СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Проекти, свързани с развитието на градовете > РЕМОНТ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ В ГР. ДЕВИН

ПРОЕКТИ, СВЪРЗАНИ С РАЗВИТИЕТО НА ГРАДОВЕТЕ

РЕМОНТ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ В ГР. ДЕВИН

ИНВЕСТИТОР:

Община Девин

КОНСТРУКТОР:

инж. Ерджан Мехмет

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ДЗЗД Три Пи Инженеринг с водещ партньор Парсек Груп ЕООД

АРХИТЕКТ:

ЕКОИНЖЕНЕРИНГ ЕООД

АДРЕС:

гр. Девин
ИНФОРМАЦИЯ

Проектът за ремонт и рехабилитация изпълни подмяна на настилката и обединяване на пространствата по цялата пешеходна част на централната градска част. Финансирането е осигурено с постановление на Министрески съвет. 
Площад „Възраждане” представлява остров със зелени площи, непосредствено пред хотел „Девин”. Централно на площта преминава стълбище за преодоляване на денивелацията. Зелените площи са залесени с многогодишни иглолистни дървета. Най-характерният елемент е статуята на „Сърничката”, разположена върху скални късове в зелените площи. Проектантското решение за цветовото офромление на настилките, създаде усещане за уют и приветливост, като за постигане на този ефект бяха използвани настилките на „Semmelrock“. Тротоарните настилки са от гнайс, стъпалата на стълбището са от монолитни блокове. Пешеходната градска зона оформя центъра на града. Тя започва от фонтана пред Община Девин, преминава през централния площад пред Културния дом и стига до ул. „Рила”.  С плочите Pastella на „Semmelrock“ се постигна  привлекателен дизайн и стил, благодарение на възможностите за цветово комбиниране. Цветовете на основните плочи са в светло сиво и антрацит, около Дома на културата са със светъл и тъмен гранит, а паважът е светъл гранит. Местата на акцентите са подчертани с промяна в растера на настилката.
Изпълнено е парково осветление на площада. Монтираните паркови стълбове са с височина 5м. На стълбовете са монтирани двойни LED лампи. Монтирана е и видеостена на площада. 
Изпълнено е видеонаблюдение. Системата е с IP камери 2MP, IR осветление, IP66, които са монтирани на стълбовете за осветление.
Водата е заложена като основен акцент в площадното пространство. Изпълнени са три фонтана. Ефектно осветление с форма на водни струи са в синтез с цялостното оформление, а основната водна площ е кръгъл фонтан с диаметър 8м, като облицовката е изпълнена с естествен камък - травертин. 
Премахнати са наклоните на площада с цел да се осигури достъп на хората в неравностойно положение.