СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

ПАРК ЛЕЙН ОФИС ЦЕНТЪР

ИНВЕСТИТОР:

Парк Лейн Сребърна АД

КОНСТРУКТОР:

др.инж. Илия Алашки, АЕС

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Пайп Систем АД

АРХИТЕКТ:

Архитектурно студио Планинг

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СГРАДАТА
 
 
Park Lane Office Center e нова, модерна бизнес сграда клас А, разположена в най-бързо развиващият се район в София – квартал Хладилника, в близост до метростанция „Витоша“, шопинг мол Paradise Center, центъра на града и красивата планина Витоша.
 
Удобният достъп до сградата е благоприятстван от близостта до няколко основни за града булеварда, наземен и подземен градски транспорт.
 
Сградата e проектирана в съответствие с най-високите международни стандарти за бизнес имоти – голяма и функционална етажна плоча, модерни удобства, много паркоместа.
 
Park Lane предоставя модерно работно пространство за над 2 000 души, работещи в международни и местни компании в сферата на услугите, технологиите, банковия сектор, търговията. Тя е проектирана да отговаря на международните стандарти с гъстота от 8 кв.м. на човек, както и на изискванията за LEED Platinum сертифициране.
 
Със своите 42 м над земята имотът има отлична видимост от ул. Люба Величкова и бул. Черни връх. Eлeгaнтният cилyeт нa проекта ce дoпълвa oт oзeлeнeнaта 4000 кв.м. паркова зона около сградата. Това обществено пространство бе облагородено от инвеститора на сградата със зеленина, алеи, пейки, осветление. Семплият и елегантен интериорен дизайн и просторното централно фоайе с височина 9 м. осигуряват така търсената от клиентите представителност.
 
Park Lane Office Center е „healthy building“. Съвременните технически системи, използвани за изграждането на сградата осигуряват комфортна и безопасна работна среда на всички служители и клиенти в сградата. При изграждането на офис центъра са използвани съвременни технологии за климатизация и вентилация (Daikin), която има капацитета да нагнетява 50 м³ на всеки 6 кв.м. за 1 час. Като допълнителна мярка срещу разпространението на COVID-19 е внедрена специална UV система за пречистване на въздуха, която унищожава около 99% от бактериите и вирусите.
 
Общaта paзгънaтa зacтpoeнa плoщ на проекта е 34 900 ĸв.м., oт ĸoитo 23 500 ĸв.м. нaдзeмни eтaжи и 11 400 кв.м. пoдзeмни нивa. Heтнaтa oфиcнa плoщ e oбщo 19 700 ĸв.м.
 
Сградата се отличава с гoлямa eтaжнa плoча – 2 200 ĸв.м., гoлямa (над стандартната за клас А офис сгради) cвeтлa виcoчинa - 3.10 м. от двойния под до окачения таван и възмoжнocт зa гъвĸaвo paзпpeдeлeниe нa eтaжнитe плoщи. 
 
Тepacитe нa всеки етаж позволяват нa наемателите дa ce наслаждават нa прекрасната глeдĸa ĸъм Витоша.
 
 
 
АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ
 
 
Квартал Хладилника е разположен в южната част на София в покрайнините на планина Витоша. Заобиколен е от двата най-големи градски парка - Южен парк и Борисова градина. Преустройството на района от бивша индустриална зона започва през 2015 г. и към момента той вече се счита за един от най-престижните бизнес райони в столицата.
 
С цел подобрение на наличната инфраструктура и благоустрояването на квартала инвеститорът на сградата финансира изграждането нова общинска улица, която свързва ул. Сребърна и ул. Филип Кутев.
 
Park Lane Office Center има пpaвoъгълeн oбeм c xapмoнични пpoпopции. Изчиcтeните форми на сградата се извисяват над бoгaтo oзeлeнeнa cpeдa. Πpeд глaвния вxoд пpи изтoчнaтa фacaдa e oфopмeнo плoщaднo пpocтpaнcтвo cъc зeлeни плoщи и пейки със зарядни станции. Зоната е oбщoдocтъпна, ĸaĸтo зa oбитaтeли и гocти, тaĸa и зa минyвaчи.
 
Правилната форма на плочата и липсата на колони в интериорните пространства, създават многофункционални офис пространства, лесно приспособими към промените, желани от ползвателите. Цялостният дизайн на проекта кореспондира с концепцията за бизнес пространства, осигуряващи възможност за колаборация.
 
Park Lane Office Center има голяма тераса на последния етаж, разположена на повече от 800 кв.м. със страхотна гледка към Витоша – зона, подходяща както за почивка от ежедневния стрес, така и за провеждане на различни събития на открито.
 
