СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

NV TOWER

ИНВЕСТИТОР:

Минстрой Пропъртис ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Структо ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Маркан ЕООД

АРХИТЕКТ:

А и А Архитекти

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

NV Tower е мащабен иновативен проект за многофункционална сграда, разположена в атрактивна зона в югоизточната част на София. Сградата e мултифункционална, включваща офиси, жилища, търговски обекти - ресторант, кафене, медицински център, аптека, банков офис, уелнес и спортен център, конферентен блок, подземни паркинги.
Освен с многофункционалността си, NV Tower е характерна с обширни публични пространства, богато озеленени тераси, отваряне на сградата на ниво терен към града и богато озеленена паркова среда около сградата.
Водени от принципа, че ценното в града е именно комбинацията между човешкото творение на фона на могъществото на природата, проектът за NV Tower е внимателно изследван за визуалното му въздействие върху градския силует и е проектиран да се вписва хармонично в него, маркирайки развитието на столицата в началото на 21-и век.
Сложната функционална организация е овладяна в обща структура, предоставяща максимална гъвкавост при изграждането и използването на всеки отделен обект в нея. Проектът следва най-актуалните градоустройствени и архитектурни тенденции: многофункционалност, обширни публични пространства в различни зони на сградата, богато озеленени покриви и фасади, внимателно изграден архитектурен силует съобразяващ се с контекста на средата, отваряне на сградата на ниво терен към града, достъпност от всички страни за хора с увреждания.
NV Tower е ситуирана в югоизточната част на гр.София, на бул.”Г.М.Димиров” в близост до кръстовището с бул.”Драган Цанков”, в атрактивна за инвестиции територия, превръщаща се в една от основните бизнес зони на столицата. Сградата е с отлична локация на комуникативно място, много лесно достъпна с автомобил и градски транспорт. И двата булеварда: бул.”Г.М.Димиров” и бул.”Драган Цанков” са основни градски пътни артерии, а метростанция „Г.М. Димитров“ е в непосредствена близост. Територията е атрактивна за инвестиции и през последните години се наблюдава значителен интерес за изграждане на бизнес и жилищни сгради. С всеки нов проект се затвърждава притегателната й сила като предпочитано място за работа и живеене. Студентски град е районът с най-бързо увеличаващо се население в града, а близко разположените квартали „Изток” и „Изгрев” поддържат едни от най-високите цени на недвижимите имоти в София. В близост се намират няколко парка: Ловен парк и Борисовата градина, Парк Студентски, София Тех парк.
Сградата представлява два пирамидални обема с изразен вертикализъм и различна височина, остъклени по целия си периметър и свързани със средно тяло, облицовано в метални пана от праховобоядисана алуминиева ламарина. Високото и средното тяло преминват в хоризонтален обем в първите 3 нива на сградата. В план е с неправилна и различна форма за всеки от етажите. Включва общо 21 надземни и 3 подземни етажа. Високото тяло е разположено в западната част на имота и включва 21 надземни етажа, средното – 18 надземни етажа, ниското е разположено в източната част на имота и включва 17 надземни етажа. Етаж 1 и етаж 2 са предвидени с по-голяма площ от останалите надземни етажи. Чрез намаляване на площта на всеки следващ надземен етаж и скосяване на фасадите от изток, север и запад се получава характерния пирамидален силует.
