СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

ХОТЕЛ "БЕЛЧИНСКИ ИЗВОР"

ИНВЕСТИТОР:

Белчин Парк ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Мая Мишева

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Главболгарстрой АД

АРХИТЕКТ:

Георгиев Дизайн Студио ЕООД , арх. Чавдар Георгиев

АДРЕС:

гр. Самоков
ИНФОРМАЦИЯ

На 50 км от столицата и едва на 15 мин. от к.к. Боровец, сгушен между планините Рила и Верила, Витоша и Плана се намира новият бутиков СПА Хотел „Белчински Извор“. 
Той е разположен на територия от 80 дка в приказната атмосфера сред множество гори, поляни и невероятни гледки към планинските върхове. Изгрждането му е вторият финален етап от комплекс разполагащ още с 4 луксозни вили, еко селище с 10 уникални по рода си къщи за гости, спа център с минерална вода, ресторант, летен бар, собствен парк със спортни игрища и детски площадки.
СПА Хотел „Белчински Извор“ е резултат от стремежа да се сътвори оазис, където хората да отдъхнат и релаксират, стремеж да се запълни отдавна отворилата се пропаст между градския човек и природата,  и не на последно място умело да съчетае две привидни крайности – модерен лукс и завръщане към традициите и корените ни  и да покаже нагледно как те могат да съществуват едновременно, и то в пълна хармония.
Интерорните решения в комплекса са изцяло подчинени на доминиращата видима дървена покривна конструкция на сградата.В изграждането на вътрешните пространства се преплитат уменията на старите местни майстори и технологичният напредък на съвремието. Изчистените линии и строгата функционалност на пространствата се балансират с топлите дървени обшивки, приглушеното индиректно осветление, нежните шевици финно вплетени в текстурата на  стените и естествено тъканите текстили. Масивните дъбови плотове и грубите каменни облицовки придават тежест в интериора, а декоративните пана от плет създават усещане за лекота и навяват спомени по отминали времена.
Интериорът е потънал в зеленина, каскадно падаща от множеството кашпи, а мащабните вертикални градини са основнен акцент допринасящ за еко концепцията на комплекса.
Естествените материали щедро използвани в целия комплекс са устойчиви във времето, имат уникално излъчване и подбрани правилно дават незабравим облик и стойност в интериора.
 Сградата на хотела хармонира с вече изградените, като е  долепена от запад до същестуваща сграда с ресторант, СПА център и басейн. Достъпът до сградата се осъществява от север, където е разположен паркинг за клиенти. Входът на сградата води до фоайе с рецепция, от което се осъществява достъп до 2 асансьора и стълба, водещи към горните нива, на които са разположени хотелски стаи, студиа и апартаменти. От фоайето посредством коридор са достъпни лоби бар, тоалетни за посетители, техническо помещение, перално помещение, санитарно-битови помещения за персонала, кухня, зала за закуски и шест хотелски стаи, вкл. една за хора в неравностойно положение. На всеки етаж има камериерски офис с асансьор за стопански нужди, а на първо ниво е разположено перално помещение. Осигурена е връзка от лоби бара към СПА зоната разположена в същестуващата сграда. Осигурен е втори евакуационен изход чрез стълбищна клетка в западната част на сградата, водеща към двора. Хотелските стаи и апартаменти са разположени двустранно по коридор и имат изложение север/юг. На 2-ри и 3-ти етаж има по 2 студиа. На четвърто ниво са разположени апартаменти. Непосредствено до стълбищната клетка на 2-ро ниво е разположен фитнесът. Капацитетът на хотела е 98 легла, разпределени в 40 двойни стаи и 8 апартамента.
Ограждащите стени са изпълнени от керамични блокове с кухини с дебелина на зида 25 см. Изпънена е топлоизолационна система от EPS с дебелина 10 см. по външни стени и еркери с покритие от минерална мазилка със зърнеста структура, вентилируема дъсчена обшивка и облицовка от оформени каменни плочи. Вътрешните преградни стени са изпълнени от керамични блокове с кухини с дебелина на зида 12 см и 25 см. Инсталационните шахти са изпълнени от едностранен двуслоен гипсокартон върху конструкция от профили 5 см и обща дебелина от 7,5 см. Изпълнена е топлоизолация от минерална вата върху последната Стб плоча. Покривното покритие е от керамични керемиди. Дограмата е изпълнена от PVC профили със стъклопакет. Едно от крилата на прозорците във всяка стая е с двуосово отваряне, а балконските врати са с едноосово отваряне. Вътрешните апартаментни врати са от ламинирани MDF плоскости. На спалните са монтирани плътни врати, а на дневните остъклени. В баните и тоалетните са монтирани алуминиеви врати. Входните врати са блиндирани с пожароустойчивост EI ЗОмин.
Конструкцията на сградата е смесена, основно скелетно-безгредова, като в отделни участъци е скелетно-гредова. Плочите са с дебелина от 20см, като тази на кота -0,12 е 15см. За поемане на сеизмичните сили са изпълнени стоманобетонни шайби в двете взаимноперпендикулярни направления на сградата. По контура и във вътрешността на сградата са изпълнени надосновни стоманобетонни стени с дебелина 25см. Фундирането е извършено върху ивични основи с различна широчина обединени в някои участъци във фундаментни плочи с височина 50см. Всички зидове са неносещи. Покривните конструкции са дървени, многоскатни, стоящи върху Стб плочи. Покритието е от керамични керемиди.