СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Производствени сгради > ПРОИЗВОДСТВЕНА СГРАДА OTTOBOCK

ПРОИЗВОДСТВЕНИ СГРАДИ

ПРОИЗВОДСТВЕНА СГРАДА OTTOBOCK

ИНВЕСТИТОР:

Оттобок Манюфекчъринг България ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Марин Василев и инж. Васил Василев, AVV Constructions LTD

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Бараж Груп ООД

АРХИТЕКТ:

Иво Петров-Архитекти ООД, арх. Слав Динев, арх. Светомира Няголова и арх. Цветан Петров

АДРЕС:

гр. Благоевград
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционни характеристики на сградата
Производствена сграда Ottobock в град Благоевград е първата база на немския производител в България и общо десета за компанията. 
 
„Ottobock“ e световноизвестен производител, основан през 1909 г. като фамилна компания с предмет на дейност предлагане на медицински изделия. Днес брандът е един от най-признатите и световни лидери в производството на високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички. 
Новият обект на компанията е позициониран на терена на бившия комплекс „Струматекс“ и включва реновирането на съществуващи сгради за нуждите на собственото производство и включването на две нови сгради – административна и логистично-промишлена. 
Главен проектант е eкипът на „Иво Петров-Архитекти“, а строителството е извършено от „Бараж Груп“ ООД, в срок за една година.
Архитектурният проект се реализира в два етапа. B нaчaлoтo нa 2020 г. зa тpи мeceцa e peнoвиpaнa cъщecтвyвaщaтa cгpaдa в нoвoпpидoбития тepeн и e cъздaдeнa cъoтвeтнaтa cтpyĸтypa зa нaчaлo нa пpoизвoдcтвoтo. През 2021 г. са допълнени две сгради и така в началото на октомври новата производствена база на „Ottobock“ в България е напълно готова да започне работа, спазвайки всички високи изисквания в производствената си линия.
 
Регионално влияние на инвестицията 
Нoвият завод на компанията ще бъде концентриран в пpoизводството на мнoжecтвo pъчнo изpaбoтeни гoтoви пpoдyĸти и ĸoмпoнeнти зa мeдицинcĸaтa тexниĸa. Българското предприятие ще се отличава от останалите и ще бъде единственото в рамките на групата, което произвежда ортопедични текстилни крайни продукти. Гoлямa чacт oт дeйнocтитe пo cглoбявaнe и пpoизвoдcтвo ca пpeмecтeни oт Дyдepщaт и Kьoнигcзee, Гepмaния, и oт Bиeнa, Aвcтpия, като дейността в България е изцяло производствена, а крайните продукти се изнасят до централен склад в Германия, откъдето достигат до около 60 държави.
Плановете на компанията са в България да бъдат прехвърлени и още дейности, включително изработката на инвалидни колички от Китай, а заетите да достигнат 300 души. 
Инвеститорът избира Благоевград, от една страна, заради доброто местоположение и директната връзка с международния път Е79, а от друга, поради дългата традиция в района в областта на текстилната промишност, което предразполага към професионална работна ръка и нужните технически умения и компетенция. Не на последно място, наличието на два университета дава директна връзка с млади и мотивирани хора, които търсят развитие и реализация в утвърдена и насочена към иновативните решения компания. Местните предимства дават възможност гoтoвитe пpoдyĸти да бъдaт нa paзпoлoжeниe мнoгo пo-бъpзo и c пo-виcoĸo ĸaчecтвo, както и пoзвoлявaт пo-ĸpaтĸи, cъoтвeтнo пo-ycтoйчиви дocтaвĸи.
 
Архитектура, дизайн, функционалност 
Дизайнът на сградата е минималистичен, индустриален и съобразен с най-новите тенденции в сектора. За основен цвят е избран белият като символ на чистотата, медицината и новите възможности, заложени в продуктите на Ottobock. За позиционирането на бранда чрез чист, съвременен дизайн, инвеститорът напълно се доверява на предложенията от архитектите.
 
