СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни комплекси от многофамилни сгради > GARITAGE PARK, ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

GARITAGE PARK, ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

ИНВЕСТИТОР:

София Парк АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Oбединение ДЖИ ПИ БИЛД

КОНСТРУКТОР:

Бета Консулт - инж. Колчаков

АРХИТЕКТ:

“Стивън Джордж Интернешънъл” – София, България

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС „GARITAGE PARK“
 
 
Инвеститор: София Парк АД
Изпълнител: Обединение „Джи Пи Билд“
Архитект: Stephen George International
Конструктор: Бета Консулт - инж. Колчаков
Адрес: София 1766, ул. Бяла Река №12
Фотограф: Александър Тодоров
 
Инвестиционни характеристики на сградите 
 
Garitage Park е единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен e върху площ от 167 000 м2, от които 90 000 м2 паркова среда. Проектът се реализира поетапно, като в напълно завършен вид ще включва 95 000 м2 офиси, 60 000 м2 жилища, основно училище за 500 деца, 4500 парко-места, 3500 м2 спортен център с басейн, детски и спортни площадки, спортна зала и редица търговски площи. 
Garitage Park се намира в район с директен достъп от Околовръстен път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, което осигурява бързо и удобно придвижване до почти всички части на столицата. В непосредствена близост до комплекса е осигурен автобусен транспорт и метро. С цел повишаване на удобството, бяха осъществени редица инфраструктурни подобрения, като разширяване на локалата на Околовръстен път и ул. Рачо Петков Казанджията с две платна, както и построяването на кръгово движение. 
Жилищният комплекс Garitage Park включва 134 жилищни единици с квадратура от 95 м2 до 210 м2, разположени в 40 редови къщи и 16 ниски апартаментни блока с обща разгъната застроена площ 25 000 м2. 
В Garitage Park основният фокус са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват част от свободното си време в комплекса.  Затова и цялата концепция е насочена към създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват уютно и комфортно – с две думи „на място“. 
С цел надграждане на съществуващата среда и осигуряване на максимално разнообразие от удобства за жителите и посетителите е завършена голяма част от предвидения парк и вече функционират множество търговски обекти - супермаркет, спортен център с полу-олимпийски басейн, спортна зала, ресторанти, кафенета, аптека, автомивка, химическо чистене, цветарски магазин. 
Осигурено е професионално управление и поддръжка от висококвалифицирани специалисти - 24-часова охрана и видеонаблюдение, почистване, сметоизвозване, поддръжка на общи части и зелени площи, както и гаранционна поддръжка.
Съществена част от концепцията на комплекса Garitage Park е устойчивостта във всичките й аспекти. Garitage Park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост. В допълнение жилищните сгради получиха сертификат с оценка много добър (BREEAM Very Good) по стандарта за ново строителство BREEAM NC 2013.
 
