СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Офис и корпоративни сгради > ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР ОРБИКО, CTPARK SOFIA EAST

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР ОРБИКО, CTPARK SOFIA EAST

ИНВЕСТИТОР:

СиТиПарк Ламда ЕООД

КОНСТРУКТОР:

МП Груп ЕООД - инж. Адриан Маринов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Кордеел България ЕАД

АРХИТЕКТ:

арх. Тодор Бояджиев, арх. Петър Петков и арх. Цветан Петров, Иво Петров Архитекти

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционни характеристики 
„Дом за бизнеса, дом за хората“ – това е максимата, която клиентът – „Орбико България“ и екипът на „Иво Петров-Архитекти“ следват от самото начало до крайната реализация на проекта „Логистичен и бизнес център Орбико“.
 
Идеята за неговото възникване е да събере на едно място и концентрира всички дейности на бранда, като най-пълноценно, визуално и технологично да представлява богатото портфолио и разпознаваем имидж на компанията. 
 
Именно силните позиции и желанието за непрекъснато развитие и разрастване са основните фактори, които извикват нуждата от общ, обединяващ център, около който да гравитира името „Орбико България“.
 
Компанията е един от най-големите дистрибутори и доставчици на логистични услуги на българския пазар, част от „Орбико Груп“ – най-големият дистрибутор в Европа. Българският представител стъпва на местния пазар през 2003 г., като екипът му от над 800 професионалисти и предоставяни услуги се ползват с изключително доверие сред клиенти и партньори, превърнали го в един от най-силните лидери в сектора. 
 
В началото на разработването на проекта са разгледани няколко различни варианта имот за разполагане на новата база. Водещи при избора са близостта до главни пътни артерии, както и до местоживеенето на служителите на компанията, най-добрата възможна конфигурацията на логистичната и офисната сграда в имота, обезпечеността откъм техническа инфраструктура. 
Новият офис на „Орбико – България“ е част от „Логистичен център ОРБИКО“ - съставен от две основни сгради: Логистичен център и офис сграда, които отговарят на всички специфични изисквания на своето предназначение  и, извървявайки още една крачка, се превръщат в „Дом за бизнеса и дом за хората“. Инвестицията е в размер на 35 млн.лева.
 
Архитектура, дизайн, функционалност 
Офисната сграда е в духа на минимализма. Простор, приятелство и прозрачност са посланията, които сградата внушава. Тя е решена с богато остъкляване и растер на фасадата, предоставящ максимален свободен поглед към околното пространство. Фоайето на сградата е с двойна височина и е подчертано на двете срещуположни фасади с аналогични изпъкнали обеми, създаващи усещането за преминаване през пространството и насочващи гостите на сградата към входа, карайки ги да се чувстват у дома. 
Офис сградата е разположена близо до основната пътна артерия и има предимно представителна функция. Фасадата е изцяло остъклена и изпълнена с материали от най-висок клас. Тя е лицето на компанията и в нея на 5 етажа са обособени офис пространства за всички служители, заети с административните процеси. Офис сградата е разположена достатъчно далеч от складовата, за да изпъква и живее собствен живот, и достатъчно близо за успешното провеждане на всички оперативни процеси между двете сгради.
Чуството за победа и семейната атмосфера, наложени като философия за бранда, са вдъхновението, което движи процеса по изграждане на новия офис на „Орбико България“.
Компанията създава, не просто офис сграда, а място за реализация на екипа и растеж на бизнеса. Започвайки проекта преди пандемията с визия за бъдещето, проекта олицетворява всичко необходимо, за да бъде новия дом на компанията – напълно пригоден за „новата реалност“ 
Забележителното в офис сградата е разпределението и преплитането на функции. Общите пространства са около 10% от сградата, местата за общуване, хранене, релакс зоните и залите за обучение, са около 38%, а офисите и залите за срещи са около 52% от цялата сграда. 
Лобито на сградата посреща с индустриален и модерен дизайн с акценти от червен цвят, типичен за бранда, като той продължава във всички зони на сградата. Всеки елемент от дизайна – от архитектурни детайли до текстури, обзавеждане и осветление, са вдъхновени от идеята за истински дом. Използвани материали са бетон, фурнир-дъб и перфорирана ламарина.
Специално изработени осветителни тела по проект на архитектите, така наречените 3D лампи, окачени на различна височина са едновремено осветяващ и декоративен елемент.
Създадени са зони за релакс и почивка, където хората се изолират, медитират и правят своите неформални срещи и събития. Специално внимание е обърнато и върху пространствата за обучения и развитие на екипа, както и на шоурум за представяния на продуктите на ОРБИКО.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели 
Сградата предлага първокласна офис среда, оборудвана със съвременни системи за изкуствено осветление, отопление, климатизация и контрол над естествената светлина. За всяко пространство са предвидени отваряеми прозорци за естествена вентилация в преходните сезони. Използваният стъклопакет за фасадата осигурява висока степен на енергийна ефективност и изолация от шума на минаващите наблизо товарни автомобили.