СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

ЕВРОСТИЛ ФЕМИЛИ ХАУС

ИНВЕСТИТОР:

ЕВРОСТИЛЛ ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Бета Консулт ООД, инж. Момчил Митов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ЕВРОСТИЛЛ ЕООД

АРХИТЕКТ:

Ателие Серафимов Архитекти ООД, арх. Радомир Серафимов

АДРЕС:

гр. София, кв. Драгалевци
ИНФОРМАЦИЯ

Избраният терен за нашия проект за Група жилищни сгради (6 бр. еднофамилни къщи) се намира в кв. Драгалевци, в.з. Киноцентър II част – място, чието разположение е едновременно с лесен достъп до града, но и в голяма близост до планината. В тази част на Драгалевци, обитателите имат възможност да се насладят на природата, близката гора и многото зеленина, спокойствието на вилната зона, в която застрояването е от еднофамилни къщи, както и уникалната гледка към града. Проектът е развит като група от шест еднофамилни жилищни сгради под формата на сключено застрояване (къщи близнаци). По този начин всеки един от обитателите има отделен вход и собствен южен двор, без да е зависим от съседите си. Теренът е с голяма денивелация от близо 7 метра, което заедно с избрания двускатен покрив помага на отделните къщи да не си пречат и да не скриват гледките към града и планината. 
Целта на този проект беше да съвмести градския начин на обитаване /апартаментен тип/ с този на извън градската къща /вила/ - свободната дворна площ; зеленина и гледки, без тежестта свързанa с време за пътуване. В тази връзка този проект изпревари събитията от последните 2 години преживени в условията на Световна пандемия. Фокусът на съвременния живот е изместен върху семейството и дома. Домът не само като жилищна единица, но и като среда съвместяваща всички жизнени функции – работа, учене, почивка и рекреация. Много важно в тази обстановка става и чувството за относителна самостоятелност в контекста на взаимност. 
Инвеститор и изпълнител е фирма „ЕВРОСТИЛЛ“ ЕООД с управител Даниел Данчев. Ние сме млада компания, която стартира този проект с желание за създаване на съвременна архитектура с високо качество на обитаване. В процеса на изпълнение работихме в тясно сътрудничество с проектантите от  „Ателие Серафимов Архитекти“, като заедно успяхме да осъществим качествено изпълнение на проекта и да създадем модерен градски дом.
Описание
Теренът попада в устройствена зона Жм2 - Жилищна зона с малкоетажно застрояване. Постигнатите устройствени параметри за имота са:  ЗП – 431м2; РЗП – 1339,02м2.
Сградите са разположени в североизточната част на имота, а в южната част остават терасираните, добре озеленени дворове. Къщите са долепени две по две, като споделят обща стена и двускатен покрив.
С проекта са разработени два модула къщи близнаци – три от тях са двуетажни с подземно ниво, а другите три са триетажни с подземно ниво. Комбинацията от модулите дава възможност за максимално ослънчаване на всеки индивидуален двор. Надземните и подземните нива за всяка отделна къща са напълно самостоятелни. 
С цел подобряване на условията за живот, към вътрешните стълбища на триетажните къщи са добавени асансьори Tyssenkrupp със спирки на всяко ниво.
Двуетажният модул на къщата близнак е с гараж за 2 автомобила, склад и котелно помещение. На първия наземен етаж са разположени кухня, трапезария и дневна с камина, обширна южна покрита тераса с декинг, предвидено място за външна камина /барбекю/ и големи плъзгащи витринити тип „Lift and slide”. На втория етаж са разположени 3 броя спални помещения и 2 бани, едната от които е прилежаща към родителската спалня. 
Триетажният модул разполага с всичко изброено дотук, като на последния етаж е разположен фитнес кът и самостоятелен жилищен тракт с кухненски бокс, дневна и спалня с баня. Това решение в комбинация с наличието на асансьор е много подходящо за семейства с по-големи деца или пък с възрастен родител. В допълнение на добре осветените фасади, на последния етаж са предвидени и покривни прозорци Velux за комфорт на обитателите. 
Сградите са създадени от пресичането на чисти обеми, лесно проследими в обемно-пространственото решение. Предвидените материали в проекта търсят модерна, балансирана визия и дълготрайност на изпълнението. 
Конструкцията на сградите е стоманобетонна. Покривите са с дървена носеща конструкция и видими тройнослепени носещи греди. За ограждащите елементи са избрани няколко вида облицовки, които да подхождат на околната среда: каменна, от травертин; покривно покритие от прахово боядисана цинкова профилна ламарина на фирма Lindap, което преминава и във фасадата, създавайки цялостен обем и дървена обшивка от сибирска лиственица по терасите. Парапетите на горните тераси са метални, в тон с цветовата гама. Дограмата е Gaelan S 9000 с троен стъклопакет и секюрити обков, в същия цвят като ламаринената обшивка, като големите плъзгащите витрини към дворната тераса и големите прозорци по фасадата осигуряват обилна светлина в помещенията и минимизират бариерата вътре/вън. По този начин обитателите възприемат изцяло богатата зеленина и природа в полите на планината.
Сградите са с висока енергийна ефективност. Ограждащите зидове са с дебелина 25 см облечени отвън с 20 см топлоизолация (минерална вата) осигуряващи топлинна инертност на помещенията. За отопление и климатизация се предвиждат съвременни решения с подово отопление на газ с нисък температурен кръг. За отвеждане на мръсните води са инсталирани пречистватели станции BIOROCK с бактерии, които осигуряват 97% пречистване. Подходът към гаражите, както и стълбите към входните врати са с инсталиран подгрев на датската фирма DEVI с контролер за температура и влажност.
За граница между отделните дворове са изградени габиони, които позволяват терасиране на терена и формиране на заравнени и добре озеленени дворове, въпреки голямата денивелация на терена. Инсталирани са и поливни системи, за по-лесна поддръжка.
За по-голяма сигурност е направена инсталация за видеонаблюдение, с предоставено облачно пространство за съхранение на записите.