Архитектурен дизайн и функционалност  
 
Устройственото планиране е успешно, когато придава устойчив комфорт на обитаване в създадените пространства. Този принцип е и основа при проектирането на жилищна част от комплекса Garitage Park. Специфично тук е, че жилищните сгради са разположени в чисти посоки север – юг, изток-запад, с максимално използване предимствата на всяка от посоките в проектираните разпределения. В допълнение на това жилищният комплекс целенасочено е разположен на юг от офисните сгради, които заедно с парка играят ролята на естествен буфер (звукова и прахова бариера) между натоварената пътна артерия и тихата жилищна среда.
Основният елемент на комплекса е парковата среда, в която са изградени сградите, тя е неразделна част от визията на комплекса и основно предимство. В пространството между сградите е предвидено богато озеленяване, места за разходка и почивка, две детски площадки за различни възрастови групи, спортни съоръжения и зона барбекю. 
Формообразуването на жилищните сгради е следствие от обемно-пространственото изследване на проектираната зона, от гледна точка на човешкото възприятие в реална градоустройствена среда. При фасадните решения е търсено създаването на допълнителна дълбочина посредством различни архитектурни слоеве от ритъм, растер, материали и цветове. Използваната вентилируема фасада от керамични плочи, насочва възприятието към основния обем на сградата, чрез цветовия контраст се дефинира релативен вторичен обем, като по този начин сградата се олекотява. Използваната фасадна керамика в топли гами създават един хармоничен цветови ансамбъл, контрастиращ на естествения планински пейзаж. 
Апартаментните блокове са проектирани като двуетажни, триетажни и четириетажни сгради с прилежащо терасовидно ниво. Апартаментите, които се предлагат за три-, четири- и пет стайни. На типови нива са заложени дву- и три спални апартаменти, с осигурени просторни тераси. В приземните нива са предвидени към апартаментите прилежащи външни тераси- дворове от север и от юг. На терасовидните нива са разположени луксозни апартаменти с четири или пет стаи, с директен достъп на асансьора в жилището. На тези нива са заложени обширни тераси с гледка във всички посоки.  Към всяка жилищна единица има предвидени две паркоместа в подземно ниво. На допълнително подземно ниво са осигурени големи складови помещения към всеки от апартаментите. 
Еднофамилните къщи са триетажни с три и четири спални. Разпределението е класическо, с разположена дневна и кухня  на първо ниво, спални помещения на ниво 2 и родителска стая на ниво 3. Към всяка жилищна единица е заложена прилежаща дворна площ от юг и комуникационна зона от север. Сградите са решени като редови, с осигурени общи подземни нива – паркинг за два автомобила и складови помещения. Къщите са подредени симетрично, разделени в двойки, като къщи близнаци, с общ достъп от терена до подземно ниво, чрез външна покрита стълба. Идеята е да има по-малко загуба на енергия за отопление на външни и подземни части, както и ясно разделяне на собствеността и осигуряване сигурността на един дом. 
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
 
Комплексът е проектиран със самостоятелно осигуряване на необходимата топлинна и студова енергия. Сградите са обединени в няколко технически ОВК групи, осигуряващи нуждите на живущите. За отопление, охлаждане и топла вода са предвидени термопомпени системи, резервирани от природен газ, а слънчевата енергия се акумулира и приоритетно се използва за подгряване на водата. В жилищните сгради, на паркинг нивото, инсталацията е изчислена за захранване на електроавтомобили. 
Фасадите са окачени и вентилируеми, с предвидена висококачествена дограма и задължителна слънцезащита. Жилищните единици и сградната обвивка са изцяло ориентирани към пестене на енергия и приомите за пасивна къща, като са следвани всички добри практики на стандарта BREEAM.
Конструктивното решение на жилищните сгради е базирано на ортогонален модулен стоманобетонен скелет, което допринася за оптимизиране на строителните процеси и ефективност при изпълнението. Предвидените покривни соларни панели и автоматизирани системи намаляват разходите и акумулират зелена енергия за битови нужди. Устойчиви архитектурни детайли са използвани за постигане на високи нива на шумоизолиране на всяко едно жилище  - шумоизолационни мембрани между етажните плочи, допълнителна изолация между всеки апартамент и общите части, предстенни обшивки около всички комуникационни ядра на асансьорните шахти, троен стъклопакет и вентилируеми фасадни системи.  Жилищата предоставят достъпния лукс необходим за хората търсещи качество и стойност на обитаването.
 
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена  - избройте три ключови качества, на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
 
- Устойчива - използваните устойчиви материали и архитектурни похвати, които категоризират сградите като добър пример за енергоефективна архитектура. 
- Интегрирана - обемно-пространственото ѝ решение е хармонично интегрирано в градоустройствения контекст на комплекса и заобикалящите ги основни пътнотранспортни връзки и сгради . 
- Естетика – използване на пропорции съобразени с човешкия мащаб, естествени материали и хармонично обемно-пространствено решение.