Високите изисквания за качество, стандарт и микроклимат са предизвикателствата и едни от ключовите моменти, заложени като решения от проектантския екип.
Интересен момент в проекта е нуждата от трансформация и преустройство на попадащата в придобития имот стара сграда, която е реновирана и модернизирана, запазвайки предназначението си за текстилно производство.
Двете нови сгради – промишлено-логистична и административно-офисна, обединяват много функции и покриват пълния спектър от услуги на Ottobock. Застрояването им е ситуирано така, че да осигурява и отговори на бъдещо развитие на площадката с нови производствено-логистични мощности.
Сградата на производството и логистиката е едноетажна сграда, в обема на която чрез стени и сектори се отделят отделните производствени процеси и складови зони.
Производствените площи са отделени от логистиката и администрацията посредством брандмауери. В тази част са позиционирани производствените линии, разположени в отделни зони спрямо технологичните изисквания и процеси при производството, както и необходимоста от осигуряване на специфичен микроклимат в някои от зоните. 
Производствените процеси се разделят условно на няколко зони. 
Зона за асемблиране на електронни компоненти; 
Зона за “тапициране” със силикон на елементи;
Зона за боядисване на елементи; 
Зона за рязане и формуване на метални елементи; 
Зона за сглобяване на инвалидни колични и едрогабаритни елементи; 
Зона за инспектиране и контрол и др. 
 
В зоната за складиране се съхраняват суровините за производството и готовата продукция. Складирането е свободностоящо и стелажно. Предвидено е с височина на последното стелажно ниво до 5,50 м от пода и височина на складиране до 7 м. В склада е обособена двуетажна част, в която са разположени офисни помещения за нуждите на логистиката и поддръжката към сградата.  Достъпът между склада и производството се осъществява чрез метални пожарозащитни врати и капаци.
Административно-офисната сграда е отделена чрез делатационна фуга от производствената част и представлява двуетажна монолитна сграда, в която се помещават офисни и обслужващи площи, подпомагащи процеса на производството. Проектът й позволява бъдещо надстройване с още два етажа при разширяване на дейността на компанията. Фасадата е решена със стандартно изпълнение на топлоизолационния пакет с финишно покритие от мазилка. 
Основната функция на офисната част към сградата е да обслужва административно производството, да посреща гости и клиенти на фирмата. Там се разполагат и производствено-инженерните отдели към научноизследователската и развойна дейност на предприятието.
Строителство, енергийна ефективност и микроклимат  
Сигурността, постигането на енергийна ефективност и въвеждането на технологии за контролиран микроклимат, са изисквания в проекта за Ottobock, наложени от спецификата на дейността на компанията.
Постигната е висока енергийна ефективност чрез увеличаване на дебелините на оградните елементи – фасади и покриви. За поддържането на микроклимат и с превантивни мерки е предвидено едновременно използването на ток и природен газ.
Дизайн на микроклимата 
Сигурността и комфортът в помещенията са закодирани чрез постоянните мерки и показатели, отговарящи на високите изисквания за микроклимат в помещенията. 
Една от най-важните специфики на сградата е автоматизацията и прецизното отношение към всеки детайл от микроклимата, продиктувани от спецификата на производството на медицински изделия. 
Контролът в производствената част включва управление за влажност, запрашеност– чрез различни видове филтри, пожарна безопасност, ослънчаване, -ОВК, електро инсталации, ВИК, скорост на подаване на въздуха. Всички показатели се следят цялостно и поотделно.
За осигуряването на постоянен микроклимат в производството са премахнати прозорците, като е осигурена само изкуствена светлина, заради фината прах и необходимостта от постоянна светлина при работа с дребни елементи.
В административната част микроклиматът се контролира от охладителна и отоплителна климатизация, както и от радиатори с топлоносител гореща вода. Използвани са външни щори за по-добър контрол на преослънчаването.
Чистота и безопасност на производството
Цялото количество входяща вода минава през филтриране и пречистване и омекотяване– независимо за какво се използва. Едно и също е качество като твърдост, състав и др. както в производството така и в най-обикновените мивки в административната част.
Строителство. Конструкции
Складово-производствената част е с рамкова система със стоманобетонови колони и стоманени греди, ориентирани по буквените оси на сградата. В зоната на склада и в зоната на производството са развити две междинни нива със стоманена носеща конструкция, състоящата се от просто опрени главни греди и просто опрени столици.
Административната сграда е отделена конструктивно от останалата част на сградата с дилатационна фуга. Тя е двуетажна и е проектирана като монолитна стоманобетонна с комбиниране на скелетно-гредова и скелетно безгредова система с капители, предвид относително големите подпорни разстояния.