СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

EMBASSY HOMES

ИНВЕСТИТОР:

Шалев Инвестмънт Груп ООД

КОНСТРУКТОР:

д-р инж. Иванка Топурова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Бигла III ООД

АРХИТЕКТ:

Каст Студио ООД

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

EMBASSY HOMES 
 
Инвecтитop: "Биглa ІІІ" ООД
Apxитeĸтypa: CAST studio, арх. Борислав Шалев, арх. Георги Кунчев
Koнcтpyĸтop: д-p инж. Ивaнĸa Toпypoвa
Инвecтитop: "Биглa ІІІ" ООД
 
Embassy homes e жилищна сграда в сърцето на София, предлагаща висок стандарт на обитаване. Със своите 6 надземни нива, жилищната сграда мигновено се откроява от околните с идеалното съчетание на градски модернизъм и усещане за уют. Eĸcтepиopът нa cгpaдaтa залага на специфичен релеф и прецизно изпълнени детайли. Впечатлява мащабната декоративна решетка, която се е превърнала в емблематичен и запомнящ се елемент на проекта.
Embassy homes e първата изпълнена жилищна сграда по проект на младите архитекти от CAST studio, чиито основен стремеж е да постигне мотото на инвеститора Бигла III - Почерк на професионалисти.
Embassy Homes се намира в един от кварталите на София с установен на пазара висок стандарт на строителство и обитаване - кв. Лозенец. Тя е разположена в горната част на района, която е по-спокойна и тиха - ул. "Галичица" 38 в близост до и до Борисовата градина, Ловен парк и Южен парк.
Ключовите думи, които ръководят творческия процес по създаването на сградата са ФУНКЦИЯ, ЕСТЕТИКА, КОНТЕКСТ.
Embassy homes е оригинален пример за съвременна жилищна сграда. Функционалността в жилищните единици е съобразена с изложението, като на юг са ориентирани дневните помещения, а на север – нощните. Това разположение гарантира максимален комфорт на обитаване.
Фасадата на сградата откъм улицата е консервативна, но ритмична, играейки както с пропорциите на плътните и отворените части от нея, така и в релефа на плътните елементи. Той се получава при разминаване в хоризонтално направление на фасадни пана, като по този начин наблюдаваме игра със светлосенките, особено с тези на западното слънце. Този подход създава динамика при възприемането на сградата, когато човек минава по улицата с кола или пеша.
Постигнатата симбиоза между приоритетите, заложени от страна на инвеститора и тези, отразени в дизайна, гарантира високото качество на финалния продукт.
Сградата има просторен подземен паркинг, осигуряващ минимум по две паркоместа на апартамент. 
На партерно ниво е разположено фоайе, което предлага приветлива среда за посетителя. На същия етаж е разположен и просторен апартамент с лятна кухня, барбекю и собствен двор. С наличието на обособена градина, клиентът добива усещане за връзка с природата- обитаване на къща, а не апартамент. На горните етажи са разположени просторни многостайни апартаменти със западно и югоизточно изложение. 
На последния етаж е обособен пентхаус с обиколна покривна тераса, която отваря гледки на 360 градуса. До него е осигурен и директен достъп от асансьора.
Сградата следва утвърдения от проектантите на CAST studio стандарт- жилищата да се проектират с високи тавани и заложено ниво на настилки, което да предостави възможността за интегриране на подово отопление. 
Екстериорът на Embassy homes е изпълнен с изчистени елементи, съчетани по начин, който оформя оригинално и интересно покритие на сградата. Използваните цветове са неутрални, като основно са заложени светли керамични облицовъчни елементи с метални тъмни акценти, които допринасят за дълбочината и контраста във възприемането на тектониката на сградата. За постигане на оригинален облик са добавени и златисти акценти, които освен да обогатят образа на фасадата, допринасят и за усещане за изискан дизайн и висок стандарт на обитаване.
 
Фасадата е съставена от множество светли керамични пана, разминаващи се в хоризонтално направление по височината на цялата сграда, деликатно завършващи в декоративните златисти ленти. Целта е създаване на усещане за многопластовост на фасадния релеф. Етажите се отделят с фини тъмни профили, контрастиращи на фона на светлите пана. Разположението, както и начинът на третиране на елементите при прозорците, следва да подчертаят изчистените линии и ритъма на мотивите в релефа на фасадата.
 
Embassy homes завършва с тъмна козирка - короната на сградата. Изградена с елементи, следващи линиите от етажите под нея, тя се състои от няколко носещи масивни греди с тънки жалузи между тях, които играят със светлосенките и допринасят за едно различно усещане. Козирката, създадена с изключително внимание към детайла, допринася за декоративния завършек на сградата и оформя динамично пространството на последния етаж.
С цел постигане на запомняща се визия е поставена масивна златиста декоративна решетка. Тя действа като буферна зона между Embassy homes и съседната сграда, като практически ги разделя, но визуално ги обединява. Решетката е трипластова със скосени елементи, които отново се разминават, но този път във вертикално направление. Това създава триизмерно усещане за плетеницата и я акцентира като емблематичен елемент на сградата.
 
Централния елемент в интериора на фоайето е тавана- мотивите в геометрията му представляват гипсов отпечатък на тези, заложени във фасадната решетка, като целта е обвързване на екстериора и интериора на сградата. Таванът е изпълнен от фирма "Бигла Детайл" ООД. Зелената стена зад рецепцията прибавя усещане за уют в помещението. Вертикалното членение на плоскостите в интериора, наподобява вдлъбванията, които се появяват при разминаването на фасадните керамични пана. Следвайки цялостната визия на Embassy Homes, като завършващ акцент при дизайна рецепцията, е повторен и златистия акцент.
 
Фасадната система е изпълнение на фирма TAL Еngіnееrіng. Тя включва дограма, окачена фасада и декоративни елементи.
Керамичната облицовка по фасадата е изпълнена с керамика AGROB BUCHTAL, серия Keratwin K20. 
Дограмата на сградата е решена с минималистичната серия Ventura Systems V70.
По партера и по долната част на таваните има два вида HPL - сив и с дървесен декор. HPL панелите са предоставени от Fundermax.
Декоративната метална златиста решетка е изработена от прахово-боядисан алуминий. Изпълнението и е на фирма "Митеви Инокс М".
За оградата са използвани облицовка от варовик при плътната част и метални пръти, зарязани в горния си край.
В южната част на имота се изгражда градина с ниска и средна растителност, организирани в зелени и цветни тераси, които създават приятна среда за отдих. Озеленяването е изпълнено от професионалистите в Земен Рай БГ ООД.
 
Фyнĸциoнaлeн тип: Жилищнa cгpaдa
Mecтoпoлoжeниe: Coфия, ул. Галичица 38
Paзгънaтa зacтpoeнa плoщ: 1991 ĸв.м
Гoдинa нa пpoeĸтиpaнe: 2018
Гoдинa нa peaлизaция: 2021
Фacaдeн инжeнepинг и изпълнeниe: TАL Еngіnееrіng, Митеви Инокс М
Озеленяване: Земен Рай БГ ООД
Фoтoгpaфии: Stefan N. Shterev