СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

GARITAGE PARK, ОФИС СГРАДИ 3 И 4

ИНВЕСТИТОР:

София Парк АД

КОНСТРУКТОР:

КОНСУЛТ 2000 ООД, Иванка Топурова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Oбединение ДЖИ ПИ БИЛД/ МОЛ Стефан Тотев

АРХИТЕКТ:

Планинг ЕООД

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

 
ОФИС СГРАДА 3 и ОФИС СГРАДА 4 в „GARITAGE PARK“
 
 
Инвеститор: София Парк АД
Изпълнител: Обединение „Джи Пи Билд“
Архитект: Архитектурно студио „Планинг“ ЕООД, арх. Илиан Илиев
Конструктор: Konsult2000, инж. К. Топуров, инж. И. Топурова
Адрес: София 1766, ул. Донка Ушлинова №2
 
Инвестиционни характеристики на сградите 
 
Офис сгради 3 и 4 са част от втория етап от развитието на Garitage Park, единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен e върху площ от 167 000 м2, от които 90 000 м2 паркова среда. Проектът се реализира поетапно, като в напълно завършен вид ще включва 95 000 м2 офиси, 60 000 м2 жилища, основно училище за 500 деца, 4500 парко-места, 3500 м2 спортен център с басейн, детски и спортни площадки, спортна зала и редица търговски площи.
Офис сгради 3 и 4 са естествено продължение на развитието на комплекса, като следват ритъма на предходните вече функциониращи офис сгради, но с придаден нов определен характер. Нетната отдаваема площ  на двете офисни сгради е 46,500 м2, като всяка може да приеме около 3500 работни места. Търсена е максимална функционалност, но със запазване на естетичното усещане за единна изчистена стилистика, като част от цялостната концепция и композиционното решение на комплекса. 
В Garitage Park основният фокус са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват част от свободното си време в комплекса.  Затова и цялата концепция е насочена към създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват уютно и комфортно – с две думи „на място“. 
Офис Сгради 3 и 4 на Garitage Park се намират в район с директен достъп от Околовръстен път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, което осигурява бързо и удобно придвижване до центъра, летището и почти всички части на столицата. В непосредствена близост до комплекса е осигурен автобусен транспорт, както и шатъл до най-близката метростанция „Бизнес Парк“. С цел повишаване на удобството, бяха осъществени редица инфраструктурни подобрения, като разширяване на локалата на Околовръстен път и ул. Рачо Петков Казанджията с две платна, както и построяването на две кръгови  движения (в западния и източния край на комплекса). 
С цел надграждане на съществуващата среда и осигуряване на максимално разнообразие от удобства за работещите, жителите и посетителите, са реализирани общо над 2600 парко-места, голяма част от предвидения парк и множество търговски обекти - супермаркет, спортен център с полу-олимпийски басейн, спортна зала, ресторанти, кафенета, аптека, автомивка, химическо чистене, цветарски магазин. 
Съществена част от концепцията на комплекса Garitage Park е устойчивостта във всичките й аспекти. Garitage Park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост. В допълнение офис сгради 3 и 4 получиха междинен (Design Stage) сертификат с оценка отличен (BREEAM Excellent) по стандарта за ново строителство BREEAM NC 2016 проект.
 
Архитектурен дизайн и функционалност  
 
В градоустройствен план идеята на комплекса Garitage Park е да оформи рамка по протежение на ул. „Околовръстен път“, визуално интегрирайки се към  оформилия се вторичен административен център в тази зона на града (Бизнес парк), като същевременно играе ролята на естествен буфер между натоварената пътна артерия и тихата жилищна среда, предвидена в южната част на комплекса. 
Визията на офис сгради 3 и 4 е семпла и модерна, характерна и разпознаваема, с изчистени обеми и окачената фасада, с ритмично редуване на плътни и остъклени части, което олекотява визуалното им въздействие и  ги прави ефирни. Фасадата е с пряко въздействие и върху интериора - решена е с минимално деление на остъклените елементи, като са приложени най-високи технологични изисквания за енергоефективност на профилите и стъклопакетите, а също и по отношение на техните звукоизолиращи и соларни характеристики.
Офис сгради 3 и 4 в Garitage Park са проектирани така че да се впишат в естествената денивелация на терена. Това позволява обемът на всяка от тях да се развие с един полу-подземен етаж, отворен и достъпен както за пешеходци, така и за автомобили, от по-ниската северна страна на терена. Това ниво е изцяло вкопано в терена от южната си страна, но с осигурена директна връзка от кота 0.00 към сърцето на комплекса – парковата среда. 
Всяка сграда е решена с централно комуникационно ядро, в което са разположени общо етажно фоайе, група от седем асансьора, отделни помещения за слаботокови и силнотокови инсталации и 4 бр. евакуационни еднораменни стълби. Основният подход е решен на полу-подземното ниво, от север, където се намира и представителното фоайе. 
За оформянето на интериора на общите части са взети под внимание множество фактори с цел изграждане на ясна пространствена концепция и функционалност. Акустичният комфорт е осигурен чрез подходящо третиране на повърхностите със съответни висококачествени материали – настилки, облицовки и окачени тавани, а цветовата гама е подбрана с цел акцентиране с определени „знакови“ цветове на всяка сграда - Сграда 3 – синьо, а Сграда 4 – комбинация от огнени оранжеви тонове.
Надземните нива са общо 7, предоставящи просторни отворени (open space) офис площи. Светлата височина на офисните пространства е 3.10м. Етажните планове са функционални и гъвкави като предлагат възможност за използване на нивата като един цял офис, или разделянето му на 2 или 4 офиса в зависимост от нуждите на различните наематели. Стандартният размер на използваема площ на един етаж е 3,500 м2.  Работните зони са разположени периферно около ядрото, като това им осигурява отлично естествено осветление. Към всеки етаж е предвидена рецепция, конферентни зали, кабинети, работни зони, отделни тоалетни, кухня, зона за почивка и технически помещения. За удобство на наемателите, офисните помещения са проектирани с отваряеми прозорци и има предвидена слънчева защита. 
Изцяло подземните площи – за паркинги и технически помещения, са развити на 3 подземни нива, в които са осигурени 1250 парко-места. Те са обединени в общо планово решение за четирите офис сгради, което осигурява безпроблемно движение и комуникация в подземните нива, а също така оптимизира броя на входно-изходните точки. Осигурени са велосипедни паркоместа, както и паркоместа за електромобили със съответните зарядни станции.
 
