СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

Б 73

ИНВЕСТИТОР:

Шалев Инвестмънт Груп ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Иванка Топурова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Бигла 3 ООД

АРХИТЕКТ:

STARH, арх. Светослав Станиславов

АДРЕС:

ул. Джеймс Баучер 73, гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

B73
 
Инвеститор: "Шалев инвестмънт груп" ООД
Проектант: STARH, арх. Светослав Станиславов
Главен изпълнител: "Бигла 3" ООД 
Конструктор: инж. Иванка Топурова
 
B73 е жилищна сграда в централната част на София. Програмата на инвеститора е за иновативна и запомняща се сграда, в която дизайн и функция работят в синхрон. Общата идея е това да бъде сграда без компромис с вложените материали и качеството на изпълнение, която се доближава до ювелирната прецизност в автомобилния дизайн.
B73 се намира на ъглов имот със северозападно лице към бул. "Джеймс Баучер" 73 и югоизточно - към вътрешен двор с изглед към Витоша. Сградата е в шест надземни и едно подземно ниво с паркинг, обслужван от автомобилен асансьор. Всички останали пет жилищни етажа нагоре се състоят от един апартамент на етаж с площ около 280 кв.м. Основни принципи при проектирането на жилищата е да се постигнат оптимални отворени и високи пространства и максимален достъп на естествена светлина. Апартаментът на последния етаж е с дневна с обща височина от 6,4 метра. На партерно ниво, жилищният вход и неговото високо лоби са обогатени от светлинна арт инсталация Bocci 44.12 - единствена по рода си в Източна Европа и специално проектирана за това пространство. В съседство помещенията за обществена функция се отредени за шоурум на дизайнерска компания за мебели.
B73 е една от малкото сгради в България, която използва solid surface материал и технология за термоформоване за постигане на сложни триизмерни форми в подобен мащаб. Концепцията на фасадата започва от семпла бяла равнина, върху която са поставени стратегически разположени разрези и която след това е прецизно разтеглена по вертикала. Функцията е подчертана с елегантна хоризонтална линия, която се нарушава в момента на контакт между основната плоча на етажа и междинната площадка на стълбищната клетка. Именно там се получава резонанс, който превръща сложната форма в най-характерния и запомнящ се елемент в сградата – елементът „лястовица“, символ на компанията инвеститор.
Строителният процес на фасадната обвивка и животът ѝ през времето са с нисък въглероден отпечатък, което се дължи на високата технология на производство на материала solid surface и на процеса на инсталиране на самата фасадата, където отпадъчният продукт е почти нулев. Устойчивостта му, високите хигиенни качества и това, че е лесно възобновяем във времето допълнително го правят предпочитан с цел минимизиране на ефекта върху околната среда. 
Ключовите предимства на проекта включват съвременен прочит на контекстуална архитектура без да подражава на урбанистичната среда, високотехнологични и иновативни методи за постигане органичен облик на архитектурата, дълговечност на сградата с минимална нужда от поддръжка и нисък въглероден отпечатък.
 
Фасадна система: Reynaers Aluminium CW60 Project Solution
Фасадна облицовка: Corian (Glacier White, Deep Titanium)
Фасадно остъкляване: Guardian Glass - SunGuard SN
Топлоизолация фасада: Rockwool 
Топлоизолация фасадна система: Baumit CreativTop 
Сухо строителство: Saint-Gobain Rigips
Мазилки вътрешни: Knauf
Боя интериор: Caparol 
Асансьор: Kone
Вертикална планировка: Semmelrock 
Интериорни врати: Solid 55
Осветление: Ambitio - Bocci