СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > АВТОКОМПЛЕКС АВТО МАЯМИ 33

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

АВТОКОМПЛЕКС АВТО МАЯМИ 33

ИНВЕСТИТОР:

Aвто Маями 33 ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Симеон Георгиев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

С.И.С.М-строй ЕООД

АРХИТЕКТ:

Главпроект Екип-В ООД, арх. Александър Василев, арх. Марина Василева, арх. Таня Влаева

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Автокомплекси "Маями" ООД е основана през 2008 г. с основна цел да се превърне в лидер в цялостното обслужване и грижа за автомобилите. След успешни и добре функциониращи обекти разположени на важни транспортни локации в столицата, каквито са бул. "Цариградско шосе" и бул. "България", през 2021 г. компанията завърши своя най-мащабен и амбициозен проект в своята повече от 20-годишна история, ситуиран на място, изцяло съобразено с бъдещото развитие на София – Северната скоростна тангента.
Сградата, следвайки линията на всички съвременни световни иновационни тенденции в автомобилния сектор, сред които "вертикалност" на функциониране с цел оптимизация и обединяване на процесите, екологичен аспект чрез интегриране на зелени системи покриви и използване на енергия от слънцето с цел намаляване на енергийния разход, както и максимало използване на естествена светлина за създаване на комфортна работна среда, въвежда "Една Нова Ера" в разбирането и възприемането на цялостния процес свързан със страстта и грижата за автомобилите. Процес, подчинен не само на удовлетворението на клиентите, а насочващ поглед към хората, работещи в него, като най-важната част, ангажирана в процеса.
На разгъната проектна площ от 3800 кв.м са поместени и преплетени множество високотехнолигични дейности, предлагащи удобството - взаимосвързани и последователни и събрани под един покрив. Търговската дейност по продажба на автомобили е съпътствана от всички останали дейности, необходими за поддръжката на автомобила– авторепаратурен сервиз, тенекеджийно-бояджийски сервиз с най-съвременно оборудване, пункт за годишни технически прегледи, застраховане и ликвидиране на щети, авто-тапицерски услуги, сервиз за гуми, автомивка. Проектът предлага възможност на клиентите да извършат всички дейности по автомобила си на едно място, като същевременно е притегателен център за всички истински ценители и ентусиасти на тема автомобили. Официален представител на световни тунинг- брандове, автокомплексът предлага иновативни дейности по поддръжка като "detailing". Клиентите могат да прекарат времето, в което автомобилът им е в различните работни ателиета, като наблюдават дейностите на мултимедийни екрани от кафе-клубът или се разхождат из шоурума, където са представени автомобили, специални проекти на автокомплекса.
Автокомплекс "Авто Маями 33" е единственият в България авто-мол, място където можеш да закупиш автомобил, да се погрижиш за своя собствен или да прекараш свободното си време сред други авто-ентусиасти.
Изграден в район, изпълнен с различни търговски дейности, Автокомплекс "Авто Маями 33" е разположен на комуникационно достъпно място – бул. "Рожен". Видим от Северната скоростна тангента и непосредствено достъпен от нея, автокомплексът обогатява средата в която е построен чрез функция, необходима за района, както и чрез компактността да приеме множество търговски и обслужващи дейности в една сграда. Сградата е разположена в имот в две градоустройствени зони, с различни изисквания за градоустройствени и строителни параметри, което представлява предизвикателство пред проектантския колектив, за да съхрани цялостното единство и облик на сградата и едновременно с това да бъдат спазени законовите изисквания и на двете устройствени зони, в които попада.
Автокомплексът представя един изцяло различен, съвременен прочит и тълкуване на представата за множество дейности, посветени на грижата за автомобила, съчетани и функциониращи хомогенно, също както множеството компоненти на един съвършен автомобил работят едновременно и в хармония за да може когато настъпим педала на газта, той да ускорява напред.
Повлиян от тази динамика проектантският екип създава взаимосвързани звена, обвити в елегантна алуминиева обшивка.
Силно изразената денивелация на терена се използва за интегриране на едно от основните функционални нива в терена, като същевременно с това е осигурено естественото му ивично осветяване. По този начин основните две нива на сградата са автономно достъпни за автомобили.
Всички нива на сградата, включително покрива, са достъпни посредством товарен асансьор, като по този начин цялата полезна площ на сградата се използва за така необходимата за такъв тип сгради площ за паркиране. Северно, освен окачената стъклена фасада, осигуряваща естествено осветление на всички работни площи и модеран визия, се откроява елегантна извивка, експонираща автомобилите в шоурума "като на сцена" за движещите се по северната скоростна тангента водачи на автомобили. Обърнато е внимание на важния за подобен тип сгради, възприемани основно като "замърсяващи" - реверанс към околната среда, чрез проектиране на покривно озеленяване. Налични са станции за зареждане на електрически автомобили, като също е предвидено подразделение за тяхната поддръжка и сервизиране.
Иновативна за подобен тип сгради е възможността превозни средства до 3.5 т да имат възможност за достъп до всички нива на сградата, включително покрива. Това изискване предполага усилване на носещата конструкция.
Облицовката на сградата е проектирана от алуминиеви композитни панели, което освен динамика и елегантност, защитава сградата и запазва безкомпромисната визия от климатични въздействия. Достъпът и околното пространство на сградата са организирани за да предоставят лесен и удобен автомобилен достъп до нея, достатъчен брой паркоместа, както за посетители така и за служители, като са спазени всички изисквания за достъпност на средата както около така и в самата сграда. Предвидени са станции за зареждане на електрически автомобили. 
Освен допълнителна площ за паркиране на покрива на сградата е проектирано покривно озеленяване- екологична зона, където посетителите освен спираща дъха гледка към Стара Планина, София и Северната скоростна тангента придобиват усещане за разходка в покривна градина. Предвидена е специална шахта за разделно събиране на отпадъците от сградата. Върху перголите, които предпазват покривното пространство от преослънчаване, е предвидено разполагане на фотоволтаични батерии, които да намалят разхода на енергия на сградата, както и система за защита от градушки, която да предпазва паркираните на покрива автомобили.
Три ключови отличителни качества на сградата 
1. Иновативна за България и за целия Балкански полуостров, сградата съчетава множество технологични функции, посветени на важен за съвременния живот отрасъл, какъвто е автомобилния сектор, като предоставя отлични условия както за посетителите, така и за работещите в нея служители.
 
2. Вертикалността като съвременно архитектурно направление в автомобилния сектор за спестяване на енергия, пространство, оптимизация и обединяване на работни и посетителски дейности и осигуряването на достъпна среда и взаимосвързаност, като същевременно процесите остават достатъчно добре сегментирани и отделени за спецификата и качественото на тяхното реализиране.
 
3. Поглед към опазването на околната среда и природосъобразни проектни решения, покривно озеленяване, максимално естествено осветяване, което е насочено към здравословния начин на живот, използване на слънчевата енергия за намаляване на енергийното потребление на сградата, системи за зелен паркинг.