СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни сгради над 10 000 кв.м. РЗП > ЖИЛИЩНА СГРАДА МЛАДОСТ, ГР. ВАРНА

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ НАД 10 000 КВ.М. РЗП

ЖИЛИЩНА СГРАДА МЛАДОСТ, ГР. ВАРНА

ИНВЕСТИТОР:

Явор АД

КОНСТРУКТОР:

инж.Мирослав Маринов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Перинов и синове ЕООД

АРХИТЕКТ:

арх. Мирослав Сталев – починал; авторски права - наследени

АДРЕС:

гр.Варна, бул. Република № 58
ИНФОРМАЦИЯ

Жилищна сграда „Младост“ е сграда с лице и характер, която внася цвят и настроение в ежедневния живот. Открояващата я фасада, премислена до последния детайл, е подчинена на идеята за неповторимост, качество и стил.
 Сградата е ситуирана в един от най-комуникативните райони в град Варна - едноименния жилищен квартал „Младост“. В непосредствена близост се намират училище, детска градина, медицински център, спортно-развлекателен център с четири игрища и детски площадки. Сграда „Младост“ е разположена в дворно място с площ 5 300 кв. м., с разгъната застроена площ 14 130 кв. м., от които 12 270 кв. м. за изцяло жилищни нужди. Състои се от три жилищни секции. Едната с два входа – съответно на осем и девет етажа, другите две - с по един вход на седем етажа. На партерно ниво са ситуирани пет търговски обекта – заведение с модерна кухня, хранителен магазин и още три магазина. Паркирането е решено с функционални подземен и наземен паркинги, с контролиран достъп само за собственици. Подземните паркоместа са 105 на брой, а наземните 62. Чрез широки и леснодостъпни рампи и паркоместа, надвишаващи изискуемите норми, са постигнати максимално удобство и комфорт. В подкрепа на идеята за „по-зелен град“ са осигурени просторни помещения за паркиране на велосипеди в подземно ниво, както и места по периферията на сградата, с общ брой 85.
Архитектурен дизайн и функционалност
При създаване на концепцията успяхме едновременно да впишем обема в средата и да подобрим естетиката с ненатрапчиво, но оригинално решение. 
Различните типове жилища /двустайни, тристайни и четиристайни/ в Сграда „Младост“ са проектирани с насоченост към комфорта. Перфектно разработените функционални схеми са устремени към правилни форми и просторни пространства, които са максимално осветени, без засенчване от сградите в съседство. Апартаментите са 152 на брой с площи от 53 до 140кв.м., така че да покрият нуждите и желанията на всеки клиент. 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
Визията на Сграда „Младост“ е специфична с изключително високото качество на използваните материали. С цел да запазим фасадата на сградата в безупречен вид, сме положили естествен камък по цялата й периферия на партерно ниво. Освен внушителната и стилна визия каменните фасади притежават и отлична здравина и висока издръжливост. Устойчиви са на киселини и други химични вещества и имат отлични показатели при студоустойчивост и изтриваемост. Камъкът като материал е дълговечен и не старее за разлика от другите видове облицовки. Също така е устойчив на влиянието на факторите от външната среда и придава вечна красота и усещане за хармония.
За постигане на максимален вътрешен уют на обитателите, върху всяка плоча е положена шумоизолационна мембрана, изработена от полиестер с висока плътност, импрегнирана с битумна подложка, покрита с полиетиленово фолио.
Сградата е специфична с фасадния си пакет. Тухлите се измазват с водоотблъскваща и устойчива на постоянна влага хастарна мазилка, след което се поставя стъклена вата, а крайното покритие е минерална мазилка най-висок клас. Такъв тип фасада е наистина нещо изключително на пазара на масовото строителство, тъй като много малка част от сградите се измазват, повечето не са измазани. 
Стъклената вата е 100% естествен материал и е най-добрия шумо- и топлоизолатор. Тя се състои от 80% стъкло и 20% пясък, загряти до 1100 градуса. Ватата се лепи със специални лепила, които създават допълнителна здравина на фасадата.
Положената фасадна мазилка SILANCOLOR TONACHINO на MAPEI е пастообразно покритие на основата на силиконова смола, което я прави с отлична паропропускливост, еднороден цвят и силна еластичност. За разлика от обикновените синтетични покрития, SILANCOLOR TONACHINO, които образуват водоустойчив филм към водни пари, тя създава порест филм. В същото време структурата на специалните силиконови смоли не пропуска вода. Поддържа фасадата чиста и без микроорганизми, като разстила капките и така фасадата изсъхва по-бързо, което предотвратява появата на плесени. Особено подходяща е за сгради във влажен климат и обилна растителност. Тя е механично устойчива, силно еластична и негорима. 
За покритие в общите части и на терасите е използван гранитогрес FULL BODY на IMOLA CERAMICA с дебелина 10,5 мм, съставен от хомогенна маса, която не позволява отлюспване на най-горния външен слой на плочата под въздействието на лоши метеорологични условия. Освен това за разлика от масово използваните нехомогенни плочи, той е изключително устойчив на триене и абразия, дори при много интензивна експлоатация.
При изпълнението на покривното покритие на сграда „Младост“ също не е направен компромис с качеството. Бетонната плоча е обработена основа с грунд и положена пароизолация от самозалепваща мембрана с алуминиева вложка. Хидроизолацията представлява синтетични мембрани произведени от ТРО модифициран полиолефин. Термополиолефиновата (ТПО) мембрана съчетава устойчивостта на атмосферни въздействия на етилен-пропиленовия каучук и поддаващия се на заваряване Полипропилен. Съставът на мембраната е разработен така, че тя да не съдържа пластификатори, хлориди и други, вредни за околната среда химически съединения. Изключителната комбинация от Термополиолефин и армираща основа от полиестер, прави от ТПО мембраната един материал с високи якостни характеристики и отлична устойчивост на UV-лъчение, за разлика от битумните хидроизолации, които под въздействието на слънчевите лъчи излъчват вредни емисии и губят своята функция.
Характерни качества:
Устойчивост – Сградата е една от малкото жилищни сгради, които могат да се похвалят с използваните устойчиви и естествени материали, които я категоризират като добър пример за “зелена” архитектура. 
Функционалност – Практично и ефективно разпределение на пространствата, изцяло насочени към постигането на максимално удобство и комфорт.
Характерност – Характерните цветове и техники използвани за фасадното решение, правят сградата уникална и разпознаваема.