СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ С ЕЛЕМЕНТИ НА ЗЕЛЕНА АРХИТЕКТУРА И ИНОВАЦИИ

ПАРК ЛЕЙН ОФИС ЦЕНТЪР

ИНВЕСТИТОР:

Парк Лейн Сребърна АД

КОНСТРУКТОР:

др.инж. Илия Алашки, АЕС

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Пайп Систем АД

АРХИТЕКТ:

Архитектурно студио Планинг

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Park Lane Office Center е планирана в съответствие с критериите за „зелена“ сграда и е включена в сертификационна програма по LEED Platinum.
Като една от мерките срещу разпространението на COVID-19 в централната вентилационна система е внедрена иновативна UV система за пречистване на въздуха, която унищожава около 99% от бактериите и вирусите.
Съвременните технически системи осигуряват комфортна среда за обитателите на сградата. При изграждането на офис центъра са използвани съвременни технологии за климатизация и вентилация (Daikin), която има капацитета да нагнетява 50 куб. м. свеж въздух на всеки 6 кв.м за 1 час.
Отваряемите прозорци на сградата спомагат за естествената вентилация в офис помещенията.
Етажите на сградата са проектирани със светла височина над стандартната за клас „А“ офис сгради - 3.10 м от двоен под до окачен таван. По-голямата височина, остъклената фасада и големите прозорци на офис помещенията (2,30 м широки и 3,10 м високи) благоприятстват достъпа на дневна светлина и осигуряват продуктивна и стимулираща среда.
Голямата тераса на последния етаж се разпростира на площ от 800 кв.м. и разкрива прекрасна гледка към Витоша. Тази зона е предназначена за почивка от ежедневния стрес и за провеждане на различни събития на открито.
В общите части на Park Lane Office Center има съблекални и бани за велосипедистите и стойки за колела.
Окачената фасада SCHÜCO е проектирана и изпълнена съгласно най-високите изисквания за енергийна ефективност на профили, стъклопакети и шумоизолация. 
Подземният паркинг е оборудван със зарядни станции за електромобили. В допълнение на това на паркинга на открито е обособена „Spark зона“ за зареждане на електромобили за споделено ползване.
Във всички офисни помещения е монтирано високоефективно LED осветление (500 lux).
Във и около сградата са засадени над 60 различни растения, включително дървета, храсти, цветя. Park Lane Office Center разполага и със собствен кладенец за поливане. Проектът ce дoпълвa oт 4000 кв.м паркова зона с автоматизирани поливни системи.
При изграждането на Park Lane Office Center не са използвани токсични материали.