СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

БУТИКОВ ХОТЕЛ БЛУ БЕЙ

ИНВЕСТИТОР:

Радис Груп АД

КОНСТРУКТОР:

инж. Георги Груев, инж. Велислав Михов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Ем Си Инвест ЕООД

АРХИТЕКТ:

АСА-Архитектурна Строителна асоциация АД, Проф. Д-р арх. Калин Павлов Тихолов, гл. Ас.д-р арх. Елица Маринова Иванова

АДРЕС:

гр.Созопол
ИНФОРМАЦИЯ

Blu Bay в Созопол - дизайн, вдъхновен от природата

 

Най-новият луксозен морски хотел отвори врати през месец юни в Созопол. Blu Bay е петзвезден бутиков хотел, изграден на яхтеното пристанище в местността „Провлака”, свързваща стария и новия град. Районът е емблематичен за града, тъй като представлява своеобразна порта към антична Аполония.

Blu Bay е разположен върху терен с площ 1427 кв.м. и обхваща 3829 кв. м. РЗП. Наблизо се намират множество културни обекти, сред които Археологическият музей, крепостната стена с "Портата" и знаков площад, на който се провеждат културните празници "Аполония".

Дизайнът на хотела е вдъхновен от природата, изпипан е до най-малкия детайл, а в строителството му са използвани естествени материали. Фасадата е изпълнена с ръчно дялани камъни и дърво, кореспондиращи с архитектурата на Стария град. Стилния и елегантен архитектурен образ на сградата кореспондира и с атрактивния дизайнерски интериор. Въпреки съвременната си визия, в Blu Bay са вплетени материали и елементи, които напомнят за старинната архитектура на Созопол. Хотелът се вписва напълно в богатата културно-историческа среда, която е характерна за тази зона.

Blu Bay разполага с дизайнерски стаи, апартаменти и студия, обзаведени с мебели от най-висок клас и последен модел техника. От тях се открива панорамна гледка към морето и остров «Св. Кирик и Св Юлита».

В хотела има испански ресторант Azahar, Blu Bar & dinner и Shisha Bar, фитнес с Technogym уреди, Infinity басейн и модерна конферентна зала, оборудвана с най-съвременна техника. 

Blu Bay е изграден на красиво, стратегическо място и отговаря на най-модерните художествено–естетически и функционални изисквания. Синтезът между минало и настояще е вплетен в образа на новия хотел. Архитектурата му е повлияна от характерния стил на околните сгради, духа на старите традиции в местността "Провлака" и специфичните правила, определящи режима на строителство в тази територия.

Архитектурната стилистика на Blu Bay е еклектика, съчетаваща балансирано различните сектори на фасадата. Разчупеният силует на хотела изцяло отговаря на характера на застрояването в Созопол. Пластичното въздействие  на приморската каменна архитектура на партера е в синхрон с местната традиционна архитектура.

Разгръщата се фасада на сградата предоставя визия към и от морето, както и към остров «Св. Кирик и Св. Юлита» - един акцентиран компонент на историческия ландшафт. Blu Bay е една сложна в обемно-планировъчен план сграда, която следва изцяло терена и стои добре в околното пространство.

Blu Bay е хотел за ценители, сътворен от човешки ръце, но изцяло вдъхновен от красотата на природата, морето и древната история.

Местоположение

Хотелът се намира в местността «Провлака» - едно от най-живописните места в Созопол, близо до пристанището и морето. Строителството тук се извършва по "Специфични правила и нормативи за приложение на Подробния план за регулация и застрояване на местност «Провлака» между стар и нов град Созопол». Те определят вида и начина на застрояване, както и отделните елементи и материали за художественото оформяне на фасадите.

Архитектурният облик на хотел Blu Bay  е съобразен със специфичните правила на строителство в района. Използвани са строителни материали и детайли, характерни за архитектурата на стария Созопол. По този начин сградата се вписва хармонично в заобикалящата я архитектурна среда.

Местоположението на Blu Bay е възлово, тъй като се възприема като подход към крепостната стена и градската порта на антична Аполония. В непосредствена близост до хотела се намират множество сгради и обекти с културни функции.

Архитектурна визия

Фасадите на хотела са облицовани с варовикови облицовъчни плочи и три реда тухли - римска зидария в духа на античното строителство.

В северозападната част на Blu Bay се издига кула с височина 18,00 метра, която е облицована с дъсчена обшивка - характерен елемент от архитектурата на стария град в Созопол. За да се запази духът на старите традиции, дъсчената обшивка се използва и в други части на фасадата, дървени елементи са челните дъски на покривите и перголата над входа.

Сред атрактивните детайли са озелененият покрив и цветарниците по терасите. Парапетите на сградата са изпълнени по детайл от ковано желязо.

Разчупеният силует на хотела представлява сложна композиция от елементи и обеми. Разчленяването на обемите е в духа и мащаба на традиционната застройка на стария град. Разгръщащата се фасада позволява фрагментарни и разнообразни погледи към сградата на хотела и околното й пространство.

Фукционално разпределение

Blu Bay разполага с два хотелски етажа и един частичен в  североизточната част на сградата. Проектирани са 9 единични стаи, 36 двойни стаи, 6 студиа и 2 апартамента с общо 107 легла.

Стаите се отличават с луксозен и стилен дизайн, модерно техническо оборудване и впечатляваща гледка към морето. Висококачествен троен стъклопакет изолира максимално нежелания шум в помещенията.

На партера са разположени ресторант, лоби-бар към фоайето с рецепцията и четири търговски обекти.

На плоския покрив има открит басейн с воден бар. Пространството е решено с богато озеленяване, шезлонги, маси за почивка и релакс.

На подземния етаж се намират СПА център с фитнес и закрит басейн, многофункционална зала за 96 човека, зала за изложби и заседания, малък детски център и паркинг.