СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

СГРАДА КЕДЪР

ИНВЕСТИТОР:

Алстрой Инженеринг ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Красимир Марков

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„СК Експресстрой“ АД

АРХИТЕКТ:

„ПМ Архитекти“ ЕООД, арх. Маринела Георгиева; ,,ИДЕА Интернешънал” ЕООД, арх. Антони Димитров, арх. Димитър Николов, интериорен дизайнер Габриела Събкова

АДРЕС:

София, кв. Манастирски ливади, ул. Кедър №1
ИНФОРМАЦИЯ

Близо две десетилетия студио Idea работи по създаването на луксозни интериорни решения. Стъпвайки на дългогодишния си опит и натрупаните познания,  ние инвестираме в разработката на висок клас имоти, уверени, че познаваме пазара. Сграда Кедър отговаря на нуждите на съвременната градска среда, за достъпен стилен градски дом с удобства на имот от висок клас. 
 
Създадохме  тази жилищна сграда с непреходна неокласическа архитектура, с ясната цел да дадем нов поглед към идеята за лукса в съвременното градско живеене в комплекс който е позициониран в средния ценови клас. Проектирахме и изпълнихме луксозни общи части, жилищни единици със светла височина 3.10 м. и елегантен и непреходен интериорен и екстериорен дизайн.  
 
Сграда Кедър се намира на едноименната улица в стария софийски квартал Бъкстон. Добрата инфраструктура и комуникативността, близостта на училища, магазини и всякакви други удобства, превръщат локацията в особено предпочитана и емблематична за градското живеене. Усещаната близост с планината внася особен нюанс в атмосферата на квартала  и отговаря на все по-важния критерий за избор на жилище – достъп до удобствата на големия град в комбинация с близост до природата.
 
Светла, неокласическа, дантелена и потънала в зеленина, сливайки градскaта реалност с тази на планината, сградата придава нов поглед към идеята за градски лукс и комфорт.
 
 
Застроена площ: 564,80 кв.м
Разгъната застроена площ: 2895кв.м
Площ сутерен: 798,28 кв.м
Брой етажи: 6(шест), от които 5(пет) надземни
 
Съгласно чл. 137, ал.(1) т. 4(б), тя попада в четвърта категория.
 
 
 
Архитектура, дизайн, функционалност - до
2000 знака
 
- градоустройствен акспект и принос към средата, в която се реализира сградата;
- предизвикателства и постижения при архитектурното проектиране на сградата;
- описание на качеството на функционалните, екстериорни и интериорни решения
на сградата, постигнато чрез използване на съответните съвременни продукти и
сградни решения;
- описание на функционални разпределения на типов етаж;
- описание на общи части, фасади, покрив, подземен паркинг, паркова зона.
 
Концепцията на сграда Кедър перфектно балансира привлекателна локация, забележителна архитектура и дизайн на интериорните и екстериорните зони. 
Чрез формата и функцията на сградата е постигната съвременна и изчистена архитектура с  класически елементи, а геометрията на фризовете допринася за постигнатия баланс. 
 
Фасадата се откроява с непреходна неокласическа архитектура. Елегантният й стилизиран дизайн, миксиращ фризове и модернистични флорални елементи вдъхновени от кедрови листа, създава хармония между декоративност и традиоционалност. Балансирайки с детайлност и мащаб, модерната архитектура и дизайнът на сградата хармоничното съжителстват с околните сградите. При фасадните материали заложихме на цокълна мазилка и минерална мазилка – в бял и сив цвят.
 
Разпределение:
 
 
Пешеходният подход към сградата е от ул. „Кедър“, където е ситуиран входът. Автомобилният достъп до сградата е осигурен от север - ул. „Фердинанд Урбих“. От тук се осъществява достъпът до сутеренно ниво посредством открита рампа, а също и до паркоместата на наземно ниво.
 
На кота -3.90  чрез полуподземен етаж е решен паркингът на сградата. Над него на нивото на сутерена са ситуирани 22 паркоместа, от които 3 обособени гаража и 3 места за инвалиди, както и 6 мази към апартаментите, които не разполагат с килери. Останалите паркоместа се намират на наземно ниво от север и от изток на сградата. На наземно ниво от изток на сградата са предвидени и места за велосипедно паркиране – 51 броя. 
 
На първото жилищно ниво са решени общо помещение, 7 (седем) апартамента:3 (три) тристайни и 4 (четири) двустайни, от които един е предвиден за хора с увреждания. Всеки от двустайните апартаменти разполага с антре, дневна с трапезария и кухня, спалня и баня. Част от тях  разполагат с килери. Тристайните апартаменти включват, антре, дневна с хол и кухня, две спални, баня, тоалетна и килер. 
 
