СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

АНТРАКТ 127

ИНВЕСТИТОР:

Си.Екс.О.Партнърс ООД

КОНСТРУКТОР:

-

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ЛТ СТРОЙ ООД

АРХИТЕКТ:

Аедес Студио/ Move architects

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционни характеристики на сградата

“Антракт 127” е гъвкаво офис пространство в сърцето на столицата. През 2019 инвеститорите зад проекта - Си.Екс.О. Партнърс купуват сградата на Административния център “Славянска Беседа”, разположена на 2200 кв.м. над емблематичното читалище и в съседство с едноименния хотел. Въпреки запустялото състояние на сградата тогава, те се вдъхновяват от историята и духа на мястото и се заемат с нелеката задача да възвърнат значимостта на сградата в индентичността на столицата. Подчертавайки културното й наследството, те трансформират административния център във висок клас бизнес пространство за работа, срещи, креативност и контакти.
Разположен на една от най-емблематичните софийски улици – Г.С.Раковски, сградният комплекс “Славянска беседа“ е построен през 1935 г. в типичния за времето си модернизъм с предназначение да помещава хотел, театър и едноименното читалище. През 90-те години част от хотелската част се отделя за административен център със самостоятелен вход откъм улица Раковска. 
През 2021г. след мащабна трансформация “Антракт 127” отваря врати на ул. Раковски 127, за да предложни на софийската бизнес сцена уникално гъвкаво офис и coworking пространство, съчетаващо функционалност, стил и висока технологичност. 
 
Архитектура, дизайн, функционалност

Проектът обхваща реконструкция на административната част в северното крило на сградата на хотел „Славянска беседа“, което обхваща четири функционални оси към ул. Г. С. Раковски. Предмет на реконструкцията са входът от ул. Раковски на партерното ниво, стълбищната клетка през първото и второто надпартерно ниво, частично трето и четвърто ниво, изцяло пети и шести етаж, както и подпокривния етаж в западната му част до стълбището. В обхвата на проекта не попадат етажите, свързани с дейността на театър „Сълза и смях“. 
Новите изискванията към функционалността на сградата и системите в нея наложи цялостна реорганизация на пространствата и обособяването на една гъвкава офисна система за разлика от традиционната кабинетна такава. Заедно с това са запазени важните и разпознаваеми елементи на сградата като стълбището и атриума, като паралелно с това е приложена и бляскава нотка дизайн с усещане за театър, вдъхновена от локацията на сградата на българския “Бродуей“ 
Предвид участието на сградата в архитектурния ансамбъл паметници на културата в централна градска част промени по фасадата не са осъществени с изключение на подмяна на дограмата с високоефективна такава, но със същият външен вид и обособяване на входна зона.
Проектът осъществи пълна подмяна на всички съществуващи инсталации с нови, съобразени с новото функционално разпределение, като заедно с това е изградена и нова високоефективна климатична и вентилационна инсталация. Предвид спецификата на сградата, ОВК инсталацията е изцяло скрита в двойния под, което дава и възможността за лесна реорганизация на пространствата при необходимост.
 
Функционално разпределение на сградата 

На партерния етаж се намира главната рецепция на бизнес центъра със стилен дизайн, както и малка зала за видео прожекции. 
На 1вия етаж се разполага споделено пространство за работа (co-working) с капацитет 53 бюра, както и два индивидуални офиса. Тук се намира и втората рецепция на сградата. Етажът разполага със споделена кухня, тоалетна, шумоизолирани кабинки за разговори, зала за срещи, както и няколко релакс зони. Пространството впечатлява с тежка шумопоглъщаща, спускаща се от етаж 2, която напомня за театралната тематика, заложена в детайлите на сградата. 
На 2-ри, 3-ти и 4-ти етаж от сградата се разполагат общо 32 елегантни офиси за екипи от 2 до 8 човека. Всеки етаж разполага с оборудвана кухня, тоалетна, зали за срещи, както и разнообразни зони за отдих.  Офис помещенията са напълно обзаведени, имат собствена климатизация, естествена дневна светлина и отваряеми прозорци.
Стенните покрития и обшивки в сградата са с дървесен фладер, отговарящи на най-високите изисквания за пожароустойчивост. Подовите настилки са мокет с високи акустични характеристики, таваните също, като се редуват акустични C-wood панели и тип барисол. Използваните огледала при стълбищата създават усещането за простор и светлина, аз възстановената подова мозайка прави връзката с миналото.
На последния 5-ти етаж се разполага отворено пространство за отдих и събития. Тук се намира и просторна тераса, разположена по дължината на улица Раковски. Озеленена с разнообразие от живи растения и предлагаща впечатляваща гледка към пулсиращия град, терасата е любимо място на всички наематели. 
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели 

Въпреки трудностите при преустройството на стара сграда в центъра на столицата, успешно е подменена цялата ел.инсталация съгласно изискванията за съвременния офис.  Изградена е ОВК инсталация, отговаряща за цялостния комфорт на обитаване. Дори по време на проекта се наложи затваряне на улица Раковски за осъществяване на монтажа на външните климатични тела, а усилването на компрометираната на места конструкция беше истинско предизвикателство, но е успешно осъществено посредством елегантни решения с метална конструкция и карбонови нишки.
Във функциониращото вече споделено офис пространство са имплементирани вече множество екосъобразни мерки, промотиращ здравословен и природосъобразен начин на живот. 
На всеки етаж е разположена машина за филтрирана вода. На ключови места са разположени кошове за разделно събиране. Употребата на пластмасови чаши, шишета и еднократни посуди не се насърчава и на разположение на всички наематели са предоставени такива за многократна употреба. 
За осигуряване на добър баланс между работа и здравословен живот, пространството организира разнообразни събития и инициативи, като сутрешни йога практики, свежи плодове, вендинг машина, предлагаща само здравословни храни и напитки, и събития за членовете на пространството промотиращи качествен начин на живот. 
 
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена - избройте 3 ключови качества на сградата заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена
 
1. Високотехнологични модерни решения, характерни за бизнес сграда клас А , осъществени в сграда паметник на културата, строена през 30те. 
2. Стилен и уникален интериорен дизайн, съчетаващ премиум бизнес атмосфера със театрална нотка, вдъхновена от локацията на сградата на “българския Бродуей“ – ул. Раковски 
3. Място за представителни срещи на бизнеса, на високо ниво. Високо качество на услугите и  работна среда подходяща и отговаряща на международни компании и тените бранд стандарти;  
4. Запазеният дух на сградата в ключови интериорни елементи, съчетани с модерни акценти и иновативни офис технологии, превръщат „Антракт 127“ в истински антракт – между миналото на града и бъдещето на динамичното бизнес общество на столицата.