СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СОЦИАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА И СГРАДИ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

СПОРТНА ЗАЛА ЛЕВСКИ СОФИЯ, GARITAGE PARK

ИНВЕСТИТОР:

София Парк АД

КОНСТРУКТОР:

КОНСУЛТ 2000 ООД, Иванка Топурова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Oбединение ДЖИ ПИ БИЛД

АРХИТЕКТ:

Планинг ЕООД

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Спортна зала „Левски София” е най-новото и модерно съоръжение за спорт в България. То е проектирано и реализирано с цел да приема спортни събития от висок ранг и същевременно да бъде функционално и достъпно за масовия спорт. 
Спортната зала e част от втория етап от развитието на комплекс Garitage Park - единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен e върху площ от 167 000 м2, от които 90 000 м2 паркова среда, проектът се реализира поетапно, като в напълно завършен вид ще включва още 95 000 м2 офиси, 60 000 м2 жилища, основно училище за 500 деца, 4500 парко-места, детски и спортни площадки, спортна зала и редица търговски площи.
Спортна зала „Левски София“ се вписва прекрасно в концепцията на Garitage Park, според която основният фокус са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват част от свободното си време в комплекса.  Залата, заедно с редицата други удобства, способства за създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват уютно и комфортно – с две думи „на място“. 
Спортна зала „Левски София“ се намира в район с директен достъп от Околовръстен път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, а откритият паркинг  пред него разполага с капацитет от над 250 паркоместа за посетители. В непосредствена близост до комплекса е осигурен автобусен транспорт и метро. За по-лесен достъп, в близост до залата, бяха осъществени редица инфраструктурни подобрения, като разширяване на локалата на Околовръстен път и ул. Рачо Петков Казанджията с две платна, както и построяването на 2 кръстовища с кръгово движение. 
Спортна зала „Левски София“ е разположена върху площ от 11000 м2 и има максимален капацитет от 1724 седящи места. Използвайки денивелацията на терена, тя е стратегически интегрирана в пространството между офис сгради 3 и 4 на Garitage Park като единствената видима отвън част от обема на залата остава входното фоайе. Общата площ на игралната зона е 1821,11 кв. м., а височината – малко над 12.50 метра. В тренировъчен формат съоръжението предлага три пълномерни игрища, които са подходящи за тренировки и мачове както на волейболни, така и на баскетболни отбори. Покрити са всички изисквания на CEV за провеждане на срещи от Шампионската лига без финална четворка.
Спортна зала „Левски София“ разполага с паркинг за посетители, рецепция и кафене, 4 съблекални, конферентна зала, офиси и стаи за треньори плюс лекарски кабинет. В залата може да се провеждат и различни събития с оглед на много добрата инфраструктурата и логистика.
Въпреки, че бе открита в началото на 2021г, Спортна зала Левски София, вече бе домакин на редица волейболни мачове както от националната Волейболна лига, държавни финали на първенства за подрастващи, както и на Световното първенство за младежи до 21 г . 
 
Архитектурен дизайн и функционалност  
 
Стратегически позиционирана между трета и четвърта офисни сгради, Спортна зала „Левски София“ е с лесен достъп от север като входното фоайе е решено визуално като ажурен остъклен обем, отворен към околовръстния път и посетителите; с козирка, подчертаваща входа и функцията на сградата. Подходът към вътрешността на залата е едностранен от страната на трибуните. Достъпът за зрители е отделен от този за спортисти.  Две стълби, симетрично разположени от двете страни на залата, осигуряват външен достъп до нивото на озеленения покрив.
Трибуните за зрители са с горно зареждане и са разположени едностранно по дългата страна на игралното поле. Общият им капацитет е 1724 места, като 888 от тях са постоянни, а останалите са на подвижни трибуни, които биха могли да се приберат при използването на терена в тренировъчен режим. При културни събития в употреба може да влезе и част от площта на терена, на който да се разположат допълнителни зрителски места. При прибрано положение на телескопичните трибуни, игралното поле може да се увеличи до размери 48,5м на 34,8м. Конфигурацията на трибуните осигурява максимален зрителен комфорт за посетителите.
Сред отличителните удобства, заложени при проектирането на „Левски София“ е осигурената акустика. Предвидените акустични панели и високият клас озвучителни системи гарантират незабравимо звуково усещане. Проектираното осветление в залата отговаря на модерните изисквания за провеждане на спортни събития.
Светлата височина над игралното поле е 12,50м. Тя е подходяща за волейболни състезания от най-висок клас. Съвместно с телевизионни и озвучителни екипи са разработени системи за окачане на оборудване, които превръщат залата в многофункционално съоръжение, удобно за редица спортни и културни изяви. 
„Спортна зала Левски София“ разполага с обширни зони за зрителите и посетителите извън основния обем на залата – обширно фоайе, гардероби, рецепция, конферентна зала и пресцентър, VIP зала и тренировъчна зала. Осигурени са необходимият брой автомобилни и велосипедни паркоместа, като има предвидени и паркоместа за електромобили с място за зараждане.
Модерните тенденции при спортните центрове е да се използват ярки цветове и динамични форми, които да подчертават ритъма и духа на случващото се в тях. Този похват определя формообразуването в екстериора и интериора.
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
 
Съществена част от концепцията на комплекса Garitage Park е устойчивостта във всичките й аспекти. Garitage Park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост. 
 
В отговор на изискванията на стандарта BREEAM при проектирането на Спортната зала, изначално са заложени две фокус точки: осигуряване на устойчив комфорт и ефективност при експлоатацията. 
Климатичният комфорт се осигурява с централна топловъздушна климатична система, която автоматично поддържа температурата и влажността на въздуха. Работната схема е подаване на въздух отгоре и засмукване при трибуните, в зоната под краката на седящите. Въздушните потоци са зонирани съобразно изискванията за спортуващите и зрителите. Топлоносител във въздухообработващите централи е топла/студена вода, която оползотворява отпадната топлинна енергия от офис сградите. Използват се термопомпени агрегати въздух-вода. Количеството обработен въздух в залата за час е 60 000 м3. Системата се управлява от BMS.
Уникална характеристика на съоръжението е решението на покрива. Той представлява озеленена панорамна площадка на нивото на парковата зона на комплекса. Богато озеленените площи и алеите за разходка на покрива са своеобразно и естествено продължение на парковата среда в сърцето на “Garitage Park”.
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена  - избройте три ключови качества, на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
 
- Устойчива - използваните устойчиви материали и архитектурни похвати, които категоризират сградата като добър пример за енергоефективна архитектура. 
- Интегрирана - обемно-пространственото ѝ решение е хармонично интегрирано в градоустройствения контекст на комплекса и заобикалящите ги основни пътнотранспортни връзки и сгради . 
- Естетика – използване на пропорции съобразени с човешкия мащаб, естествени материали и хармонично обемно пространствено решение.