Подземните етажи U1,U2 и U3 обхващат цялата площ на УПИ и включват паркинг с 268 паркоместа, технически помещения и обслужващи помещения. Автомобилният достъп до тях се осъществява посредством 2 рампи от новоизградена улица от запад, всяка от които с еднопосочно движение. В подземния паркинг са предвидени 12 паркоместа за хора с увреждания и 24 паркоместа за електромобили.
На етажи от 4-и до 17-и включително се предвиждат офиси с общ капацитет 2500 работни места. Oфиcнитe eтaжи ca c paзличнa гoлeминa, cлeдвaйĸи гeoмeтpиятa нa cгpaдaтa. Toвa дaвa възмoжнocт зa мнoгooбpaзиe oт пpeдлaгaнитe oфиcни плoщи. Офиcнaтa плoщ нa eтaж вapиpa oт 1000 ĸв.м във виcoĸитe eтaжи дo 2000 ĸв.м в ниcĸитe eтaжи. Paзпpeдeлeниeтo нa oфиcнитe eтaжи e гъвĸaвo и дaвaщo възмoжнocт зa изгpaждaнe нa вcяĸaĸъв тип oфиcни пpocтpaнcтвa – oт ĸopидopeн и ĸaбинeтeн тип дo ореn ѕрасе. Bъзмoжнo e изгpaждaнeтo нa вcяĸaĸъв тип ĸoнфepeнтни зaли, зaли зa cpeщи, зaли зa oбyчeния, зoни зa peлaĸc, ĸyxнeнcĸи ĸътoвe и т.н. Πpeдвидeни ca дocтaтъчнo caнитapни възли в зaвиcимocт oт гoлeминaтa нa eтaжитe, ĸaтo имa възмoжнocт зa изгpaждaнe и нa дoпълнитeлeн бpoй, aĸo e нeoбxoдимo. Bceĸи eтaж имa дocтъп дo oзeлeнeнa тepaca.
Етажи 18, 19, 20 и 21 са жилищни.
Ha етаж 1 (нивo пapтep) ca paзпoлoжeни тpи вxoдa ĸъм cгpaдaтa – oт ceвep, изтoĸ и зaпaд. Πpeз вxoдoвeтe ce влизa в oбшиpнo вxoднo пpocтpaнcтвo, paзпpeдeлящo пoтoците на движение. Bxoднoтo пpocтpaнcтвoтo e c гoлямa виcoчинa и е cъoбpaзeно c мaщaбa нa cгpaдaтa. Oĸoлo нeгo ca paзпoлoжeни зaвeдeние зa xpaнeнe, достъпно и отвън – от oĸoлocгpaднoтo пpocтpaнcтвo и зeлeнитe плoщи oĸoлo cгpaдaтa и тъpгoвcĸи обекти – банков офис, аптека, бутик за цветя и подаръци.
Ha етаж 2 ca paзпoлoжeни yeлнec и cпopтeн цeнтъp, ĸoнфepeнтeн блoĸ и фpизьopcĸи caлoн, обширен фитнec, 25-мeтpoв плyвeн бaceйн c джaĸyзи, изработени от неръждаема стомана, CΠA зoнa cъc cayни, пapнa бaня, peлaĸc зoнa и зaли зa мacaж. Към второ ниво е осигурен директен достъп за посетители от партера и подземния паркинг посредством ecĸaлaтopи и acaнcьopи.
Ha етаж 3 се помещава част от cпopтният цeнтъp, включвайки 4 зaли зa гpyпoви тренировки. Ha cъщoтo нивo e paзпoлoжeнo зaвeдeниe зa xpaнeнe c гoлямa и бoгaтo oзeлeнeнa външнa тepaca и гледка към парка пред сградата и бyл. Г.М Димитров.
В сградата има два типа конструкции:
1.Монолитна стоманобетонна конструкция на междуосови разстояния 8,10м, която включва стоманобетонно ядро.
2.Комбинация от стоманобетонна и стоманена гредова и рамкова конструкция на покрив и носещи елементи по фасади.
Вдъхновението в архитектурата е търсено в структурата на естествените кристали и динамиката на планинските върхове. Кристалите реферират към една от основните дейности на инвеститора – минното дело, а върховете на кулите сa търсената връзка с планината Витоша. Фасадата на NV Tower е една от уникалните черти на проекта и създава неповторимия облик на сградата.
В по-голямата си част фасадите са стъклени окачени - предвидени със система от алуминиеви профили с прекъснат термомост и тройни стъклопакети със стъкла с U<1.0W/m2K и „Warm Edge” дистанционери, има отваряеми части за повече комфорт на обитателите. Всички фасади, освен южната, са с наклон, изпълнени с направата на плавен преход в дъга, от вертикална фасада в наклонена спрямо вертикала. Част от фасадата е облицована с метални панели от алуминиева ламарина на носеща алуминиева подконструкция. 
