СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

ПК 26

ИНВЕСТИТОР:

Ди Ем Ай Инвестмънт ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Марвик Билд ООД

АРХИТЕКТ:

СТАРХ ЕООД, арх. Светослав Станиславов

АДРЕС:

гр. Варна
ИНФОРМАЦИЯ

ПК 26
 
„ПK26“ е сграда със смесена функция, разположена в централната част на Варна на ул. „Парижка комуна“. В основата на инвестиционната програма е заложен балансът между бюджет, естетика и функция за изграждането на една модерна сграда. Разгърната застроена площ e 4 246 кв.м, поместени в парцел от 462 кв.м.
 
Кварталът е застроен от предимно морално и физически остарели еднофамилни сгради без естетическа и архитектурна стойност. На практика това е първата сграда от новостроящите се според предвижданията на ОУП, което позволява създаването на стилна сграда с характерен минималистичен силует. Богата околна зеленина и уличната мрежа в района допълнително подчертават тази линия, като визуално се допълват с лаконичната игра на отвори и плът по фасадите. 
 
Сградата е на девет надземни етажа и два подземни паркинг етажа. Първите четири нива са предвидени за обществена функция, следващите четири етажа – за жилища, а последният е предвиден за офис. От последните етажи се открива панорамна гледка към центъра на града и Черно море. Два подземни етажа обезпечават сградата с  необходимите паркоместа, като вертикалната комуникация е посредством автомобилен асансьор.
Обемното решение следва правилните геометрични форми на плана, динамика е постигната чрез разместване на лоджии и прозорци по цялата фасада. Модерното и изчистено излъчване е подчертано чрез четири материала: бяла мазилка, клинкер, стъкло и алуминий.
 
Терен: 462 кв. м
Плътност на застрояване: 78%
Коефициент на интензивност: 7.26
Застроена площ: 362 кв. м
Разгъната застроена площ: 4 246 кв. м
 
Носещата конструкция е проектирана като монолитна стоманобетонна с комбинирана гредово-безгредова схема, съгласно най-съвременните единни европейски строителни нормативи Eврокод. При реализирането на сградата са използвани съвременни технологии и материали:
 
Wienerberger  Porotherm n+f - Многокамерни керамични тухли
Knauf - Гипсокартон и шумоизолационна вата по система 
Schindler Electric - Ел. инсталация  
Saint Gobain Planitherm xn  - Стъкло и стъклопакети
Weber - Топлоизолационна фасадна система
Viva tbo70 - Aлуминиева дограма
Techpro & co, hydraulic 4 000 - Автомобилен асансьор
King Klinker industrial revolution - Фасаден клинкер
Knauf- Гипсова мазилка mp75 sl
Sika – Хидроизолация - PVC мембрана
 
 
Подобрява качеството на средата чрез привнасяне на съвременна естетика.
Постигната е оригинална архитектурна визия при ограничен инвестиционен бюджет.
Прецизно изпълнение с отношение към детайлите и вложените материали.

ПРИЛОЖЕНИЯ: