СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ С ЕЛЕМЕНТИ НА "ЗЕЛЕНА" АРХИТЕКТУРA И ИНОВАЦИИ

GARITAGE PARK, МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС

ИНВЕСТИТОР:

София Парк АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Oбединение ДЖИ ПИ БИЛД

КОНСТРУКТОР:

БИАС-М, Маньо Манев - офиси, Бета Консулт - инж. Колчаков-жилища

АРХИТЕКТ:

Стивън Джордж Интернешънъл – София, България

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Мултифункционален комплекс „GARITAGE PARK“
 
 
Инвеститор: София Парк АД
Изпълнител: Обединение „Джи Пи Билд“
Архитект: Stephen George International
Конструктор: БИАС-М, Маньо Манев - офиси, Бета Консулт - инж. Колчаков-жилища
Адрес: София 1766, ул. Донка Ушлинова №2
 
Инвестиционни характеристики на сградите 
 
Garitage Park е единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен e върху площ от 167 000 м2, от които 90 000 м2 паркова среда. Проектът се реализира поетапно, като в напълно завършен вид ще включва 95 000 м2 офиси, 60 000 м2 жилища, основно училище за 500 деца, 4500 парко-места, 3500 м2 спортен център с басейн, детски и спортни площадки, спортна зала и редица търговски площи. 
Garitage Park се намира в район с директен достъп от Околовръстен път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, което осигурява бързо и удобно придвижване до почти всички части на столицата. В непосредствена близост до комплекса е осигурен автобусен транспорт и метро. С цел повишаване на удобството, бяха осъществени редица инфраструктурни подобрения, като разширяване на локалата на Околовръстен път и ул. Рачо Петков Казанджията, както и построяването на кръгово движение. 
 
В Garitage Park основният фокус са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват част от свободното си време в комплекса.  Затова и цялата концепция е насочена към създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват уютно и комфортно – с две думи „на място“.
 
По време на първият етап от проекта бяха изградени две пет етажни офис сгради, които осигуриха 30,000 м2 отдаваема площ, 40 редови къщи и 16 апартаментни блока, предлагащи разнообразие от жилищни единици (между 95м2 и 210 м2). На този първи етап бяха осигурени и над 2000 парко-места за наематели и още около 250 за посетители. За комфорта на жителите, работещите и посетителите в комплекса, беше изграден и голяма част от предвидения парк, който в северозападния си край завършва с впечатляващ воден акцент. Вече функционират и множество търговски обекти - супермаркет, спортен център с полу-олимпийски басейн, спортна зала, ресторанти,  кафенета, аптека, автомивка, химическо чистене, цветарски магазин. 
Съществена част от концепцията на Garitage Park е „устойчивост“, във всичките й аспекти на съвременното зелено мислене, затова, в комплекса са внедрени най-добрите практики в тази посока. Garitage Park е първият в Централна и Източна Европа мултифункционален комплекс, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост. В допълнение офис сгради 1 и 2 получиха сертификат с оценка отличен (BREEAM Excellent), а ниските жилищни сгради  - сертификат с оценка много добър  (BREEAM Very Good) по стандарта за ново строителство BREEAM NC 2013. 
 
 
Архитектурен дизайн и функционалност  
 
Устройственото планиране е успешно, когато придава устойчив комфорт на обитаване в създадените пространства. Този подход е заложен при проектирането на мултифункционалния комплекс  Garitage Park. Локацията, на която се развива комплексът, носи предимствата на близостта с Витоша и пряката гледка към планината, и в същото време панорамния поглед към града. Наклонът на терена дава възможност за каскадно разположение на всички обекти в комплекса, което прави общия му изглед много характерен и живописен. Архитектурната концепция е водена от мотива за изграждането на всички  сгради и зоните в комплекса, като един общ ансамбъл, съобразен с човешкия мащаб.  
На градоустройство ниво е обърнато специално внимание върху общата достъпност за обитателите, постигане на максимално озеленяване и ограничаване на неблагоприятните фактори като шум и замърсяване от натоварените пътни артерии в близост. В рамките на Garitage Park са разположени всички удобства, необходими за ежедневието на обитателите, с цел да се намали максимално нуждата от пътуване извън него и да се облекчи трафика.
Паркът, разположен на юг от офисните сгради, представлява ключов елемент от концепцията на комплекса и основно негово предимство. Той предоставя силна разделителна линия между зоните за работа и отдих, но и същевременно е прекрасно място, където тези две функции се интегрират. Паркът е лесно достъпен от околните райони и неговите алеи осигуряват маршрути за колоездене, джогинг и разходки. 
 
