СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Корпоративни сгради > КОРПОРАТИВНА СГРАДА "БГ АГРО"

КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

КОРПОРАТИВНА СГРАДА "БГ АГРО"

ИНВЕСТИТОР:

"ГИФТА" АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Планекс ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Др.инж. Илия Алашки

АРХИТЕКТ:

СТАРХ ЕООД ,арх. Светослав Станиславов, интериорен проект- арх. Румяна Кирова

АДРЕС:

Варна
ИНФОРМАЦИЯ

БГ АГРО АД е водеща българска компания, специализирана в производството на едро земеделие, търговия, съхранение, спедиция и транспорт на селскостопанска продукция. Компанията е лидер на пазара и един от най-големите земеделски производители в страната. Растежа на дейността през годините, налагат на компанията да инвестира в корпоративна сграда, отговаряща на успешното ѝ развитие.

Корпоративна сграда на БГ АГРО АД  е ситуирана в ъглов имот на ул. Ген. Колев и ул. Атанас Георгиев в централната част на гр. Варна. Проектирана е изцяло за нуждите на компанията възложител. Концепцията на сградата е да бъде дом на бизнеса, поради което е закодирана възходящата посока на успеха в белите елементи на фасадата, изработени от Krion - иновативен материал, представляващ акрилен камък. Обемно-пространственото решение е резултат от анализ на средата, в която е ситуирана сградата. Структурата от овални и елегантни форми вписва новата сграда в ограниченото от пространство централно градско място и създава запомнящ архитектурен образ. Чистите хоризонтални линии, преминаващи плавно нагоре, са продължение на стълбищното рамо на вертикалната комуникация. Големи двойни стъклопакети от AGS Stopray Vision осигуряват светлинния и звуков комфорт в сградата. Функционално са предвидени два подземни етажа за паркиране и шест надземни, проектирани така, че да изпълнят всички необходими изисквания на компанията собственик. За по-голямо удобство и поради липса на физическо място в имота, подземните паркинги се обслужват от високоскоростен автомобилен асансьор на OTIS. На партерния етаж е предвидено представително фоайе и рецепция, а на следващите пет етажа са ситуирани офисни пространства според нуждите на компанията.

Носещата конструкция е проектирана като монолитна стоманобетонна със скелетно безгредовa схема и само три свободно стоящи вертикални конструктивни елемента. Това решение позволява максимална гъвкавост при организацията на интериорните пространства, в зависимост от текущите нужди на обитаващите. Фундирането е с обща фундаментна плоча с дебелина 100 см. Дебелина на етажните плочи е 25 см с изтъняване до 15 см в зоните на санитарните помещения и терасите, за да се избегне разминаване на нивата в подовете при полагане на финишните настилки. За връхната конструкция са използвани бетон клас C30/37 , C35/45 за подовата конструкция и C30/37 за вертикалните елементи. Армировъчната стомана за сградата е клас B500B.

Сградата е обезпечена технологично и инфраструктурно с интелигентни съвременни решения. Енергоефективността на сградата е постигната чрез най-модерната фасадна система на Schuco FWS CV60 с двоен стъклопакет от висококачествено стъкло AGC Stopray Vision 50Т, 8 мм. Белите фасадни елементи са от Krion - иновативен материал, представляващ акрилен камък, който дава възможност за постигане на сложни триизмерни форми чрез термоформоване. Цялата фасадна обвивка е инсталирана с голяма прецизност от ТАЛ Инженеринг. OTIS е доставчик на асансьорите за пътници и автомобили. Централната климатична инсталация с VRV технология на LG се грижи за отоплението и охлаждането в сградата. BMS система управлява сградните инсталации и позволява мониторинг по всяко време.

 

Площ на УПИ:                                      470 м2

Плътност на застрояване:                  59 %

Коефициент на интензивност:           3.46

Застроена площ:                                 278 м2                

Разгъната застроена площ:          2 270 м2

 

Вдъхновяващ архитектурен образ, с който се олицетворява компанията собственик на сградата.

Сградата е реализирана с иновативни материали и технологии от пазарните лидери в бранша.

Качество и прецизност на изпълнение на иновативни за българския строителен пазар фасадни материали и технологии.