СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ ОТ МНОГОФАМИЛНИ СГРАДИ

СИМЕОНОВО 145

ИНВЕСТИТОР:

„АКМИ“ ЕООД

КОНСТРУКТОР:

„Aвега инженеринг“ ЕООД, инж. Веселин Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

„АКМИ“ ЕООД

АРХИТЕКТ:

Е-АРХ Студио ООД, арх. Мартин Христов

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Описание на комплекса
СИМЕОНОВО 145 – ПОКРИВА КАТО ПЕТА ФАСАДА 
Ключови предимства: 
1/ Архитектурният стил и начина на завършване на покрива и фасадата са високо оценени от швейцарския концерн Swisspearl (производител и доставчик на фасадните фиброциментови плоскости), като спечелва международно признание и влиза в каталога на фирмата, който акцентира върху най-добрите проекти в световен мащаб. 
2/ При строителството на комплекса са използвани най-висок клас сертифицирани строителни материали, които отговарят на международните стандарти за енергийна ефективност и дълговечност. Отопление / охлаждане чрез термопомпи въздух-вода и подово отопление. 
3/ Озеленяването в комплекса надхвърля многократно изискванията по градоустройствени показатели. Има организиран общ двор и среда за социални контакти между живущите. Концепцията е реализирана чрез стъпаловидна жилищна сграда, включваща просторни четиристайни апартаменти. Всеки от партерните апартаменти разполага с двор за собствено ползване с площи между 48 и 460 м2, като разположението им е подбрано така, че да бъдат максимално слънчеви.
 
4/ Комплексът предлага перфектния дом, в близост до Витоша планина, източник на чист въздух и прекрасни гледки, до който се стига посредством бърз и лесен достъп през големи булеварди като бул. „Симеоновско шосе“, бул. „Черни Връх“ и Околовръстен път, и е в непосредствена близост до автобусна спирка, общински и частни детски градини, училища и болници. 
 
5/ Сградите са в процес на сертифициране по BREEAM.
 
Кратко описание: 
СИМЕОНОВО 145 има несравними предимства, съчетавайки зеленото спокойствие на елитните квартали от полите на Витоша с близостта до всичко необходимо. 
Съвременните и компактни сгради хармонично се сливат със заобикалящата среда, от където се откриват красиви гледки към Витоша планина, вътрешното парково пространство и София.  Енерго-ефективни технологии и материали превръщат комплекса в малък архитектурен шедьовър. Основен акцент на сградите е покрива като 5-та фасада. Тази иновативна фасадна гарантира ефективно предпазване на цялата сграда за десетилетия. 
Архитектурният стил на комплекса е в хармония с цялостната концепция за спокойствие, сигурност, здравословен живот и устойчивост. Апартаментите са функционално разпределени, осветени от дневна светлина, с топлинен комфорт и шумоизолация. Комплексът се състои от две свободностоящи сгради с общ подземен етаж, където са организирани паркоместата за апартаментите. В надземните етажи са разположени жилищата, като зоните между тях върху покрива на подземния гараж са озеленени дворове с висока растителност и с директен достъп. Локацията, инфраструктурата и достъпа са ключов елемент при избор на удобен градски живот
РЗП: 2 880 кв.м. 
Брой апартаменти: 13
Брой паркоместа: 23 
Срок на строителство: 16 месеца (август 2018 – март 2020). 
Конструкция: Конструкцията на сградите е монолитна стоманобетонна безгредова с греди по контура, изпълнена от бетон с клас по якост на натиск: С25/30 за всички конструктивни елементи. Основите са оразмерени и конструирани като ивични основи, като фундирането се извършва на едно ниво. Взети са мерки за уеднаквяването на товарите с цел минимализиране на разликите в сляганията. Конструктивния проект е изготвен по системата на Еврокодове БДС EN 1990:2003 и съответните му под наредби.
Стени: Външните ограждащи и вътрешните преградни стени са от тухлена зидария, изпълнена с керамични тухли на фирма WIENERBERGER . Външните стени на първите две нива се изпълняват от тухли с дебелина 38см., което дава неповторим температурен комфорт и благоприятства нивата на влажност в помещенията да са оптимално здравословни.  
Покрив: Послойният монтаж на покривната система е със следната последователност: върху стоманобетонната покривна плоча се монтира покривен полиуретанов панел с дебелина 120 мм., който заедно с окомплектовката си и скрития улук осигурява водоплътност на покрива. По ребрата на панела се монтират алуминиеви профили, които от своя страна служат за закрепване на специалните покривни фиброцоментови плоскости  Swisspearl. Качествата на тези плоскости, са абсолютно неоспорими  – натурална структура, прекрасно съчетаваща се с изчистеният облик на фасадата, висок клас на негоримост A2-s1, d0 – негорими, пълна устойчивост на замръзване, напълно рециклируеми. Отводняването се изпълнява от скрити във фиброцимента алуминиеви улуци изпълнени от 2мм. ламарина заустени във вътрешни PVC тръби.
Покривно остъкляване: За постигане на комфортен простор във височина, част от покривите на двата мезонетни апартамента се изпълняват с Окачена фасада на фирма Alukönigstahl, система Schüco FWS50, в цвят по RAL 7016 със стъклопакет на покрива 6 мм 4 сезона + бяло 4 мм + нискоемисиен триплекс.
Фасадни облицовки: Върху измазаните с вароциментова мазилка стени се полагат клинкерни плочи, произведени в Германия (Celina Klinker). Използва се специално „трасово“ лепило и фуга. Фиброциментови плоскости Swisspearl  окачени на конструкция за окачени фасади, като под тях се изпълнява изолация от 10 см. експандиран полистирол покрит с воал от паромембрана.
Външна дограма: Алуминиева дограма на фирма Alukönigstahl система Schüco AWS 70, в цвят по RAL 7016. Стъклопакет 4мм 4сезона + 4 мм бяло + 4 мм нискоемисийно стъкло. 
Звукоизолация: Модерна технология се прилага при изпълнение на защита от ударен шум. Под замазката, в стаите на апартаментите се полага високотехнологична топло- и звукоизолационна подложка от XPS. Между стените на апартаментите е поставена звукоизолация.
ОВиК: Всеки апартамент е оборудван с индивидуална система изградена от следните компоненти:
Термопомпа въздух – вода „Panasonic”, произведена в Япония
Апартаментно колекторно табло което се монтира на достъпно и лесно за обслужване място в апартамента. От него може да се изолира поотделно всяко от отоплителните тела при ревизия или повреда, без за това да е необходимо да се изпразва цялата отоплителна инсталация на жилището. Състои се от колекторни разпределители и кранове за локално спиране подаването на отделните отоплителни точки, както и на цялото жилище.
Тръбна разводка за подово отопление на немският лидер “Oventrop” в коридори, кухни, дневни и бани.
Асансьори: Доставена и монтирана пътническа асансьорна уредба на THYSSENKRUPP, модел Synergy 100. Асансьорната уредба осигурява най-висока енергийна-ефективност, водещ в индустрията комфорт на возене и дизайн.