СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

GARITAGE PARK, ОФИС СГРАДИ 1 И 2

ИНВЕСТИТОР:

София Парк АД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Oбединение ДЖИ ПИ БИЛД

КОНСТРУКТОР:

БИАС-М, Маньо Манев

АРХИТЕКТ:

Стивън Джордж Интернешънъл – София, България

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

ОФИС СГРАДА 1 и ОФИС СГРАДА 2 в „GARITAGE PARK“
 
 
Инвеститор: София Парк АД
Изпълнител: Обединение „Джи Пи Билд“
Архитект: Stephen George International
Конструктор: БИАС-М, Маньо Манев
Адрес: София 1766, ул. Донка Ушлинова №2
 
Инвестиционни характеристики на сградите 
 
Офис сгради 1 и 2 са част от първия етап от развитието на Garitage Park, единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офиси, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечения. Разположен e върху площ от 167 000 м2, от които 90 000 м2 паркова среда. Проектът се реализира поетапно, като в напълно завършен вид ще включва 95 000 м2 офиси, 60 000 м2 жилища, основно училище за 500 деца, 4500 парко-места, 3500 м2 спортен център с басейн, детски и спортни площадки, спортна зала и редица търговски площи.
В Garitage Park основният фокус са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват част от свободното си време в комплекса.  Затова и цялата концепция е насочена към създаване на среда, която предразполага всички ползватели и посетители да се чувстват уютно и комфортно – с две думи „на място“. 
Офис Сгради 1 и 2 на Garitage Park се намират в район с директен достъп от Околовръстен път, бул. Александър Малинов и Бистришко шосе, което осигурява бързо и удобно придвижване до центъра, летището и почти всички части на столицата. В непосредствена близост до комплекса е осигурен автобусен транспорт, както и шатъл до най-близката метростанция „Бизнес Парк“. С цел повишаване на удобството, бяха осъществени редица инфраструктурни подобрения, като разширяване на локалата на Околовръстен път и ул. Рачо Петков Казанджията с две платна, както и построяването на кръгово движение. 
С цел надграждане на съществуващата среда и осигуряване на максимално разнообразие от удобства за работещите, жителите и посетителите, са реализирани над 2000 парко-места, голяма част от предвидения парк и множество търговски обекти - супермаркет, спортен център с полу-олимпийски басейн, спортна зала, ресторанти, кафенета, аптека, автомивка, химическо чистене, цветарски магазин. Нетната отдаваема площ  на всяка една от офисните сгради е 15,000 м2, като всяка може да приеме около 2 400 работни места. 
 
Съществена част от концепцията на комплекса Garitage Park е устойчивостта във всичките й аспекти. Garitage Park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил окончателен сертификат с Отличен рейтинг по международната схема на стандарта BREEAM Communities 2012 за социална, икономическа и екологична устойчивост. В допълнение офис сгради 1 и 2 получиха сертификат с оценка отличен (BREEAM Excellent) по стандарта за ново строителство BREEAM NC 2013.
 
Архитектурен дизайн и функционалност  
 
Визията на сградите е семпла и модерна. Идеята на комплекса е да оформи рамка по протежение на ул. „Околовръстен път“, визуално интегрирайки се към  оформилия се вторичен административен център в тази зона на града (Бизнес парк), като същевременно играе ролята на естествен буфер между натоварената пътна артерия и тихата жилищна среда предвидена в южната част на комплекса. При фасадното оформление на сградите е търсена максимална прозрачност, с цел създаване на усещане за лекота и въздушност при възприемането им. На северна фасада към ул. „Околовръстен път“ са оформени атриумни пространства през цялата височина на сградата. Предвид фасадната идентичност на сградите, възниква нужда за лесна визуална разпознаваемост, постигната с различният цвят за всяка стълба видима в атриумното пространство. 
Изцяло остъкленото партерно ниво откъм околовръстен път „внушава“ усещането за левитирането на сградата. В същото време третирането на партерното ниво по южните фасади с отворена колонадна променада, естествено свързва сградите в един комплекс, което се явява естествено продължение на парковата среда. Когато посетител влиза в сградата, той няма ограничение в погледа и може да вижда през стъклените прегради зоната на парка. Взаимовръзката между сградите е част от архитектурната концепция за изграждането им и общото усещане за цялостен ансамбъл. 
Офис сгради 1 и 2 на Garitage Park са проектирани да отговорят на най-високите изисквания за работни пространства. Развити са условно на 5 надземни нива, предоставящи просторни отворени (open space) офис площи.  Светлата височина на офисните пространства е 3.12м. Етажните планове са функционални и гъвкави като предлагат възможност за използване на нивата като един цял офис, или разделянето му на 2 или 4 офиса, а стандартният размер на използваема площ на един етаж е 2,700 м2.  Към всеки един офис има възможност за предвиждане на собствени помещения за кухня, сървърни пространства и зали за срещи. За удобство на наемателите, помещенията са проектирани с отваряеми прозорци, заложени тераси от север и предвидена слънчева защита. 
 