Като естествено допълнение на парковото пространството, между самите сгради е предвидено богато озеленяване, места за разходка и почивка, две детски площадки за различни възрастови групи, спортни съоръжения и зона барбекю. 
Офисните сгради, които са част от първия етап на Garitage Park са развити условно на 5 надземни нива със светла височина от 3.12м и просторна отворена (open space) използваема етажна площ от  2,700 м2. Етажните планове са функционални и гъвкави.  Проектирани са да отговорят на най-високите изисквания за работни пространства и на широк кръг наематели.
Жилищната зона е развита в ниски апартаментните блокове и еднофамилни къщи, като всяко жилище е снабдено с поне две подземни паркоместа и големи складови помещения. 
Блоковете са с два, три и четири етажа, а апартаментите, които се предлагат са три-, четири- и пет стайни. На типови нива са заложени дву- и три спални апартаменти, с осигурени просторни тераси. В приземните нива са предвидени към апартаментите прилежащи външни тераси- дворове от север и от юг. На терасовидните нива са разположени луксозни апартаменти с четири или пет стаи, с директен достъп на асансьора в жилището. На тези нива са заложени обширни тераси с гледка във всички посоки.  
Еднофамилните къщи са редови, триетажни, с три и четири спални. Разпределението е класическо, с разположена дневна и кухня  на първо ниво, спални помещения на ниво 2 и родителска стая на ниво 3. Към всяка жилищна единица е заложена прилежаща дворна площ от юг и комуникационна зона от север. 
За жителите и наемателите в комплекса Garitage Park е осигурено професионално управление и поддръжка от високо-квалифицирани специалисти в следните области: 24-часова охрана и видеонаблюдение; почистване, сметоизвозване и поддръжка на общи части, алеи и улици; поддръжка и напояване на зелени площи; гаранционна поддръжка на сградите и системите в тях и др.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
 
Следвайки препоръките на BREEAM Communities, в Garitage Park бяха извършени редица проучвания и изготвена предварителна стратегия за намаляване на вредните въздействия върху околната среда. Тя съдържа демографска оценка, икономически анализ, енергийна, екологична и транспортна стратегии. Всичките са разработени и оценени по методиката BREEAM Communities. Специално внимание бе отделено върху:
Влагане на енергоефективни решения, които спомагат за устойчивото използване и управление на енергия в сградите. Например, климатизацията и отоплението в офисните сгради е от най-енергоефективен клас с основно оборудване на водещата фирма за ОВК решения – Daikin.  Tова оборудване позволява едновременно да се подава отопление и/или охлаждане в различни зони на сградата, спрямо нуждата, като пренася отпадната топлина/студ от един консуматор към друг вътре в цялата сграда, подсигурявайки възможно най-висока енергийна ефективност.  Също така западните и източните фасади са с по-висок процент на плътност, осигурявайки по-висока защита от прегряване при ниското източно и западно слънцегреене, докато слънцезащитните елементи по цялата фасада подпомагат засенчването от силното високо слънцегреене, основно от юг през летните месеци. Жилищните сгради са обединени в няколко технически ОВК групи, осигуряващи нуждите на живущите. За отопление, охлаждане и топла вода са предвидени термопомпени системи, резервирани от природен газ, а слънчевата енергия се акумулира и приоритетно се използва за подгряване на водата.
Създаване на по-комфортна, здравословна и безопасна среда за ползвателите на сградите. Един от примерите в тази посока е значителното завишаване на капацитета на системите за пресен въздух в офисните сгради – с над 30% повече спрямо най-високия клас А офисни сгради.
Подобрение на транспортната инфраструктура, като се предвижда разширяване на пътните платна и добавяне на нови кръгови движения.  Също така, се насърчава използването на устойчиви транспортни модели (предвидени са вело-алеи и споделен транспорт, както и разширяване на обхвата на градския транспорт).
Екологична устойчивост, чрез защитата и подобряването на биологичното разнообразие, чрез контрол на въздействието на строителните материали, чрез управление и рециклиране на отпадъците и устойчивото използване на водите в експлоатация.
Оптимизация на строителните процеси и използване на устойчиви, сертифицирани  материали и архитектурни похвати. 
Garitage Park е първият устойчив проект от Градски тип и като такъв той има сериозен принос за позитивното икономическо развитие на региона чрез създаване на над 1000 преки работни места и предоставяне на качествено нови условия за работа, живот, отдих, спорт и образование.
 
 
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена  - избройте три ключови качества, на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
 
- Устойчивост - използваните устойчиви материали и архитектурни похвати, които категоризират комплексът като добър пример за “зелена” архитектура. 
- Свързаност - градоустройственото решение максимално добре интегрира новия комплекс във вече съществуващата градска среда
- Съвременен - използването на съвременни технологични решения и похвати в “зелената” архитектура позволява на комплекса да бъде максимално устойчив във времето.