СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ПРОЕКТИ, СВЪРЗАНИ С РАЗВИТИЕТО НА ГРАДОВЕТЕ - ГРАДСКА СРЕДА И КУЛТУРА

АРТ ХОТЕЛ ГАЛЕРИЯ 37

ИНВЕСТИТОР:

ДИГ ИНВЕСТ ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Величка Коларова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ТАНДЕМ ИНВЕСТ ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Маргарита Темелкова - house of Fun studio; АРХПРОЕКТ ООД - колектив с ръководител арх. Галя Кръстева

АДРЕС:

гр. Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

Както предполагам добре знаете, Пловдив е градът избран за  Европейска столица на културата за 2019г. Това съвсем не е случайно и хора, които са го посещавали знаят защо, а тези, които не са, имат добър повод да го направят. Най – старият град в Европа и втори по големина в България след столицата, Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Той е застроен в подножнията на шест тепета и до ден днешен са консервирани и запазени: Античния театър, Римския одеон, Агората (римския форум), Римския стадион и др. Пловдив е средище и нарицателно за изкуство, творци и история. Старинната градска част е разположена на три от тепетата и е мястото, което е събирателно на всички тези характеристики, мястото където човек може да се докосне до историята, където може да разгледа шедьоври на български и чуждестранни художници и склуптори, мястото където може да усети духа и емоцията, която носи града. В този ред на мисли ние искаме да дадем на хората, които идват, минават и се докосват до Пловдив, още една причина - ярка, различна, интересна и запомняща се, причина, която да ги накара да се върнат отново! 
Галерия 37!
Хотел разположен в сърцето на най - голямата забележителност - Архитектурно-исторически резерват “Старинен Пловдив” известен още като Стария град, където история и изкуство изпълват всяка една уличка.  Gallery 37 е позициониран на 20 метра от пленяващия със своята магнетичност и минало “Античен театър” датиращ от I век, на 5 метра от първата българска гимназия “ Жълтото училище “ построена през 1868 г. , с двор и тераса гледаща към храм “ Св. Димитър”, чийто основни са положени преди 800 години и прилепен до къщата музей “ Клианти “ построена в средата на XVIII век. Неповторима локация! Вдъхновени от нея искаме и ще напраим място, на което туристите и ценителите на изкуството да се чувстват така, както на малко места по света биха могли! 
 