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
 
Здравословната среда на обитаване за бъдещите служители на офис сградите е основен и ръководещ фактор при избора на строителни материали от самия старт на проекта.
Заложени са висококачествени материали за изпълнение, осигуряващи възможност за функциониране на всякакъв тип офиси. Предвидени са повдигнати подове и окачени тавани, осигуряващи необходимото пространство за монтаж на системи и оборудване. 
Офис пространствата са търсени да обслужват изискванията на широк кръг ползватели и предлагат достъпен лукс, осигурен от просторни офис помещения, с възможност за обзавеждане според съответните нужди, ефектни входни пространства, обществено обслужване и бърз достъп до всички нива.
Сградите са модерни и интелигентни, а специално внимание е отделено върху влагане на енергоефективни решения, които спомагат за устойчивото използване и управление на енергия в сградите. Kлиматизацията и отоплението е от най-енергоефективен клас с основно оборудване на водещата фирма за ОВК решения – Daikin.  Tова оборудване позволява едновременно да се подава отопление и/или охлаждане в различни зони на сградата, спрямо нуждата, като пренася отпадната топлина/студ от един консуматор към друг вътре в цялата сграда, подсигурявайки възможно най-висока енергийна ефективност.  С цел създаване на по-комфортна, здравословна и безопасна среда за ползвателите на сградите, значителното е завишен капацитета на системите за пресен въздух– с над 30% повече спрямо най-високия клас А офисни сгради. Също така западните и източните фасади са с по-висок процент на плътност, осигурявайки по-висока защита от прегряване при ниското източно и западно слънцегреене, докато слънцезащитните елементи по цялата фасада подпомагат засенчването от силното високо слънцегреене, основно от юг през летните месеци.
Не случаен е фактът, че компании като Міlеѕtоnе Ѕуѕtеmѕ, Еurоссоr, Аtоѕ и Paysafe  предпочетоха сграда 1 на Garitage Park за своите офиси, а високотехнологичният гигант VМwаrе избра да наеме цялата офис сграда 2 и направи сериозна инвестиция в нейния интериор. Дизайнът на интериора е дело на арх. Бюлент Дундар от архитектурна компания Swanke Hayden Connell Architects, а екипът на SGI извърши адаптация и техническа координация на проекта. 
 
Това, което привлече всички тези компании към проекта, в допълнение на  по-големия капацитет на вентилационната и климатизационна систетеми, високата енергоефективност и гарантирана непрекъснатост на електроподаването, е усещането за campus - работното място вече не е само вътре в офиса, а и средата около него. Инвестициите в приятна, разнообразна среда, която насърчава креативността и работния процес на служителите и помага за изграждане на техните екипи.
 
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена  - избройте три ключови качества, на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
 
- Устойчива - използваните устойчиви материали и архитектурни похвати, които категоризират сградата като добър пример за енергоефективна архитектура. 
- Интегрирана - обемно-пространственото ѝ решение е хармонично интегрирано в градоустройствения контекст на комплекса и заобикалящите ги основни пътнотранспортни връзки и сгради . 
- Естетика – използване на пропорции съобразени с човешкия мащаб, естествени материали и хармонично обемно пространствено решение.