СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

КОМПЛЕКС БОЯНА

ИНВЕСТИТОР:

Контракт Сити

КОНСТРУКТОР:

инж.Емилиян Христов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Контракт Сити

АРХИТЕКТ:

Италстиле, арх.Замфир Хаджийски и арх.Симеон Симеонов

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СГРАДАТА И ПРИНОС КЪМ ОБЩЕСТВОТО И ГРАДСКАТА СРЕДА (1926 ЗНАКА)
Инвестиционната програма на комплекс „Бояна“ е позиционирана във високия пазарен сегмент, с цел да осигури на живущите висок комфорт на обитаване в модерна и богато озеленена градска среда. Комплексът се намира в подножието на „Витоша“ планина, местност „Гърдова глава“, на ъгъла на ул. „Карамфил“ и ул. „Майска роза“. Състои се от три сгради, ситуирани в един имот, с изградени общо 22 броя луксозни апартамента. Повечето от тях са четиристайни, като към партерите има обособени собствени дворове. Изпълнени са и 22 броя подземни гаражи, разположени на две нива, за 30 броя автомобили. 
Предимствата на комплекса са: 
отлична локация;
отдалеченост от динамичното ежедневие в големия град, водещо до шум, голям пътникопоток, интензивно автомобилно движение, замърсен въздух;
бърз достъп до важни пътни артерии – бул. „Пушкин“, бул. „България“, Околовръстен път, както и до изградения в района голям супермаркет;
близост на планината, предоставяща възможност за директна наслада към  величествената ѝ красота, спокойствие и чист въздух. 
Рационалното разполагане на трите сгради позволи да се обособят подземен паркинг, озеленено дворно пространство, зони за отдих и игра на деца. Изградена е детска площадка за най – малките обитатели на комплекса. 
Реализацията, използваните материали, дизайна, формата и обемите на сградите допринасят за уникалния характер на комплекса.
Показатели:
Площ на имота – 2902м2
РЗП – 2902м2
Бруто РЗП – 4725м2
С цел отвеждане на отпадните води и част от дъждовните, по възлагане на Столична Община, се изгради уличен канал с дължина 190м, в който в бъдеще ще могат да се заустят и имоти, граничещи на трасето на канала. Напълно реновирани са и ул. „Майска роза“, ул. „Карамфил“ и прилежащите им тротоари в зоната на имота. 
Фирмата инвеститор „Контракт Сити“ ООД, финансира и изпълни цялостна реконструкция на детска площадка в близост до комплекса, по задание на Столична Община, район Витоша.
АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ (1448 ЗНАКА)
Обемно-пространственото решение на комплекс „Бояна“ е със семпли и елегантни форми, чиято идея е да не се натрапват и да не отместват акцента от планината и природата, а напротив: да са в хармония и да се допълват. Фасадите са в една равнина и материалите по тях са сведени до минимум, като са използвани стъкло, алуминий и HPL панели на Fundermax King Cross и Satellite. Независимо, че сградите са нискоетажни, са използвани хоризонтални ивици, посредством които оптически обемите са понижени.
Ситуационното решение е изцяло съобразено със стръмния терен на имота. Сградите са разположени терасовидно по наклона, започвайки с двете четириетажни в долната и средна части и в най високата точка на имота е сградата на три етажа. 
Средата е достъпна за хора в неравностойно положение и майки с деца. От подземните гаражи има осигурен достъп до всяка една сграда, посредством стълбище и асансьор. 
Общото дворно пространство, обособено от трите жилищни сгради, е максимално озеленено и остава силно свързано с околната среда . То се явява център за социализация на обитателите на комплекса, създавайки им условия  за срещи, разговори, игра, почивка.
Всяка една от сградите има просторно фоайе и общо помещение със санитарен възел.
В комплекса са предвидени общо десет четиристайни, десет тристайни, два двустайни апартамента.
Два от четиристайните са на последен етаж в сгради С1 и С2, които разполагат с просторни тераси и изключителна гледка към планината.
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ (1520 ЗНАКА)
Комплексът от сгради е реализиран с използване на стоманобетонна монолитна конструктивна система – за подземния гараж е гредова, докато за сградите в безгредова.
Ограждащите стени са вентилируеми на послоен монтаж – керамичен блок WIENERBERGER POROTERM 38 N+F COMFORT, допълнителна топлоизолация от минерална вата (5cm), въздушна междина и фасаден панел от HPL. Използваното решение осигурява по-високтоплинен комфорт на обитателите и намалява експлоатационните разходи за отопление и климатизация.
Отоплението на всяка жилищна единица е решено с локална инсталация. За всяко помещение е предвидена съвременна система с водно подово лъчисто отопление, което се захранва от самостоятелен газов котел, осигуряващ и топлата вода за битови нужди. Намалената конвективна подвижност на въздуха, вследствие на ниските повърхностни температури на излъчващите повърхности, води до максимален комфорт в помещенията. 
Под сутеренното ниво на една от сградите е изграден резервоар с обем 400 m3, в който се събира дъждовна вода. Благодарение на изградена автоматизирана поливна система, тя се използва за поливане на растителността в комплекса.
Комплексът разполага със самостоятелен трафопост, който е ситуиран с достъп от улицата, за по-лесното обслужване и отчитане от експлоатационното дружество.
Има изграден контрол на достъпа и съвременна система за видеонаблюдение. 
Изпълнено е декоративно фасадно LED осветление, което както и дворното се управлява с фотоклетка. Осветлението на общите части е реализирано с датчици за движение.