СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни сгради над 10 000 кв.м. РЗП > МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА PARK VIEW RESIDENCE

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ НАД 10 000 КВ.М. РЗП

МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА PARK VIEW RESIDENCE

ИНВЕСТИТОР:

Авейл Пропъртис ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Главболгарстрой АД

АРХИТЕКТ:

Иво Петров Архитекти – арх. Цветан Петров, арх. Весела Николова, арх. Димитър Димитров, арх. Любомир Темелакиев

АДРЕС:

гр. София, район Банишора, бул. Ген. Столетов 27
ИНФОРМАЦИЯ

Park View Residence e първият обект на инвеститора Avail Properties, създаден за да наложи името му като надеждна компания в предлагането на висококачествени жилища на пазара. 
Ситуиран в един от предпочитаните и комуникативни райони на столицата и граничещ с градския център, комплексът предоставя пълноценни и отговарящи на високите изисквания условия при избора за собствен дом.
Инвестицията е в размер на 25 милиона евро, а главен проектант на комплекса е „Иво Петров-Архитекти“. Строителството, дело на „Главболгарстрой“, е изпълнено за срок от 2 години. 
Park View Residence се намира в кв. Банишора с обща застроена площ от 28 801.89 кв.м. Той представлява затворен тип комплекс в Г-образна конфигурация, отворен към бул. Столетов и с 4 високи жилищни секции, всяка от които със собствен отделен вход. Три от тях са 15-етажни, а последната една – 9-етажна с тавански помещения, като апартаментите – с разнообразна квадратура, са разположени в първия и в останалите надземни етажи. Проектът включва и едно подземно ниво с гаражи. 
Наложената структурна форма създава възможност за обособяването на просторен вътрешен двор. В него са развити декоративни цветни алеи и голяма детска площадка, подходяща за деца от 0 до 12 години и предназначена за живущите в комплекса. Контролът за достъпа се осигурява от портиерен офис в отделна пристройка, позиционирана на главния вход на комплекса. Офисът включва и складово помещение за материали, свързани с обслужването и поддръжката на зелените площи.
Изпълнението на Park View Residence e пример за успешно вписване в околната градска среда – органично присъединявайки се към стар квартал с наложен тип панелно строителство. Повтаряйки силуета на блоковете наоколо, той продължава архитектурната линия на района, като предлага съвременна и изчистена форма, изпълнена с по-надеждни и качествени материали.
 
Архитектура, дизайн, функционалност 
Предизвикателството пред проектантския екип е да създаде голям и функционален комплекс, който да създаде положителен имидж на инвеститора чрез достатъчно стилна и отговаряща на времето си сграда. Представителната визия, доброто изпълнение и отличните условия за обитаване са ключовите фактори, довели до добрия старт за Avail Properties на имотния пазар. 
Конструкцията на сградата е от монолитен стоманобетон, а конструктивната схема е скелетна – с безгредови плочи.
Първото впечатление от обекта е за масивни, издигащи се във височина обеми, чийто архитектурен силует е подсилен от взаимодействието между използваните цветове – бяло и антрацитен цвят. По-тежко решените нюанси, от една страна, създават луксозно усещане, а от друга – дават допълнителна тежест и характер, внушавайки идеята за стабилност и дом.
Комплексът, макар и от затворен тип, „бяга“ от стандарта на подобен тип съоръжения, като създава усещане за отвореност към средата, благодарение на просторните открити пространства и Г-образната си форма.
Цялостното приятно усещане се засилва от приветливия вътрешен двор с богато и хармонично озеленяване и голяма детска площадка, в които всеки може да открие спокойно време за себе си.
Акцент при дизайна на сградата е фасадата, решена с минерална мазилка и негативни фуги, с които се създава допълнително очленяване, растерен момент, който внася своеобразен хаос в иначе симетричната и подредена фасада. Каменна облицовка при част от цокъла й маркира входните пространства. 
Важен момент тук са декоративните фасадни профили от композитно дърво, които разчупват минималистичните обеми и наподобяват красотата на естествената дървесина. По този деликатен начин се създават еклектични нотки, които създават  по-натурален и топъл облик на сградата,  с индивидуален и отличаващ се собствен стил, без допълнителни разходи за поддръжка.
За скриване на климатичните тела по фасадата и за постигане на по-естетичен вид при балконите са използвани специални графични фолиа с принт, слепени дискретно към триплексовите стъкла.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели 
Като пример за високо жилищно строителство, над 28 метра при трите секции, комплексът има задача да покрива по-големи изисквания за противопожарна безопасност. За целта са въведени приточни отвори и центробежни вентилатори за димоотвеждане. ОВК инсталациите, които излизат от сутерена на терена, са облечени в жалузийни решетки, за да бъдат органична част от цялостната естетична концепция за дворното пространство.