СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 КВ.М. РЗП

ЖИЛИЩНА СГРАДА BIZANTINA

ИНВЕСТИТОР:

ФЕНДЕР ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Илия Алашки

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Ай Ви Сейлингс ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Борислав Игнатов и колектив

АДРЕС:

гр. Варна, ул. Хан Омуртаг 22
ИНФОРМАЦИЯ

BIZANTINA – история и престиж на 100 метра от морето
 
Инвеститор: „ФЕНДЕР“ ЕООД
Проектант: арх.Борислав Игнатов и колектив
Конструктор: инж. Илия Алашки
Главен изпълнител: „Ай Ви Сейлингс“ ООД
 
 
Старинната постройка има своята предистория – през II век в тази част на античния Одесос римляните построили прочутите Императорски терми. По-късно градът останал в границите на Византия, а през Средните векове на това място идвали със стоките си венециански, ромейски, генуезки, дубровнишки и флорентински търговци. По времето на Османската империя точно тук били построени най-големите складове за морска и каменна сол по българските земи – прословутите пристанищни маази. Издигната в средата на ХIХ в. от български майстори, тази историческа сграда от дялан камък, изоставена от почти век, с прорасли цели дървета през покрива, устоява на времето и става основа на проект BIZANTINA - жилищна сграда с РЗП 5394 кв. м, отговаряща на най-високите очаквания за просторна среда, комфорт и сигурност, спокойствие и близост до природата, спиращи дъха гледки и възможност за неогрничени интериорни решения. Сградата е образец за съхранено културно наследство, живеещо в симбиоза с иновативни съвременни технологии.
BIZANTINA се издига в историческия център на морската столица - между Римските терми и морето, на 100 метра от входа на пристанище Варна. Ниската част е паметник на културата и се реставрира по проект, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство, което представлява и най-голямото предизвикателство пред изпълнителя на проекта. В нейния обем са разработени 4 ателиета на две нива с озеленен вътрешен двор към всяко от тях. Новият вертикален обем на сградата е от 9 жилищни етажа, като на всеки етаж има само по два апартамента от 140 кв.м всеки. На първи нежилищен етаж са изградени два офиса със самостоятелни входове. Паркингът е полуподземен на две нива с общо 29 паркоместа.
От всекидневната на всеки апартамент се разкриват вълнуващи гледка към най-бързо развиващата се туристическа зона в града с места за отдих и забавления на фона на слънчеви изгреви, яхтени платна и крила на чайки. Просторните спални осигуряват така желаната комбинация от спокойствие, комфорт и удобство, допълнени с неповторима гледка над целия град и залива на фона на лъчите на залязващото слънце.
Част от луксозно изпълнените общи части на BIZANTINA е единствената във Варна покривна градина с пейки и дървета на площ от 270 кв. м, за която арх. Игнатов черпи вдъхновение от самораслите дървета и така прави още един жест към миналите времена на сградата.
Това е първата сграда във Варна, в която всяко паркомясто е с възможност за персонално зареждане на електромобил чрез свързаност към елинсталацията на апартамента.
Използваните материали и технологии в сградата покриват най-високите стандарти в жилищното строителство. Високото тяло е с окачена фасада CW50 на REYNARS с вградени отваряеми части дограма със скрит обков на REYNARS. С тройния стъклопакет planistar sun 8mm/4.4.2 триплекс на Saint-Gobain без допълнително затъмняване са постигнати едни от най-високите изолационни показатели - коефициент на топлопроводимост 1.0 W/m2K и индекс на шумоизолация 37 dB. 
Преградните стени в апартаментите са изпълнени по системата на Rigips 3.41.021 с 5 пласта гипскартон, 2 конструкции и 2 пласта вата. Стоманобетоновата монолитна конструкция на сградата със скелетно-гредова схема не стъпва върху съществуващите каменни стени, за да не ги натоварва допълнително. Тя позволява много бърза и лесна промяна в архитектурните елементи от интериора на апаратента, съответстваща на текущите желания на обитателите. В подовите замазки е добавена шумоизолационна мембрана ISOVER Fonas 31 на Saint-Gobain срещу ударен шум, осигуряваща допълнителна шумоизолация от 31db. Входната врата на всеки апартамент е луксозна ръчна изработка, облечена в каменен фурнир, блиндирана с четиристранно заключване със секретна брава Comfortlock item 56835 на CISA Италия с триточково заключване и с дръжки и прекодиращ се патрон SECUREMME. Терасите на апартаментите са остъклени и включени в обема на сградата, с двоен под гранитогрес с топло- и хидроизолация. Те са отделени със стъклени преградни стени от апартамента и визуално включени в неговия обем. Климатизацията може да се реализира с мултисплит - едно тяло или отделни климатици, като нишата за климатиците е извън апартамента, скрита в обема на сградата – на полуетажна стълбищна площадка. Асансьорът в жилищната част е Orona, движещ се с 16м/с, превозващ 13 души, достъпен и за хора с увреждания. Двете нива на паркинга са свързани с авомобилен асансьор сьщо на Orona. Покривните плочи са изградени с три нива на хидроизолация – битумна газопламъчна с полиестер 4.5кг/м2, полиуретан Tecnofoam G-2040, който е с много високи хидро- и топлоизолационни показатели и PVC мембрана Sikaplan®-20 G-03, която ги прави на практика вечни.