За комфорта на ползвателите и енергоефективна експлоатация, NV Tower разполага с голям набор от сградни системи, подлежащи на контрол и мониторинг от система за сградна автоматизация. За климатизиране на сградата са предвидени VRV системи за всяка зона, които дават възможност за едновременно отопление и охлаждане в различни части от офиса. С цел увеличаване на ефективността предвидените VRV системи имат възможност да използват отпадналата топлинна енергия от едни зони в офиса и да я използват за затоплянето на друга зона в него. Отпадналата топлина от всички сървърни помещения в сградата в отоплителен сезон се използва за затопляне на офисните площи на етажите които обслужват. За вентилация на сградата и осигуряване на пресен въздух са предвидени автономно за всеки етаж вентилационни камери с ротационни рекуператори за намаляване на енергийните разходи и висока степен на пречистване на въздуха чрез монтирани финни филтри клас F7. Допълнително за подобряване здравословната среда в сградата и превенция от разпространение на микроорганизми и вируси в сградата се прилагат технологии за стерилизация на въздуха чрез UVC лампи Ozone Free, монтирани във вентилационните системи, както и безконтактни технологии в обществените зони. Система от 14 асансьора с destination control функция, разпределени в няколко групи, обезпечава вертикална комуникация в сградата. Система за контрол на достъп допълва удобствата за офис наемателите. Вложените високотехнологични съоръжения и енергоефективни системни решения, както и използваните екологични материали допринасят за устойчивото развитие на проекта, показателно за което е сертифицирането по LEED Gold. 
Следвайки визията за устойчивост, в проекта са застъпени зелени решения, които допринасят за цялостната концепция. С богатото естествено озеленяване по фасадите NV tower е първият пример за сграда - вертикален парк в България. По своите 21 етажа сградата приютява повече от 200 дървета, вечно зелени и широколостни и над 1 000 други растения, които правят зеленият облик на сградата целогодишен и същевременно променящ се през различните сезони. Богато озеленени с естествена растителност фасади и вътрешни пространства, красива паркова среда са част от архитектурното решение. На всеки от етажите на сградата има достъп до озеленени тераси. Този дизайн спомага за развитието на модерната градска среда, като част от активния ритъм на големия град. Друга част от отговорното отношение към града и заобикалящата среда са удобствата, които стимулират зеления транспорт без емисии – сградата разполага с удобства за велосипедисти, за ползвателите ще има и паркоместа със зарядни станции за електромобили. Част от зелената концепция е и системата за събиране на 100% от дъждовната вода и повторното й използване за напояване на зелените площи.
NV Tower има важната задача да обогати силуета на град София и безспорно се превърна в един от знаковите обекти, маркиращи развитието на столицата през първата половина на 21-и век.
 
Смятаме, че сградата трябва да бъде отличена с престижната награда „Сграда на годината“, защото:
1. Допринася с уникална и модерна визия за обогатяване на градската среда 
 
2. Залага на изграждането на зони за рекреация и спорт, осигурявайки на работещите в сградата и посетители изключително добри условия за по-здравословен и пълноценен живот във все по-забързаното и динамично ежедневие.
 
3. Интегрира в себе си иновативни за страната технологии в сферата на строителството 
 
ПАРАМЕТРИ:
 
Застроена площ (ЗП):   2 391,8 m2
Обща РЗП: 47 864,3 m2    
РЗП надземно: 36 546,3 m2
РЗП подземно: 11 318 m2