Следват три етажа (коти +3,10;+6,20;+9,30) с по 8 (осем) апартамента на етаж – 5 (пет) двустайни и 3 (три) тристайни. Апартаментите са аналогични, като решение на апартаментите от първо ниво с разликата, че тези включват и балкон. 
 
Петият етаж е с отстъпи от север, запад и изток. Включва в решението си 2 (два) тристайни апартамента.
 
Вертикалната комуникация на сградата е решена с двураменна стълба и асансьор.
Асаньсорът е без машинно помещение и е със 7 (седем) спирки – 5 (пет) по жилищните етажа, 1 (една) в сутерена и 1 (една) на котата на влизането (-0,80), като кабината е двупроходна, с отваряне съобразено с функционалното решение на нивото.
 
Сградата разполага с луксозни общи части, светли и приветливи решени с акцентно осветление, стени с тапет и подови настилки от гранитогрес. 
 
Строителство, енергийна ефективност и
технологични показатели - до 2000 знака
- предизвикателства и постижения при строителното изпълнение на сградата
- описание на качеството на екстериора и околното пространство на сградата,
постигнато чрез използване на съответните съвременни строителни продукти и сградни решения;
- наличие на среда и инвестиции в здравословен начин на живот и обитаване на сградат а-екологични зони, спортни зони, рециклиращи системи, инвестиции в съоражения
за пречистване на въздух, вода, отпадъци и т.н.;
- копие от енергийните паспорти на сградите (по желание) с цел изясняване на: раз-
ход на енергия на сградата, дял на възобновяемите източници, тип оборудване, КОП фактор за зимен и летен период и др.;
- информация за степен на автоматизация на сградата, налични ли са паркоместа за електроавтомобили (колко са местата, налични ли са и колко са станциите за за-
реждане);
- наличие на сертификати, доказващи устойчивостта и качеството на сградата.
 
Сградата съответства на клас „B“ от скалата на класовете на енергопотребление на жилищни сгради. Тя е застроена свързано на калкан и е пет етажна със сутерен. Конструкцията на  сградата представлява монолитен стоманобетонен скелет от безгредови плочи, стени и колони. Фасадните стени са с дебелина 25см, а вътрешните стени са с дебелина 12см и 25см и са изпълнени от тухлена зидария на вароциментов разтвор. Покривът е плосък с вътрешно отводняване и представлява частична монолитна безгредова плоча. Всички евентуални хоризонтални сеизмични сили за сградата се поемат от монолитни  стоманобетонни шайби с дебелина 25см, разположени в двете взаимноперпендикулярни посоки, образуващи пространствен скелет с надеждна коравина. 
Топлоизолацията е с дебелина от 10см EPS по всички външни стени на отопляеми помещения, покривът е с 14см XPS. По тавана на сутерена под жилищната площ е предвидена минерална вата с дебелина 6 см., а дограмата е PVC с прекъснат термомост. 
 
Сградата и заобикалящите я пространства, подобряват средата и създават на усещане за добро обемно и пространствено решение. Околното пространство е в тревни площи и дървета. Подбрани са растителни видове, съобразно екологичните условия на района и изложението на терена. Растенията са позиционирани главно  по периферията на пространството с цел добра изолация от прилежащите терени. За визуално „отделяне” от съседни имоти е предложено вертикално озеленяване на оградите. Парапетите са от прахово обработена стомана с лазерно изрязване на апликация.
 
Сградата разполага със система за видео наблюдение и видео домофон с кабел FTP категория 6.
 
 
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена - избройте 3 ключови ка-
чества на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
-
Сграда Кедър е концептуално нов обект, изпълнен в timeless стилистика и с перфекционизъм към качеството, естетиката и детайла.
Сградата предлага нов поглед към идеята за лукса в съвременното градско живеене. Повечето от апартаментите в нея са с площ около 60 кв. м., което ги прави достъпни щадящи бюджета кокетни оазиси. 
 
Кедър е луксозна жилищна сграда с непреходна неокласическа архитектура. Тя притежава всички черти на стилния градски дом. Концепцията перфектно балансира привлекателна локация, забележителна архитектура и дизайн на интериорните и екстериорните зони. Благородното излъчване на стилизираната фасада, миксираща фризове и модернистични флорални елементи, създава естетска хармония между пищност и строгост, разточителство и сдържаност. 
Разположена там, където градът среща планината - в един от най предпочитаните за живеене южни райони на София - Бъкстон, сградата предлага едновременно комфорт и емоция. Концепцията й отговаря на визията за съвременен градски живот - близост до удобствата на големия град, но и до усещането за природа, достъпно, функционално с качествени характеристики на висок клас имоти жилище.