СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > ФАНТАСТИКО, ГР. ПЕРНИК

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

ФАНТАСТИКО, ГР. ПЕРНИК

ИНВЕСТИТОР:

Европа-ВН ООД

КОНСТРУКТОР:

Авега ЕООД, инж.Веселин Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Бараж Груп ООД

АРХИТЕКТ:

Ситискейп ЕООД, арх. Гергана Милушева

АДРЕС:

гр. Перник
ИНФОРМАЦИЯ

1. ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СГРАДАТА
Търговска верига ФАНТАСТИКО проектира и изгради само за 10 месеца най-мащабния си търговско-развлекателен комплекс в гр. Перник. Търговският обект беше открит през август 2021г. и вече е предпочитано място за пазаруване и забавления в града. Обектът включва супермаркет ФАНТАСТИКО, модерна боулинг зала от веригата MegaXtreme Bowling (част от портфолиото на ФАНТАСТИКО), зоомагазин, парфюмерия, магазин за аксесоари за мобилни телефони, аптека, оптика, книжарница, каса за битови сметки и парични преводи, застрахователен брокер, химическо чистене, пункт на Българския спортен тотализатор. Търговският комплекс се намира на ул. „Юрий Гагарин“ и е със застоена площ 4 675.8 м², а разгънатата застроена площ е 10753.8 м². Проектът е на стойност над 25 млн. лв. - изцяло собствени средства на компанията. Инвестицията е част от плана на ФАНТАСТИКО за експанзия и стремеж към непрекъснато подобряване на предоставяната услуга за клиентите. Сградата се характеризира с уникален екстериорен и интериорен дизайн, качествено строителство, архитектура, допринасяща за добрия облик на градската среда. Търговският комплекс надгражда постигнатото до момента от веригата по отношение на строителството на супермаркети, предоставяйки търговска площ за редица други търговски обекти, както и зона за забавление.  
2. АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ
Изграждането на търговско-разлкаелен комплекс ФАНТАСТИКО на новоизпълненото кръгово кръстовище на бул. „Юрий Гагарин“ в гр. Перник, стъпва на добрите практики в проектирането и архитектурата и водещите принципи: стремеж към подобравяне на градската среда и внедряването на енергоефективни архитектурни решения с мисъл за дълготраен позитивен ефект на инвестицията за цялото общество. Приложени са различни подходи за намаляване на вредното въздействие на сградата върху околната среда, за подобряване на организацията, функционалността и естетиката на средата, в която се намира, за създаване на положителни емоции и възможност за приятни изживявания на клиентите. 
- Главният пешеходен вход на обекта е обърнат към бул. „Юрий Гагарин“. 
- На ниво терен ( под търговските обекти ) е разположен покрит обществен паркинг, с достъп от бул. „Юрий Гагарин“ и ул. „Петър Пенчев“ . Това дава възможност за по-големи озеленени пространства в свободните от застрояване площи. За удобство на клиентите, достъпът от покрития паркинг е решен посредством подвижни пешеходни пътеки тип „травелатори“. Осигурен е и достъп с асансьор.
- Разположеният под сградата паркинг разполага със 161 места за паркиране. Той е засенчен и в летния период значително намалява акумулирането на топлина, а в зимния по естествен начин осигурява сухо и проветриво място за паркиране. 
- Входната зона на трговския обект е оформена като площадно пространство, на което са организирани места за сядане, вело-паркинг и озеленяване. Прилежащият тротоар по целия фронт към главната улица е обновен, разширен и естествено прелива към площада. 
- На ниво терен ( веднага след влизане през централния вход ) са разположени магазин за домашни любимци и парфюмерия.
- Травелаторите от входното пространство водят директно до входа за търговската зала на супермаркет ФАНТАСТИКО, който се амира на второто ниво на сградата. 
- На нивото на супермаркета са разположени аптека, книжарница, оптика и малки кьоскове за комунални услуги. 
- В дъното – встрани от залата на хранителния магазин, е разположена модерна боулинг зала с технология от ново поколение, зона за хранене, билярд и различни симулаторни игри.
- Между различните търговски обекти е обособена зона за консумация, която е организирана срещу голямата стъклена окачена фасада и е допълнително богато осветена от покривни куполи. Към седящите места на закрито има и тераса с гледка към планината. 
3. СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ
- Сградата е максимално съобразена със спецификата на терена и околното застрояване. Конструкцията е смесена – монолитна стоманобетонова част и стоманена покривна конструкция, стъпваща върху монолитно изпълнени колони.
-  Сградата е изпълнена със значително по-дебели от изискуемите топлоизолационни пакети, като същевременно са внедрени система за рекуперация и система за оползотворяване на отпадната топлина от хладилните агрегати, което значително намалява вредните парникови емисии.
- Освен традиционно използваните термопанели и вентилируеми фасади от алуминиев композит, в този проект е интегрирна специално разработена за обекта декоративна триизмерна фасада. Модулната фасада е изградена от над 50 типа редуващи се елементи от алуминиева ламарина, прахобоядисана по RAL. Козирката, със своите впечатляващи 13 м, подканя премиващите да се отбият.
- Всички изкуствени светлинни източници са решени посредством LED осветление, интегрирано с компютъризирана система за оптимизация.
- Търговската зала на супермаркета е висока и просторна, което подобрява ориентацията на клиентите, подобрява възможностите за информираност и създава усещане за психологически комфорт.
- Търговската зала на супермаркета е с добре обмислена стокова последователност, прави ходови линии и обособено зониране според продуктовата гама. Всяка зона е ясно обозначена и подчертана чрез уникални осветителни тела и цветови акценти, което подпомага ориентацията и специфичното изживяване във всеки сектор. Всеки продукт е изложен и осветен по подходящия за него начин. 
- Зад трговската зала се намират складовите помещения. Всяко помещение осигурява оптимални условия за схранение на стоките, включително чрез хладилни складове с дистанционен контрол на температурните нива. 
- Изградени са функционален офис за адмнистрацията на търговския обект, стая за почивка на служителите, комфортни сблекални, които допринасят за работа в приятна и безопасна среда.
- Сградата предлага удобен достъп за хора в неравностойно положение, за майки с детски колички, както и тоалетни за обществен достъп. 
В изграждането на търговско-развлекателния комплекс ФАНТАСТИКО в гр. Перник се включиха над 100 фирми и стотици професионалисти от различни области. Крайният резултат е забележителен – красива сграда, функционално разпределение, качествено изпълнение на строителството, облаородяване на градската среда и предоставяне на услуга от висок клас за жителите на град Перник.