Какво представлява хотел Gallery 37?
Това е къща датираща от неокласицизма реставрирана през 2019г., с 11 уютни стаи, всяка от които разполага със своята идентичност, благодарение на единайсетте шедьовъра в оргинал (по една във всяка стая) на най - известните български художници. Дизайнерски направените, арт стаи в духа на Стария град пречупени през призмата на модерното впечатляват с история и уют. Вълшебното съчетание и усещане не спира до тук. Още с влизането в хотела може да видите картини в оригинал, които красят фоайето, стаята за хранене и стълбището. Усещането за галерия се засилва и с това, че освен наличието на 37 платна в къщата, гостите на хотела могат да си закупят платно от специално селектиран каталог. Кокетния двор, създава усещане  за спокойствие, а закуската под звуците на пеещите рано сутрин птици, зарежда по вълшебен начин. Впечатление прави и факта, че самия Румен Жеков – един от най – известните пловдивски художници, оставя своя почерк в изграждането на хотела.  Колоритната фигура на художника взима  дейно участие в цветовото решение на  стаите и хотела, като по този начин засвидетелства автентичността, потапяйки ни в историята пречупена през погледа на съвремието.  Вежливото  обслужване и помощ по всяко едно направление е просто едно допълнение и прекрасен завършек на концепцията, идеята и реализацията на нашият проект! 
Освен страхотната локация спрямо най - големите градски забележителности разположени в непосредствена близост до  хотела, Галерия 37 се намира буквално на 2  минути пеш от пешеходна централна алея, която освен с търговския си характер е известна с висок клас ресторанти и кафенета. На педесет метра от хотела е разположен и страхотния ресторант “Пълдин” известен с традиционната си висококачествена кухня. Близо до хотела е още един емблематичен ресторант-градина “Филипополис” (200м). На 2 км или 5 минути с автомобил от нас се намира Международния Панаир Пловдив, който всяка година е домакин на редица изложения, симпозиуми и др. събития. Хотелът разполага с достъп и възможност за паркиране в сърцевината на Архитектурно-исторически резерват “Старинен Пловдив”, на петнайсетина метра от своя собствен вход. Най - посещаваната архитектурна забележителност - Античния театър е на 15 метра и се вижда от входа и балкона на къщата. През летните месеци театъра се превръща в мястото с най - огромна посещаемост в Пловдив поради културната програма, която включва изнасяне на опери, моноспектакли, концерти и др. Античния театър в Пловдив, ежегодишно е мястото, на което световноизвестни артисти и певци изнасят концерти. Къщата музей “Клианти”, до която сме прилепени е известна със своите впечатляващи стенописи и многоцветни тавани, което е правят също една от силно посещаемите градски дестинации. 
Концепция, архитектура и интериор
Предизвикателствата пред реализирането и на концепцията и на проекта са много. Къщата е в много лошо състояние, което налага цялостното й разрушаване, като се запазват само фасадите. На мястото на съществуващите три етажа, са изградени нови четири, като са запазени първоначалните отвори за  прозорците по фасадите. Етажното пространство е изключително малко, но с находчиви решения в хотелът са разположени по три стаи на етаж , всяка със собствена баня, малка рецепция и зала за закуска. На последния етаж, стаите са с големи бани, които имат и вана , както и малки романтични тераси с невероятна гледка към Стария град и Пловдив.
Единдесетте стаи на хотела са с различен дизайн, вдъхновен от традиционните български къщи от Възраждането и последвалия Неокласически период. Основен акцент в помещенията са специлано изработените за хотела осветителни тела – панели , изработени на базата на оригинални мотиви от старите дървени тавани , осветени с лед светлини. Тапетите в стаите също са поръчкови и за тях отново са интерпретирани различни класически мотиви от нашата история – шевици, печати с лъвове, медальони, корнизи и капители. Баните също имат арт решение , което да подхожда на общата концепция. Вместо цялостна облицовка с плочки, за акцент са използвани рисувани за проекта тапети и принтове върху стъкла. Навсякъде смесителите и необходимата санитария са вградени и оставят вниманието за тапета и поръчковите мебели – нестандартни огледала и елегантен шкаф за мивка с класическа нотка.
Сутеренът е частично вкопан, като има естествено осветление от прозорците на нивото на улицата. В него са разположени две стаи и помещение за закуска. То е разработено така, че да позволява подредба и показване на много картини, подходящо осветени и изложени. Шкафовете за закуска са боядисани в един и същи цвят като стените, за да не привличат излишно внимание и да оставят гостите да се насладят на изкуството.
Малкият двор също е разработен така, че да се използва максимално – обособена е тераса с италианска мека мебел и масички за кафе и закуска. Добавено е и умерено озеленяване, така че да не се скрива гледката към църквата, разположена в съседния двор.
Фасадата е изцяло възстановена, като необоходимите технически елементи като улуци и осветления, са максимално скрити – боядисани в цветовете на фасадата или вградени, за да не накъсват и развалят визията на класическите елементи. Добавено е и ефектно съвременно осветление, което да подчертае орнаментиката. Брандиране и луксозна визия придават и черните сенници, монтирани на прозорците на единия етаж.
В хотела се изпълнени различни модерни функционални системи за сигурност и автоматизация. Смарт управлението с чип карти и бутони, дават усещане за шик и елегантност, което прави престоя на гостите наистина запомнящ се.
Основната задача пред проектаните бе хотелът да има собствен характер и уникалност. Да създава интерес, да вълнува и провокира клиентите от гости да станат ценители на изкуството. А на всеки ценител, да доставя удоволствие и наслада от допира с различни майстори и тяхното творчество. „Скитникът“ на неповторимия Павел Койчев гостоприемнно посреща и изпраща по уникален и  неповторим начин  всеки един посетител.
Хотелът е част от световоизвестната верига  BEST WESTERN. Той попада в най-високия й бранд  PREMIER COLLECTION за бутикови хотели, като е одобрен по изключение, още преди отварянето си. Статутът  по нашите стандарти е за категоризация „ Хотел Резиденс пет звезди“. 
 
Галерия 37 е продукт с уникална и неповторима концепция без еквивалент в България. Това е проект за ценители и хора, които намират чар и удовлетворение в изкуството! Имаме амбицията и огромното желание да покажем на света защо Пловдив е Европейската столица на културата за 2019г. 
Ние създаваме изкуство, защото ние сме изкуство - Gallery 37- Art Hotel Plovdiv!
 

ПРИЛОЖЕНИЯ: