СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

БИЗНЕС ЦЕНТЪР GORA

ИНВЕСТИТОР:

БГ РЕИ ООД

КОНСТРУКТОР:

СМ Инженеринг ООД/ Милен Павлов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Пайп Систем АД

АРХИТЕКТ:

Иво Петров-Архитекти ООД, арх.Деница Атанасова, арх.Бошко Таков, арх.Цветан Петров

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Инвеститор/ МОЛ: (BG): БГ РЕИ ООД/ Богомил Николов
Проектант: (BG): ИВО ПЕТРОВ-АРХИТЕКТИ ООД, , арх.Деница Атанасова, арх.Бошко Таков, арх.Цветан Петров 
Главен изпълнител/ МОЛ: (BG) ПАЙП СИСТЕМ АД/ Николай Чомаковски
Конструктор (BG): СМ ИНЖЕНЕРИНГ ООД/ Милен Павлов
 
 
Бизнес център GORA и жилищен комплекс GORA 
(Green Office and Residential Area)
Жилищен комплекс от затворен тип с многоетажни многофамилни сгради и офисна сграда, със самостоятелно функциониране.
Този проект е възможността за глътка свеж въздух в забързания град. Място където три от големите паркове на Столицата почти се допират, за да отделят едно спокойно кътче за обитателите на ексклузивен жилищен комплекс. 
Тук усещането за простор и лично пространство с изложение са основен приоритет за изграждането на жилищната архитектура.  
Офисната сграда, стояща на пост на входа на комплекса е създадена с мисълта да осигури най-високотехнологичната среда за своите ползватели, но същевременно да ги дари с прекрасен природен пейзаж и панорамна гледка към Витоша.
 
Локация
GORA е комфортно близко за връзка с всякакъв транспорт и същевременно достатъчно далече, за да не усещате влиянието на натоварения град. За да стигнете до там просто трябва да използвате новото трасе на булевард. „Филип Кутев“ след кръстовището на  булевард „Черни Връх“, или да се включите чрез „Симеоновско шосе“ през квартал „Кръстова вада“. Ако се придвижвате с велосипед, винаги можете да се възползвате от близката велосипедна алея.
Местоположението е избрано специално, за да отговаря на нуждите на активния градски човек. Търговски център „Paradise center”, метростанция „Витоша“, както и спортен център „Пулев“ и Сити Клиник „Acibadem” са само на 5 минути пеша.
Офисната сграда ГОРА предлага седем етажа офисни пространства на обща площ от 12 700 м2, които могат да се ползват като open office, но могат и да се разделят на малки индивидуални единици до 50 м2 с общо споделено пространство.
На партерния етаж се намира просторно лоби през два етажа и ресторант. Всеки офисен етаж разполага с тераси на изток и запад, където може да изпиете кафето си и да се насладите на гледката. 
Сградата е сертифицирана с платинен сертификат LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) съгласно изискванията за устойчиво строителство.
Това е възможно защото тук сме използвали най-висок клас технологии, екологични материали и устойчиви решения за всеки процес в сградата.
Системи, решения и иновации, енергийна ефективност:
За ОВК инсталацията е избрана високоефективна система с охладителни греди (Chilled Beams). Благодарение на тази вентилационна система може да  се поддържа индивидуален контрол на зоната във всяко помещение, на всеки етаж от сградата. Системата е проектирана и работи със 100% чист въздух. Това значително намалява риска от разпространение на прах, бактерии и вируси. Въздуховодите са с много високо ниво на плътност и са в съответствие с най високите стандарти в ЕС – отговарящи на изискванията на болници и лаборатории, и поради липсата на вентилатори, е перфектно за работа, тъй като няма почти никакъв шум.
Сградата  има електро захранване от първа категория, от два независими източника, които осигуряват пълно резервно захранване на основните системи.
Зоните за паркиране са основно подземни, като офисите разполагат и с представителна наземната част за паркиране пред самия вход. Предвидени са 26 станции за зареждане на електрически автомобили.
Висококласните системи за управление (BMS) интегрират, наблюдават, контролират и управляват всички инженерни услуги.
Фасада
Фасадата е изцяло остъклена на север, а на юг е решена с обшивка от широкоформатни керамични плоскости. Предвидена слънцезащита по южните фасади  се контролира автоматично въз основа на данните от местна метеорологична станция  и има пряко отношение към енергоефективността.
Жилищен комплекс ГОРА
Създадени са удобства за всеки съвременен човек, който иска да живее в устойчива среда и се грижи за бъдещето. 
Четирите жилищни сгради на комплекса са разположени изключително прецизно, като са разминати шахматно, a във височина са решени стъпаловидно – oт 3 до 6 етажа. Целта е всеки дом да се възползва oт възхитителната панорамна гледка към планината. 
Апартаментите са просторни и  само 62 на брой и всеки един от тях има южно изложение. Те са с големина между 80 м2 и 260 м2, а светлата им височина е между 2.90 м и 3.10 м. Има апартаменти с две и три спални, партерни и мезонети с частни дворове, а на последните етажи на сградите има просторни жилища с големи тераси над 100 м2.
От целия терен на комплекса, който е 19 000 м2, 10 000 м2 са предвидени за парк с 25% дървесна растителност. Паркирането е изцяло подземно, както и обслужването на битовия и рециклируем отпадък, които са отделени в специално помещение.
 
Фасада
Фасадите на сградите са вентилируеми и "облечени" изцяло в естествени материали – камък и дърво, изолирани със специална 12 см каменна вата. 
Системи, решения и иновации, енергийна ефективност 
Заложените материали и оборудване са от световно признати и утвърдени производители. 
Асансьорите във всяка от сградите са Schindler, алуминиевите дограми на Reynaers са със скрити панти, а тройният стъклопакет от Saint Gobain е с най-висок клас на енергийна ефективност. Комплексът е газифициран, като във всяка жилищна единица е инсталирано подово отопление и монтиран самостоятелен газов котел с възможност за умно управление от разстояние. Всеки апартамент има изградена самостоятелна система за климатизация. Между апартаментите е предвидена висококачествена шумоизолация, а зидариите са с тухла Wienerberger.