СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ПРОЕКТИ С ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА - ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА

ЛЕТИЩЕ ВАРНА - ТЕРМИНАЛ 2

ИНВЕСТИТОР:

Фрапор Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ДЗЗД „Консорциум”ТИЕ-Ичташ””

КОНСТРУКТОР:

АВТ Консулт

АРХИТЕКТ:

Концептуален проект:Халкроу, Паскал + Уотсън; Технически проект:Савант Елбул България, Архитектурно студио АТМ

АДРЕС:

Варна
ИНФОРМАЦИЯ

Проектът представлява разширението на летищен комплекс  Варна – нов пътнически Терминал 2 и е разположен между съществуващите Терминал 1 и Терминал 3. Капацитетът на Терминала е 2080 пътника в час пик  (1037 пристигащи и 1043 заминаващи) при ниво на обслужване клас C по IATA.Терминалът обслужва пристигащите и заминаващи пътници по вътрешни и международни авиолинии. Очаква се терминала да обслужва 1 800 000 пътници годишно. Гъвкавият дизайн на сградата позволява бъдещо разширение с нарастване на броя на пътниците.

Същността на всеки пътнически терминал е обработката на пътниците и те са определящи при проектирането и функционрането му. Характерно за терминала във Варна е голямата разлика в сезонната натовареност и специфичния туристическия пътникопоток. Те дават своето отражение както във функционалното така и в архитектурното оформление на сградата:

  • Функционално сградата е базирана на концепция, основаваща се на разположени в оперативна „сърцевина” ключови единици за функциониране на сградата. Те позволяват възможността за гъвкаво планиране на търговските площи и сепариране на определени части от сградата през зимния сезон.
  • Усещането за местния културен контекст е отразено в активното цветово решение на сградата акцентиращо на слънцезащитните елементи, „арката” на зона пристигащи и цветните пана на характерни за региона слънчогледи в зоната за получаване на багаж.
  • С цел създаване на чувство за врата към и от България, салоните за пристигане и заминаване са изразени като отделни акценти на архитектурната концепция.Салонът за получаване на багаж е архитектурно оформен като стилизирана входна арка оцветена в ярко жълт цвят.Салоните за чекиране и отпътуване са оформени с изцяло стъклени фасади с цветни слънцезащитни елементи и множество входове/изходи. По този начин се създава усещането за лекота и преходност.

Характерен елемент за екстериорното оформление са остъклените фасади на салона за чек-ин (от към паркинга) и салоните за заминаване (от към пистата). При тях остъкляването е отдръпнато навътре от равнината на конструкцията която е изявена в екстериора и върху нея са окачени вертикалните слънцезащитни елементи.В зоната за заминаване е акцентирано върху магазините и заведения за хранене които в последното десетилетие  се превръщат в основен функционален елемент на летищните терминали по света. Акцент в залата за получаване на багаж са цветните изображения върху стъкло по цялата дължина на стената (около 72 метра) с изображения на слънчогледи.

Специфична особенност в технологично отношение е високата степен на автоматизация и съчетаването на всички системи в сградата (за обработка на багаж, пътническа информация, сигурност, пожароизвестяване, сградна климатизация…….) в общ „сграден организъм” и управлението им от едно място. Основен акцент е сигурността на пътниците,на които се отделя все по-голямо внимание,подобрявайки както пасивната ,така и активната сигурност на пътника.

Терминалът на Летище Варна на практика поставят нов стандарт по постигната ефективност на обработка и качество на обслужване на пътниците не само на Балканския полуостров, но и при сезонните летища в световен мащаб.

ПРИЛОЖЕНИЯ: