СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Хотели и ваканционни комплекси > КАТЕГОРИЯ ГРАДСКИ ХОТЕЛИ: HYATT REGENCY SOFIA

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

КАТЕГОРИЯ ГРАДСКИ ХОТЕЛИ: HYATT REGENCY SOFIA

ИНВЕСТИТОР:

Тера Тур Сервиз ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Проект мениджмънт: Джи Пи Груп АД

КОНСТРУКТОР:

инж.Маньо Манев

АРХИТЕКТ:

Вамос, арх.Деян Дечев и арх.Николай Симеонов

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

 
ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СГРАДАТА
 
Hyatt Regency Sofia е мултифункционален комплекс с основно предназначение на градски бизнес хотел, категория пет звезди. Сградата въплъщава в себе си и отговаря напълно на всички съвременни световни стандарти за качество и безопасност, характерни за бранда Hyatt. Концепцията е създаване на преливащи пространства, осигуряващи едновременно висококачествени условия за отдих, работа, срещи, конференции, хранене и забавления на гостите. Изградени са 183 хотелски стаи и апартаменти; бална зала с площ 550 кв.м и възможност за разделяне на по-малки пространства; конферентни и заседателни зали с различни размери и функционална гъвкавост; СПА център с вътрешен басейн, термална зона и масажни кабинети; основен ресторант за гости и външни посетители; Regency club и Loft за преференциални клиенти и скай бар с тераса с 360 градусова панорама. Подземните паркинги за 140 автомобили успешно обслужват комплекса, чиято обща застроена площ е 28 360.37 кв.м (РЗП = 17 560.25 кв.м). Всичко това е умело вписано в емблематичен градски ансамбъл в централната част на София чрез комбиниране на характерните за мястото традиции с иновативните решения, характеризиращи бизнес средата.
 
АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ
 
Сградата представлява част от градоустройствената рамка на архитектурния ансамбъл около паметника на Васил Левски. Поради това фасадните й плоскости към кръговото кръстовище и двата булеварда следват както концентричните очертания, така и архитектурната стилистика на сградите наоколо. Целият обем на хотела е условно разделен на две големи части, разпределени по осемте надземни и трите подземни нива: зона с обществено-обслужващи функции, заемаща партера и мецанина, трите подземни нива и етаж 7 и зона „хотелски стаи и апартаменти”, намиращи се на етажи 1 – 6. Местоположението на сградата и най-вече неправилната форма на имота обуславят сложността при обемно – функционалното изграждане на пространствата. Поради това изпълнението на заданието и високите стандарти на веригата са най-големите преизвикателства пред проектантите и строителите. 
Партерът е с приемна и представителна функция. Тук се извършват регистрация, пристигане и заминаване на гостите, свободно време, срещи, работа, релакс. В центъра на композицията е централното фоайе, а залата на ресторанта е разположена по продължение на югоизточната дъга на площад „Васил Левски”. Така е осигурена директна визуална връзка между уличното пространство и интериора на заведението. Центърът за събития (Event center) се намира в южната част на сградата и заема две нива – партер и етаж -1. Той се състои от няколко конферентни и заседателни помещения с различен капацитет и възможности за преконфигуриране и основната бална зала със специално подбрана пропорция, позволяваща разделянето й на три еднакви по-малки пространства.
Мецанинът приютява Regency club, запазената марка на бранда Hyatt Regency, и СПА центъра, а панорамният бар и лофта са разположени на последния етаж.
Интерорният дизайн, дело на английското студио Seed на идейна фаза и доразработен от Вамос в работна фаза, следва неотлъчно съвременните световни тенденции за такъв тип сгради, но същевременно и интегрира традиционни местни елементи, вдъхновени от историческия дух на площада и близко разположената ботаническа градина. 
 
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ
 
В строителството на сградата са приложени както традиционни и изпитани методи, така и иновативни технологични решения. 
Носещата конструкция на сградата е монолитна, стоманобетонна, скелетна. Състои се от вертикални носещи елементи – колони и СтБ ядра (сеизмични шайби) и хоризонтални елементи – етажни плочи, греди и гредостени.
Фасадните стени се състоят от плътни и остъклени повърхнини. И двете изпълняват както всички технически изисквания на Възложителя, хотелската верига Hyatt, топлотехническите норми, акустичния доклад, така и необходимите естетико – функционални характеристики. Структурата на плътните стени отвътре – навън е:
- предстенна обшивка с обща дебелина 7.5 см по системен детайл на Rigips, състояща се от метална носеща конструкция и два пласта обикновен гипскартон;
- тухлен зид с дебелина 25 см от керамични тухли с кухини – Wienerberger;
- топлоизолационен пласт, монтиран върху тухлената зидария и между металните профили на носещата конструкция на каменните плочи. Състои се от каширана минерална вата Rockwool с дебелина минимум 12 см и обемно тегло 130 кг / м3;
- окачена фасадна система, състояща се от метална носеща конструкция и каменни варовикови и гранитни плочи – сух монтаж.
Остъкляването е по системен детайл на Schueco с профили с прекъснат термомост и скрито отваряемо крило. Стъклопакетът е троен с максимален коефициент на топлопреминаване 0.7 W / Km2, състоящ се от предно тонирано стъкло и две к - нискоемисионни стъкла отвътре. Предвиден е максимален процент на отваряемост на крилата, светлопропускливост 60 % и общ коефициент на топлопреминаване на едно пано – 1.2 W / Km2.
Вътрешните стени в подземните нива на сградата представляват тухлени зидове с дебелини 25 см и 12 см и предстенни обшивки по системни детайли на Rigips от обикновен или влагоустойчив гипскартон, в зависимост от спецификата на помещенията. Вътрешните стени по надземните етажи се изпълняват по система за сухо строителство на Rigips при спазване на конкретни акустични изисквания (55 ± 2 dB). 
Масовият детайл на подовете в помещенията по етажи изпълнява всички акустични изисквания. Той се състои от акустична мембрана, положена върху СтБ етажна плоча. Върху нея се изпълнява армирана циментова изравнителна замазка с фибри, на места в която се вгражда подово отопление, и настилка според интериорния проект с предвидени делатационни фуги.
За изпълнение на гладките окачените тавани се използват системните детайли на Rigips, включващи носеща конструкция от метални елементи и гладък гипскартон.
Сред приложените системи и инсталации, които превръщат сградата в съвременен организъм, отговарящ на най-високите стандарти, са:
- Пълна сградна автоматизация за управление на микроклимат, осветление, аудио – видео, пожаробезопасност и др.
- DALI система за управление на осветлението в общите части, осиуряваща разнообразие на сценариите
- Пожароизвестяване и автоматично пожарогасене
- Контрол на достъп и сигурност
 
ОТЛИЧИТЕЛНИ, КЛЮЧОВИ КАЧЕСТВА НА СГРАДАТА
 
1.  Сложна и разнообразна функция, вместена в малък по площ и градоустройствено ограничен обем.
2. Изпълнени световни стандарти на хотелската верига за качество и безопасност на средата.
3. Въпреки ограниченията, в сградата са интегрирани най-съвременни технологии за висококачествена среда на обитаване, енергоефективност, автоматизация и контрол на системите.