СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС PROAUTO

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС PROAUTO

ИНВЕСТИТОР:

Геотрейдинг АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Никола Станчев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Геострой АД

АРХИТЕКТ:

арх. Кирил Куцков

АДРЕС:

гр.София
ИНФОРМАЦИЯ

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Изграждането на Многофункционалния комплекс ProAuto е част от стратегията за развитие на Геотрейдинг АД и стратегията за „зелени“ инвестиции на Група ГЕОТЕХМИН. Компанията инвеститор има портфолио от редица авторитетни марки, които предлага на българския пазар, а в същото време развива и свои „зелени“ проекти - две малки фотоволтаични централи, построени върху покривите на сервизните бази в София и Етрополе. Те, както и многофункционалният комплекс, са обединени от бранда ProAuto. 
ProAuto e модерен, високотехнологичен и зелен комплекс в София, сертифициран по британския стандарт за устойчиво строителство BREEAM 2013 с оценка Very Good. Той използва по-малко вода, електричество и природни ресурси, генерира собствена енергия и осигурява отлични условия за работа и отдих според най-високите изисквания за здравословна среда. 
1. Застроени площи:
1.1 Административна сграда – 3 708,19 кв. м
1.2 Складова сграда – 5 463,13 кв. м
Обща ЗП: 9 171,32 кв. м
2. Разгърнати застроени площи:
2.1 Административна сграда – 11 691,11 кв. м.
2.2 Складова сграда – 16 322,73 кв. м.
Обща РЗП: 28 013,84 кв. м
АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ
Скоростта е първоначалното послание, заложено в концепцията на комплекса, залегнало в неговата архитектура, която днес го откроява от сградите в района и е свързана с една от дейностите на инвеститора Геотрейдинг АД – продажби на електрически превозни средства. Проектът се развива във времето и днес има още едно послание – хората: те са най-важните. В комплекса се намират офисите на Геотрейдинг АД и на още няколко компании от Група ГЕОТЕХМИН. Интериорният дизайн е модерен и функционален, избрани са светли цветове и е заложено на повтарящи се геометрични елементи.
Многофункционалния комплекс ProAuto включва три зони – офисна, складова и паркинг. На първия етаж в офис сградата са разположени просторно фоайе, шоурум за електрически скутери и приемна за автосервиз за електрически превозни средства. На втория етаж са офисите от типа Open Space, с двоен под, кухня и санитарни възли за жени и мъже. Тук са разположени още кабинети, конферентна и заседателни зали. На този етаж има и ресторант, в който професионални готвачи на Геотрейдинг АД приготвят вкусна храна за служителите. Те могат да обядват, както вътре сред модерния интериор, така и на откритата тераса, предлагаща изглед към Витоша. На третия етаж има просторни офиси и зали, а на четвъртия е модерния V GYM Fitness & SPA и събитиен център с две видеостени. Във фитнеса могат да спортуват служителите, които работят в комплекса. Фитнесът е оборудван с последно поколение тренировъчни уреди, а SPA зоната е изградена от естествени материали и според най-новите технологии. От четвъртия етаж има достъп до озеленената тераса на покрива, от която се разкриват прекрасни гледки към Витоша и Стара планина. В сградата има два панорамни асансьора, разположени от двете страни на фоайето. Северно от сградата е разположен навес с гаражни клетки за извършване на ремонтни дейности, а на юг – допълнителен паркинг с 10 места. 
Четвъртият етаж осигурява и връзка с втората зона на комплекса – тя включва сграда със складове на 3 етажа, като тук е изградена вентилационна система за отвеждане на дим и топлина. Зад сградата в същата зона има автомивка за леки и лекотоварни автомобили и пречиствателна станция за отпадни води. На север от складовата зона е изграден паркинг за служителите. 
Третата зона на комплекса е паркингът за клиенти с капацитет 77 автомобила. Три от местата са със зарядна станция за електомобили и три са за хора с увреждания. Зоната е с денонощен публичен достъп от „Околовръстен път“. 
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ
Двете основни сгради – офисната и складовата, са сертифицирани през юни т.г. по BREEAM 2013 с оценка Very Good. Дизайнът, процесът на израждане и материалите на ProAuto са съобразени изцяло с опазването на околната среда. Офис сградата е с вентилируема фасада, материалите са екологично чисти, съгласно всички изисквания на BREEAM. Топлоизолацията на ограждащите стени и покриви е минерална вата - Еко. Прозорците и витрините са с троен стъклопакет с прецизно изследван соларен фактор в зависимост от изложението. Използва се изцяло LED осветление с димиране в зависимост от слънцестоенето. Направена е шумо- и звукоизолация. 
44.3% от енергията в ProAuto се осигурява от възобновяеми източници. В южната част на имота има термопомпа, която използва геотермална енергия чрез 30 затворени вертикални сондажа с дълбочина 100 м. С цел оптимизация на изградените системи, повишаване на енергийната ефективност, комфорта и рентабилността на сградата е изградена система за сграден мениджмънт (BMS), климатизацията е с VRF системи, разделени на зони, използва се само LED осветление и на прозорците са монтирани външни ламелни щори. 
Зелените площи са важен акцент в Многофункционалния комплекс ProAuto - растения покриват 8404 кв. м. За комфорта на служителите, гостите и клиентите са засадени разнообразни растителни видове в двора, на терасите към всички офиси, както и на покрива. Градината на покрива впечатлява със своите над 100 дървета, които растат върху 60 см почвен слой. Богатото озеленяване е само едно от приложените екологосъобразните решения. Озеленените двор, покриви и тераси се поливат с дъждовна вода, която се събира в специален резервоар. Отпадъчните битови води се вливат в локална пречиствателна станция, а след това пречистени, се събират с дъждовните в резервоара, който е с обем 600 куб. м и се използват за измиване на пътищата и алеите в комплекса. 
ЗАЩО КОМПЛЕКСЪТ PROAUTO да бъде отличен с награда?
Отговаря на изискванията на стандарта BREEAM 2013 с оценка Very Good
Модерен дизайн – както на сградата, така и на интериора
Предлага изключително високо ниво на комфорт на служителите - качествено изпълнение, функционалност и богато озеленяване