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
 
Здравословната среда на обитаване за бъдещите служители на офис сградите е основен и ръководещ фактор при избора на строителни материали от самия старт на проекта.
Заложени са висококачествени материали за изпълнение, осигуряващи възможност за функциониране на всякакъв тип офиси. Предвидени са повдигнати подове и окачени тавани, осигуряващи необходимото пространство за монтаж на системи и оборудване. 
Офис пространствата са търсени да обслужват изискванията на широк кръг ползватели и предлагат достъпен лукс, осигурен от просторни офис помещения, с възможност за обзавеждане според съответните нужди, ефектни входни пространства, обществено обслужване и бърз достъп до всички нива.
Сградите са модерни и интелигентни, а специално внимание е отделено върху влагане на енергоефективни решения, които спомагат за устойчивото използване и управление на енергия в сградите. Kлиматизацията и отоплението е от най-енергоефективен клас с основно оборудване на водещата фирма за ОВК решения – Daikin.  Tова оборудване позволява едновременно да се подава отопление и/или охлаждане в различни зони на сградата, спрямо нуждата, като пренася отпадната топлина/студ от един консуматор към друг вътре в цялата сграда, подсигурявайки възможно най-висока енергийна ефективност.  С цел създаване на по-комфортна, здравословна и безопасна среда за ползвателите на сградите, значителното е завишен капацитета на системите за пресен въздух– с над 30% повече спрямо най-високия клас А офисни сгради. Сградите са оборудвани с мениджмънт система - BMS, позволяваща централизиран контрол и мониторинг. Също така западните и източните фасади са с по-висок процент на плътност, осигурявайки по-висока защита от прегряване при ниското източно и западно слънцегреене, докато слънцезащитните елементи по цялата фасада подпомагат засенчването от силното високо слънцегреене, основно от юг през летните месеци. 
Не случаен е фактът, че компании като SoftServe Bulgaria EOOD, Novatel, Zagorka, Nokia Solutions and Networks, EGT Interactive и OMV предпочетоха сгради 3 и 4 на Garitage Park за своите офиси, а високотехнологичният гигант VМwаrе избра да добави допълнително четири етажа от сграда 3 към наема на цялата офис сграда 2. Интериорните проекти на тези компании са дело на различни архитектурни студия (Swanke Hayden Connell Architects, Cache Atelier, Скица и т.н.), но това, което ги обединява е изключително висок клас на интериорния дизайн, подчинен на идеята за индивидуалност и максимален комфорт за ползвателите.  Най-престижният конкурс за дизайн в България - DIBLA Design Awards присъди първа награда за най-добър обществен интериор в раздел офис пространство за 2020г. на интериора на мениджмънт офиса на Garitage Park, който се намира в офис сграда 3 и е проектиран от Cache Atelier.
 
Това, което привлече всички тези компании към проекта, в допълнение на  по-големия капацитет на вентилационната и климатизационна системи, високата енергоефективност и гарантирана непрекъснатост на електроподаването, е усещането за campus - работното място вече не е само вътре в офиса, а и средата около него. Инвестициите в приятна, разнообразна среда, която насърчава креативността и работния процес на служителите и помага за изграждане на техните екипи.
 
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена  - избройте три ключови качества, на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
 
- Устойчива - използваните устойчиви материали и архитектурни похвати, които категоризират сградата като добър пример за енергоефективна архитектура. 
- Интегрирана - обемно-пространственото ѝ решение е хармонично интегрирано в градоустройствения контекст на комплекса и заобикалящите ги основни пътнотранспортни връзки и сгради . 
- Естетика – използване на пропорции съобразени с човешкия мащаб, естествени материали и хармонично обемно пространствено решение.