В непосредствена близост се намират метростанция „Бизнес парк“ и няколко спирки на автобусният градски транспорт. Районът отдавна се е доказал като един от основните бизнес центрове в София. Всичко това предполага изключително добрите достъпност, комуникативност и функционалност на локацията предвид предназначението на комплекса.
Advance Business Center ще се състои от две офисни сгради с три сутеренни нива – подземни гаражи, помещения за трафопост, партери с обекти за обществено обслужване, офисни надземни етажи и технически покривни нива. 
На този етап и двете Сграда 1 и Сграда 2 са влезли в експлоатация. Комплексът е проектиран да бъде модерен и отговарящ на всички съвременни изисквания, притегателен център в района. Сградите оформят интересна, динамична композиция, взаимодействайки си както помежду си така и с заобикалящото ги пространство. Предвид разположението на комплекса – на самия вход за пешеходци към цялата бизнес зона, между двете сгради е обособено широко отворено, атрактивно пространство с богато озеленяване, водни огледала, кътове за отдих и тераси към заведения. Стремежът е към създаване на знаков ансамбъл отговарящ на актуалните функционални изисквания на изключително конкурентния пазар на офис площи. Комплексът ще предостави на наемателите си изключително комфортна и ефективна работна среда.
Възползвайки се максимално от допустимата за зоната височина и спазвайки градоустройствените изисквания, Сграда 2 постига позволените площи и интензивност на застрояване като оставя значителна част от терена свободна за озеленяване и рекреация. Обемното решение се състои от 7 ротиращи, редуващи се гладки и релефни, правоъгълни обема, които сякаш левитират върху стъкления приземен етаж. 
Динамичното обемно решение, простите обеми, съставящи композицията и  смело излизащите еркери придават на сградата интригуващ и модерен облик. Фасадите са изпълнени с колонно-ригелна система на Schüco, отговаряща на съвременните изисквания за енергоефективност, соларни и звукоизолиращи фактори. Чрез удължена вертикална капачка е подчертано вертикалното членение на ротираните обеми, а хоризонталите и гладките обеми са с минимизирана силиконова фуга. Конкуренцията в пазара на офис площи диктува осигуряването на максимално осветени офис площи. За да отговори на този стремеж Сграда 2 разполага с възможно най-голям процент остъклени части изпълнени с големи стъклени пана. Предвидени са отваряеми фасадни части. Всичко това ще допринесе за комфорта на служители и посетители.
Сграда 2 се състои от десет офисни етажа над партерното ниво. Разгънатата застроена площ за сградата над ниво терен е близо 17 450 кв.м., което прави средно около 1600 кв.м. площ на типовите етажи. Правоъгълната форма и компактно решените вертикални комуникации позволяват разпределянето на етажа както като „open-space” на цял етаж, на половин или четвърт етаж, така и като кабинетна структура. Светлата височина е 3,00м. Така сградата може да отговори на високите изискванията на всеки наемател. За максимална гъвкавост в изграждането на офисните пространства е приложено решение с осем броя самостоятелни вертикални щрангове за канализацията, което предоставя възможност за изграждане на санитарни възли на различни места в офисното пространство. Сградните инсталации са максимално добре интегрирани в близост и между сградните ядра. 
В партерното ниво е предвидено луксозно фоайе с рецепция, което да посрещне големия поток от хора в началото и края на работния ден. Предвидени са аптека, магазин за промишлени стоки и заведение за хранене. В комплексът са проектирани три подземни паркинг етажа, като броя на паркоместата надхвърля нормативните изисквания. Налични са места за велосипедисти. Паркингите разполагат и със станции за зареждане на електромобили. Двете сгради от комплексът са обединени в подземните етажи, което спомага на по-бързата комуникация и циркулация между двете сгради, без да натоварва трафика в района на Младост 4 с допълнителни входно-изходни рампи към уличната мрежа.
За да се осигури максимален комфорт на работещи и посетители специално внимание е отделено на асансьорите, които обслужват сградата. Асансьорите от подземните нива до лобито са изцяло отделени от тези, които обслужват офис етажите. Това подобрява сигурността на сградата и оптимизира човешкия поток. Вземайки предвид площта, етажността и възможната бройка работни места, които сградата може да предложи, за надземните етажи са предвидени 6бр. високоскоростни асансьора за по 21 пътника. Те са оборудвани с интелигента система за контрол на дестинацията, интегрирана в системата за контрол на достъп, която посреща посетителите на Advance Business Center 2. Така работата на асансьорите се подобрява неимоверно, а времената за изчакване са минимални.
Сградата е съоръжена с електросистеми за осветление, озвучаване, климатизация и вентилация, системи за видеоконтрол и наблюдение, както и за пожароизвестяване и автоматично пожарогасене на най-високо съвременно ниво. За енергоефективността и оптималната поддръжка гарантира изградения BMS.
Сградите в комплекс АBC са проектирани според изискванията на LEED за зелени сгради и ще бъдат сертифицирани с LEED Gold сертификат.  
Комплексът Advance Business Center съчетава най-съвременните тенденции в архитектурата, строителството и дизайна на работното място. Всеки аспект на архитектурния облик – от стъклената фасада до отвореното пространство е проектиран, за да допринесе за оптимизация и устойчивост на архитектурната среда, за да отговаря тя на изискванията на клиентите в най-дългосрочен хоризонт на експлоа