СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

ARTISTIC HOUSE III

ИНВЕСТИТОР:

Рашидов Кънстракшън Къмпани ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Симеон Георгиев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Рашидов Кънстракшън Къмпани ООД

АРХИТЕКТ:

Арх. БГ

АДРЕС:

София, Район Лозенец, м-т Витоша, ВЕЦ-Симеоново
ИНФОРМАЦИЯ

Инвеститор: Рашидов Кънстракшън Къмпани 
Архитект: Арх.БГ 
Багриана Тотева-Бачева 
Георги Бачев
Конструктор: инж. Симеон Георгиев
Главен изпълнител: Рашидов Кънстракшън Къмпани 
 
Artistic House III е стъпка в стремежа ни към един нов начин на планиране и реализиране на жилищни проекти. Разположена в престижния квартал Витоша, сградата съчетава модерна и функционална архитектура, естетика и баланс в екстериора и интериора, допълнена с емоционални нотки от индивидуални детайли и завършена с произведения на изкуството на водещи автори. Изградена е в контекста на съвременните норми на строителство, при стриктно спазване на технологичните изисквания на утвърдени европейски производители. 
Сградата е с разгъната застроена площ от 3293,20 кв. м, разположена на парцел от 1257 кв. м. Тя е разпределена в един партерен етаж с удобен безистен, обширно входно фоайе и 18 гаража. На четирите типови етажа са разположени 23 апартамента, 7 двустайни, 15 тристайни и един петстаен апартамент, изготвен по индивидуален проект. На подпокривния етаж се намират 4 тристайни пентхаус апартамента, характерни с обширна площ и етажна височина от 3.40 м. Централното разположение на стълбищната клетка и симетричното разпределение спрямо средната ос постигат богати общи части, хармонично и функционално разпределени жилища при максимална използваемост. Дворът осигурява подход за част от гаражите на партера и пространство за още 12 индивидуални паркоместа. Повечето от тях са покрити с навес от висококачествена дървесина, подбрана специално за целта. Проектиран е по начин, който концептуално допълва заобикалящата го среда от разнообразна растителност, обикалящи по периферията на сградата дървени кашпи и преливащи по фасадата облицовки с дървесен финиш.  
Всеки един елемент от Artistic House III е внимателно подбран, добре обмислен и прецизно положен. Сградата е решена симетрично с основно тяло, изпълнено във фина снежнобяла мазилка, даваща чувство за ефирност и лекота, допълнено от панорамни прозорци и почти незабележими стъклени парапети. На втори план, леко отстъпили назад, следват източени кули завършени в груб бетон, подсилващи усещането за масивност и здравина. 
Сградата се отличава с находчиви решения и идеи с акцент върху фасадата. Мазилките на Baumit постигат дълготрайна устойчивост, разнообразните им цветове, структура и начин на полагане придават дълбочина на отделните елементи и подпомагат архитектурата, а HPL панелите, с естествения си дървесен цвят и покритие, внасят топлина и контраст. Подбрани са материали и системи на водещи производители, които гарантират комфорт и защита, независимо от сезона и външната температура. Цялата сграда е покрита с 10 см изолационни панели Баумит СтарТерм 031, комбинирани с лепилни анкери, висококачествени шпакловъчни смеси и всички съпътстващи елементи по изискване на производителя. Керамични тухли Wineberger с ширина 25 см, 5-камерен профил Salamander Streamline 76 с троен стъклопакет, комбиниращ три различни по свойства стъкла, допълват цялостната топло- и шумозащита. Визията е завършена от ефектно осветление, което подчертава формите и придава изразителност на материалите.
В сградата са изпълнени различни модерни функционални системи за сигурност и автоматизация. Приближавайки към нея ни посреща обширен безистен, разделен на две обособени зони. В първата е предвидено място за временно паркиране, оборудвано с модерна зарядна станция за електрически превозни средства. Тя е доставена от АББ, осигурява зареждане с до 22kW и система за персонално активиране и отчитане, посредством смарт чипове, които всеки от живущите притежава. Във втората зона се развива пешеходният подход.
Смарт системата на DoorBird Berlin позволява видео и аудио разговори, контрол на входната врата и подходите към паркинга, посредством смартфон, независимо дали си в сградата или не. Блиндираните врати Solid със своята втора скрита заключваща система гарантират безкомпромисна защита, съчетана с елегантен дизайн. Проектиран и произведен от KONE асансьорът е за шест души и е съобразен с изискванията за превоз на хора в неравностойно положение. Отоплението е посредством изградена газова инсталация с индивидуални котли за всеки апартамент, разположени в общите чати. Водомерите също са изнесени в специални за целта места, в цялата сграда има вътрешна WiFi мрежа и достъп до интернет.
Изящна пластика завършва артистичното оформление на сградата. Това късче чиста емоция, затворено в метал от ръцете на Вежди Рашидов и картината на Захари Каменов във фоайето, дава индивидуален облик на Artistic House III, маркира отношението ни и го превръща от място за живеене в жизнена среда. 
Ключови качества на сградата:  
1. Проектирана и изградена, отговаряйки на най-високите стандарти. Използвани са висококачествени материали при стриктно спазване на технологичните изисквания на утвърдени европейски производители. 
2. Изчистена визия в духа на модерния градски стил, в която всеки детайл е грижливо подбран и прецизно използван.
3. Външният двор е облагороден с разнообразна растителност, а общите части са превърнати в своеобразно арт пространство с картини и скулптури на известни наши съвременни творци.