СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

ХОТЕЛ РОМАНС ФЕМИЛИ СУИТС

ИНВЕСТИТОР:

ПЛАНЕКС ЕСТЕЙТ ООД

КОНСТРУКТОР:

ДЕ СТУДИО ООД, инж. Евгений Манолов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ПЛАНЕКС ПРОДЖЕКТ МЕНИДЖМЪНТ ЕООД

АРХИТЕКТ:

А1 АРХИТЕКТИ ООД

АДРЕС:

гр. Варна, к.к. Св.св. Константин и Елена
ИНФОРМАЦИЯ

1. Инвестиционни характеристики на сградата
Новият хотел  „Романс Фемили Суитс“ е създаден с цел увеличаване на местата за настаняване в хотелски комплекс „Романс“ - к. к. „Св. св. Константин и Елена“. С цел разширяване на портфолиото на предлаганите типове настаняване са изградени 36 студиа, всяко  по 64 кв. м, рецепция и многофункционална зона, ориентирани към семейния туризъм и максимално съобразени с противоепидемичните изисквания. Всяко студио позволява настаняването на до трима възрастни и/или две(три) деца и е оборудвано с модулна кухня, места за хранене, зона за почивка, санитарен възел, който едновременно може да се ползва от трима посетители. Сградата е оборудвана с два асансьора (ОRONA) за по 6 лица и стълбищна клетка.
Обща площ на сградата:  5 070,7 кв. м.
Етажност – 5 етажа
 
2. Архитектура, дизайн, функционалност
Хотелът е разположен в обновения център на  к. к. „Св. св. Константин и Елена“ на терен с площ 3 100 кв. м., от които са застроени около  900 кв. м. на партерно ниво и пет етажа с площ 820 кв. м. Запазена е изцяло съществуващата едроразмерна растителност, а относително малката плътност на застрояване дава възможност за създаване на парк и  езера с водни лилии като акцент в ландшафтното решение. Допълващото озеленяване съдържа повече от 150 нови видове дървета, храсти и многогодишни цветя, тематично аранжирани и съобразени със зоните за релакс и почивка. Централната позиция на хотела налага високи изисквания към фасадите и екстериора. Централната фасада представлява „бленда“, състояща се от преминаващи през два етажа арки. Формата на арките, съчетанието между естествен камък, композитни материали, редуването на стъклени и метални ажурни парапети създават едновременно усещането за динамика и баланс на фасадата.
Функционалното разпределение на типовия етаж е ортогонално, на ос 4 м, двустранна коридорна система. На всеки етаж е предвиден и камериерски офис. Студиата са еднакви като площ и функция, което е препоръчително за местата за настаняване. Инвестицията в парка и вътрешния „двор“ компенсира гледката към морето при избраната двустранна схема на разполагане. Санитарният възел е отворен частично към стаята като са обособени в самостоятелни помещения душ зона и тоалет.
Паркирането е осигурено с двадесет открити паркоместа на терена и четири в подземен паркинг. 18 бр. от паркоместата са охраняеми.
 
3. Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
Основно предизвикателство е срока на изпълнение – девет месеца, в т.ч. осигуряването на всички необходими материали, оборудване и обзавеждане. Изпълнени са сложни детайли предвид контактуването на различни материали и технологии – камък с ‘BOND” плюс стъклен или ажурен парапет, декоративни елементи и корниз по фасадата, при монтажа на дограмите и т.н.
Цялата сграда е топлоизолирана със система „BAUMIT” (EPS-12 см), покриви XPS-20 см. Климатизирането е решено с мултисплит системи ”SAMSUNG”.
Настилките в студията са PVC настилки TARKET, които позволяват лесно почистване и дезинфекция. Завишените изисквания за хигиена и дистанция са изпълнени и в общи части, асансьори, автономни лоджии, паркова зона и т.н. В този смисъл е предпочетено локално климатизиране на всяко студио, а не централна климатизация. Това решение гарантира и по-добра енергийна ефективност – особено при целогодишен режим на работа.
 
4.  Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена
1. Новата за България продуктова концепция за семеен туризъм – свобода и удобства при изгодна цена (цената е за студио без значение на броя настанени хора), условия за свободно пребиваване, пространство и възможност за хигиена и дистанция.
2. Фасаден дизайн, оптимално функционално решение, елегантен интериор и авторски мебели.
 3. Ландшафтно решение, в т.ч. опазване на съществуващата растителност, езера с водни лилии и паркоустройство.