Подземният паркинг на ниво -1 разполага с достатъчна височина, която позволява въвеждането на система за двуетажно паркиране, осигуряваща 76 допълнителни паркоместа.
 
Фасадата на сградата е окачена фасада SCHÜCO, съгласно най-високите изисквания за енергийна ефективност на профили, стъклопакети и шумоизолация. Плътните вертикални декоративни елементи в бронзов цвят допринасят за подобряването на цялостния енергиен модел и създават отличителна визия, наподобяваща „баркод“. Отваряемите прозорци на всички етажи осигуряват естествена вентилация.
 
Общата височина от 9 м. на централното фоайе впечатлява и благоприятства достъпа на дневна светлина. Стената зад рецепция в централното фоайе от италиански мрамор Salvatori придава елегантен и съвременен облик. Сивият камък е с нетрадиционен оттенък в топли кафеникави нюанси.
 
 
 
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ
 
 
България влезе в пандемията от COVID-19, когато проектът беше на етап груб строеж. За да бъде сведен до минимум риска от забавяне на строежа и с цел взимане на навременни мерки, беше направен анализ на доставките на материали. Беше въведена работа на две смени на обекта. В резултат на това сградата бе завършена в срок – за 24 месеца, през юни 2021 г.
 
Park Lane Office Center е адаптирана за новите условия на пандемия. Иновативна UV система за пречистване на въздуха е внедрена в централната вентилационна система, като превантивна мярка за намаляване риска от заразяване с COVID–19 в сградата. Доказано ефективна е и при унищожаване на мухъл и други биологични замърсители, които съкращават живота на вентилационната система и водят до загуба на енергия.
 
Паркингът е оборудван със зарядни станции за електромобили. Пред сградата е обособена Spark зона за електромобили за споделено ползване и зареждане.
 
В общите части на Park Lane има съблекални и бани за велосипедистите, както и стойки за колела.
 
Във всички офисни помещения е монтирано високоефективно LED осветление (500 lux), което осигурява икономична осветителна система. Датчици за движение и/или присъствие се използват в зони като паркинг, стълбища и тоалетни, което допринася за допълнително спестяване на енергия.
 
Park Lane Office Center има за цел да намали употребата на питейна вода. Сградата разполага със собствен кладенец, който локално осигурява вода за поливане на зелените площи около сградата, както и за санитарни цели.
 
Наемателите в Park Lanе Office Center са насърчавани да ограничават потреблението, да използват повторно и да рециклират. Боклукът се събира разделно, а контейнерите за рециклиране са разположени на лесно достъпно място.
 
Запазването на зелените площи и биоразнообразието е изключително важно за обитателите на офис сградата и местната общност. При строежа на сградата беше заложена програма за опазване на околната среда. Всички те бяха включени в плана за озеленяване. Към момента офис центърът разполага с над 60 различни растения, включително дървета, храсти, цветя. Зеленото пространство около сградата, вкл. парка, са снабдени с автоматизирани поливни системи.
 
Сградата е планирана в съответствие с критериите за „зелена“ сграда. Проектът е включен в сертификационната програма и се очаква да бъде отличена с най-високия ранг LEED Platinum.
 
 
ЗАЩО СМЯТАТЕ, ЧЕ СГРАДАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТЛИЧЕНА?
 
 
Смятаме, че Park Lane Office Center трябва да бъде отличена поради:
 
1. Отличната си локация, която осигурява:
- транспортна обезпеченост – близост до метростанция „Витоша“ и 8 автобусни и трамвайни линии
- достъп до услуги – близост до шопинг мол Paradise Center и търговски зони
- зелен парк до сградата – 4000 кв.м.
- голямо отстояние от съседните сгради, което допринася за усещането за простор и свобода
- гледка към Витоша
 
2. Функционалния си дизайн:
- големи плочи – 2200 кв.м. на етаж
- липса на колони вътре в помещенията
- големи прозорци - 2,30 м широки и 3,10 м високи
- етажи със светла височина 3.10 м. от двоен под до окачен таван - над стандартната за клас „А“ офис сгради.
 
3. и не на последно място… Успешната си реализация!
 
Най-добрият имот е успешно реализираният – този, който е отдаден под наем или продаден. В този контекст Park Lane Office Center е изключително успешен проект!
 
В края на септември 2021 г. сградата бе продадена на SAP Labs Bulgaria. Това беше най-голямата сделка на инвестиционния пазар в България за последните три години. Инвеститорът успя да осигури и най-голямата наемна сделка на офисния пазар за миналата година с „Алианц Холдинг“.
 
 
Благодарим за вниманието!