СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Офис и корпоративни сгради > ТЪРГОВСКО - ОБСЛУЖВАЩ ЦЕНТЪР НА МЕГАТРОН ЕАД, ГР. СОФИЯ

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

ТЪРГОВСКО - ОБСЛУЖВАЩ ЦЕНТЪР НА МЕГАТРОН ЕАД, ГР. СОФИЯ

ИНВЕСТИТОР:

Мегатрон ЕАД

КОНСТРУКТОР:

инж. Емил Крумов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Бараж груп ООД

АРХИТЕКТ:

Иво Петров Архитекти - арх. Димитър Димитров, арх. Любомир Темелакиев, арх. Цветан Петров

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

OБEКТ                                „Търговско-обслужващ център“ на Мегатрон ЕАД, гр. София
MECТOПOЛOЖEНИE         гр. София, район Слатина, ул. Източна тангента 127
ИНВECТИТOP “Мегатрон” ЕАД
АРХИТЕКТИ ИВO ΠEТPOВ – APXИТEКТИ ООД с екип: арх. Любомир Темелакиев, арх. Димитър Димитров и арх. Цветан Петров 
ИЗПЪЛНИТЕЛ                  (BG) Бараж Груп ООД
КОНСТРУКТОРИ инж. Емил Крумов
PЗΠ 4164,72 кв.м
ИНВECТИЦИЯ 10 милиона лева
 
Инвестиционни характеристики на сградата
Търговско-облужващ център „Мегатрон“ е най-новата и мултифункционална база на компанията, създадена с цел да играе ролята на неин основен и управляващ офис. Желанието на инвеститора е да създаде собствена бизнес централа с повече административни площи, която да олицетворява развитието и възхода на бранда. В допълнение, новият обект трябва да предоставя терен и помещения за функционирането на всичките й кооперативни и наложили се на пазара дейности - екипни, търговски и сервизни.
„Мегатрон“ ЕАД е създадена през 1998 г. и е официален представител в България на водещи световни производители като John Deere, KUHN, Doosan Infracore Construction Equipment и Bobcat. През последните години компанията се превръща в един от безспорните лидери на пазара в продажбата, поддръжката и сервизното обслужване на висококачествена земеделска, строителна, горска, голф и градинска техника. Пазарната й мрежа се простира из цялата страна, като разполага със собствени търговско-сервизни бази и магазини в София, Плевен, Русе, Добрич, Търговище, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Монтана и гр. Българево, близо до Бургас.
 
Новооткритата централа на „Мегатрон“ е единадесетото поред и най-голямото съоръжение на компанията, предназначено да бъде дом на цялата администрация на компанията. Главен архитект на проекта е екипът на „Иво Петров-Архитекти“, а инвестицията е в размер на 10 милиона лева. Срокът на изпълнение е по-малко от година, като бързата реализация е пример за успешно сътрудничество между клиент, архитекти и изпълнители, съпътстващо всички етапи на изграждане на обекта.
 
Изборът на място е една от първите задачи пред компанията. Локацията – Източна тангента в гр. София, е отговор на нуждата от обширна собствена територия с просторно дворно пространство, ситуирана в индустриален район и на комуникационно място, в близост до важни пътни артерии. 
Общата площ на имота е 4 164,72 кв.м, върху която е проектирана основната бизнес сграда, визуално разделена на две основни части и включваща в себе си: 
1. Административна част - издигаща се на три нива и с разпределени по етажите шоурум и офис помещения, съблекални, конферентни зали и голяма панорамна, roof-top тераса. 
2. Хале с височина от 10 м с отделно обособени сервиз и склад за резервни части. 
Теренът на бизнес центъра се допълва от голям двор с добре организирани алеи със зони за разходки и “off-road” пътека за демонстрационни цели, специален навес и площадка за комбайни, трактори и други примери от продуктовата гама на клиента, собствена автомивка, склад за масла и др. 
Обектът предоставя помещения за работа за 120 човека. За служителите, освен гореописаните, са изградени още кухня и ресторант към нея, достатъчно паркоместа за тях и посетители, както и баскетболно игрище за вътрешно ползване и отдих.
 
Архитектура, дизайн, функционалност 
Предизвикателствата при проектирането на сградата са свързани със създаването на максимално представително и знаково здание, което да говори на корпоративен език, но и да действа пълноценно по своите функционални показатели. За постигането на тези цели проектантите прибягват до използването на 2 вида окачени фасади от различни материали и със собствен ритъм посредством въведени растерни линии.  Противопоставянето и комуникацията помежду им, от една страна, създават автентичен и внушителен облик на сградата, а от друга – използвайки силата на дизайна, ясно обособяват отделните функции и помещения в центъра. 
За бизнес сградата са използвани големи стъклопакети, които осигуряват максимум светлина в административните помещения и носят луксозно, въздушно усещане за облика й. Естетическото „бижу“ в профила е въвеждането на вертикален, отвесен и повтарящ се на интервали растер от еталбонд, който визуално издължава сградата в пространството и създава вътрешна ритмика при възприемането му от човешкото око. Голяма панорамна тераса завършва бизнес звученето на сградата, предоставяйки пространства за неформални срещи и гледки към града.
Визуалната игра продължава и при фасадата на халето – сервизната и складовата част, където е използвана синусийдна или т.нар. вълнообразна ламарина, чийто черен цвят създава ясна функционална граница с офис характера на сградата. Тук акцент отново е  структурата, която променя посоката си – растерът вече е хоризонтален, като по този начин се засилва илюзията за удължаване на обема в широчина.
Интересен момент при проекта е и използването на покрива като пета фасада с маркетингова и корпоративна цел за инвеститора, където е поместен голям надпис с името на компанията, видим и четим за преминаващите самолети.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели 
Центърът „Мегатрон“ се отличава с просторните си, издигнати във височина пространства, като използваните масивни, енергийно-ефективни стъклопакети създават отлични условия за работа без нуждата от допълнителни, изкуствени източници. В процеса на изграждане, с цел постигане на повече енергийна ефективност и предотвратяване на сградата от прегряване, се извършва подробен светлоанализ за топлина и светлоослънчаване на офисните помещения. В резултат са въведени външни, автоматизирани щори, благодарение на които в офисните помещения се създава благоприятен и постоянен през цялата година микроклимат, подходящ за подобен тип висок клас бизнес съоръжения.